przepisy na ulubione s這dko軼i
wtorek, 27 grudnia 2011

Nie macie poj璚ia jak mi wstyd! przez p馧 roku ani jednej notki, ani jednego nowego przepisu! Nie b璠 sie jednak t逝maczy, ale wierzcie: g逝pio mi strasznie! Obiecuj jednak, 瞠 ju si tak nie zaniedbam. Wracam na bloga i Wasze te zn闚 odwiedza b璠!

Wracam z wypiekiem 鈍i徠ecznym:torcik z galaretk malinow i mocno czekoladowym musem. Niezbyt s這dki, na cytrusowo - migda這wym spodzie z owocami w ciekawej formie. Przepis znalaz豉m w jednym z archiwalnych numer闚 Mojego Gotowania. Wyszed jednak zbyt niski (piek豉m w formie 26 cm - zgodnie z przepisem) i na 鈔odku by豉 "g鏎ka" z galaretki. Nast瘼nym razem, a b璠zie na pewno, upiek w mniejszej tortownicy. Wart wypr鏏owania.

sk豉dniki:

ciasto:

  • 3 jajka
  • 3 造磬i m彗i
  • p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 100 g mielonych migda堯w
  • 5 造瞠k stopionej margaryny
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g mro穎nych malin

Wymiesza razem suche sk豉dniki. Wla t逝szcz, wbi ca貫 jajka. Ca這嗆 energicznie zmiksowa i ubija ok. 2 minut na najwy窺zych obrotach. Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia, wyla ciasto. Na wierzchu u這篡 maliny( da豉m owoce z mieszanki truskawek, malin, wi郾i i czarnych porzeczek, bo okaza這 si, 瞠 malin ju nie mia豉m w zamra瘸rce).

Piec 25 minut w temp. 170oC. Ostudzi.

galaretka:

  • 200 g mro穎nych malin
  • 3 造磬i cukru
  • 4 造瞠czki 瞠latyny

Owoce rozmrozi i zmiksowa na puree. Doda cukier i mas podgrza. 疾latyn namoczy w odrobinie zimnej wody - gdy nap璚znieje - doda do musu. Miesza, a 瞠latyna si rozpu軼i. P豉sk miseczk wy這篡 foli spo篡wcz i wyla mus malinowy. Sch這dzi, a masa zastygnie.

mus czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 7 造瞠k mleka
  • 330 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 2 鄴速ka
  • 50 g cukru

Mleko i 7 造瞠k 鄉ietany zagotowa. 草速ka utrze z cukrem na puszyst mas. Wla gor帷e mleko. Ca這嗆 podgrzewa na parze, a masa zg瘰tnieje. Doda po豉man na kawa貫czki czekolad, miesza, aby czekolada si ca趾owicie roztopi豉.

妃ietan ubi na sztywno i delikatnie po陰czy z lekko ciep陰 czekolad.

Na ostudzony sp鏚 ciasta wy這篡 kopu趾 z galaretki malinowej. Na這篡 mus czekoladowy. Ciasto ch這dzi w lod闚ce. Przed podaniem udekorowa malinami i/lub wi鏎kami czekolady.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010