przepisy na ulubione s這dko軼i
鈔oda, 29 grudnia 2010

Na tegoroczne 安i皻a nie szala豉m z ilo軼i wypiek闚. Skupi豉m si na nowych przepisach i nie zawiod豉m si! Chocia upiek豉m tylko 2 ciasta - by造 (no dobra, jeszcze s resztki) rewelacyjne. Dzi zaprezentuj tort makowy.

Bez maku nie ma 安i徠 Bo瞠go Narodzenia. Co roku piek makowiec, ale tym razem zast徙i豉m go tortem. Jest przepyszny! Puszysty biszkopt z makiem, krem z bitej 鄉ietany i bia貫j czekolady, a dla r闚nowagi - kwaskowy d瞠m z czarnej porzeczki. Brak s堯w po prostu!

Kto jeszcze nie pr鏏owa musi upiec koniecznie! Przepis znalaz豉m w Moim gotowaniu i do陰czam go do Durszlakowej akcji.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g m彗i
  • 200 g suchego maku
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 2 造磬i zmielonych migda堯w
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Ca貫 jajka ubija z cukrem ok. 8 -10 minut, a masa b璠zie bia豉 i g瘰ta. Doda mak i wymiesza 造磬. Obie m彗i wymiesza z proszkiem i przesia do masy jajecznej. Delikatnie wymiesza 造磬.

Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, wla ciasto, wyr闚na wierzch.

Wstawi do nagrzanego piekarnika do 180oC. Piec ok. 45 minut, wystudzi.

nas帷zenie:

  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 6 造瞠k rumu lub innego ulubionego alkoholu (spirytus, amaretto)

Wod wymiesza z alkoholem. Wystudzony biszkopt przekroi na 3 blaty, ka盥y nas帷zy.

krem:

  • 3 bia貫 czekolady
  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki 36 %
  • s這ik d瞠mu z czarnej porzeczki

Czekolady roztopi w k徙ieli wodnej. 妃ietan ubi na sztywno. Gdy czekolada wystygnie - wla j do 鄉ietany i szybko wymiesza (mikserem).

Nas帷zone 2 blaty posmarowa d瞠mem. Na這篡 krem. Z這篡 biszkopty.

dekoracja:

  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki 36 %
  • 3 造磬i cukru pudru
  • rafaello
  • srebrne cukrowe kuleczki

妃ietan ubi z cukrem na sztywno. Posmarowa wierzch i boki tortu. Udekorowa.

smacznego

sobota, 25 grudnia 2010

Bieganina po sklepach ju za nami, prezenty zapakowane i nawet rozdane, kuchnia te ju mo瞠 odpocz望, bo smako造ki gotowe. Teraz ju tylko sama rado嗆 z obecno軼i rodziny, wsp鏊ne kol璠owanie. Takie s moje 安i皻a. Pachn帷e piernikiem, pomara鎍zami, z barwn choink i suto (chyba nawet za) nakrytym sto貫m. W gronie rodzinnym, bez codziennego po酥iechu.

I takich 安i徠 Bo瞠go Narodzenia 篡cz wszystkim moim Czytelnikom.

WESOΧCH 名I﹗

niedziela, 19 grudnia 2010

Nie wyobra瘸m sobie Bo瞠go Narodzenia bez makowca na cie軼ie dro盥穎wym. Nie zra瘸 mnie nawet p瘯aj帷a sk鏎ka, o czym pisa豉m ju rok temu. Jednak w tym roku nie b璠 wierna tradycji i zamieni makowiec na nowy przepis.

Makowiec ma wiele zalet: wilgotny, pe軟y bakalii, szybki do wykonania, no i sk鏎ka nie p瘯a ;-) Mo瞠 nie wygl康a zbyt pi瘯nie, ale smak to wynagradza.

B璠zie go軼i na tegorocznym 鈍i徠ecznym stole. Spr鏏ujcie i Wy!

sk豉dniki (prostok徠na blaszka 20x20 cm):

  • 30 dag suchego maku
  • 1/2 l mleka
  • 30 dag cukru
  • 3 szklanki utartych jab貫k (starte na grubych oczkach)
  • 6 jajek
  • 7 造瞠k kaszy manny
  • 1/2 opakowania Kasi
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • rodzynki, kandyzowana sk鏎ka pomara鎍zowa, orzechy, figi
  • aromat migda這wy

Mleko zagotowa. Wsypa mak i gotowa 15 minut. Ostudzi i dobrze os帷zy na g瘰tym sicie. Mak zmieli dwukrotnie w maszynce.

Margaryn utrze z cukrem i 鄴速kami. Porcjami dodawa mak, kasz mann, proszek i aromat. Doda namoczone bakalie, sk鏎k i orzechy. Wmiesza utarte jab趾a. Ubi pian z bia貫k i doda do ciasta.

Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia, wy這篡 mas, wyr闚na wierzch. Piec 50 minut w temp. 180oC.

Ostudzone ciasto pola polew czekoladow, posypa wi鏎kami kokosowymi.

smacznego

sobota, 11 grudnia 2010

Wbrew pozorom ja nadal prowadz ten blog. Niestety czasu nadal brak, remont w domu, w pracy szale雟two,przygotowania do 鈍i徠 w lesie. Czasu na pieczenie nie mam w og鏊e, nawet Was nie odwiedzam :-(( A tyle cudeniek bo穎naredzoniowych mo積aby wyczarowa...

Na szybko przygotowa豉m placek z kremem karmelowym: prosty i b造skawiczny, s這dko - rumowy. Smaczny, cho "uroda" zdj璚ia na to nie wskazuje.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

biszkopt:

  • 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 4 造磬i cukru
  • 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 1/3 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczena

Bia趾a ubi na sztywn pian. Powoli wsypywa cukier i nadal miksowa ok. 5 minut. Dodawa po 1 鄴速ku i kr鏒ko miksowa (a 鄴速ko po陰czy si z pian). Obie m彗i wymiesza z proszkiem i przesia do masy jajecznej. Delikatnie wymiesza 造磬.

Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia, wla ciasto. Piec w temp. 180o C. przez ok. 30 minut.

krem:

  • 250 g mas豉
  • 1 1/2 puszki masy kajmakowej (lub ugotowana przez 2 godz. puszka s這dzonego mleka skondensowanego)

Mas這 utrze na puszysty krem. Dodawa po 造盧e kajmak i dobrze wymiesza.

Ostudzony biszkopt lekko nas帷zy rumem. Na這篡 krem.

wierzch i polewa:

  • herbatniki
  • rum do nas帷zenia (mo積a lekko rozcie鎍zy z wod)
  • 1/2 Kasi
  • 4 造磬i cukru
  • 2 造磬i kakao
  • 2 造磬i wody

Herbatniki namoczy w rumie i u這篡 na kremie karmelowym.

Sk豉dniki polewy doprowadzi do wrzenia w rondelku ca造 czas mieszaj帷. Polew zala herbatniki. Pozostawi do zastygni璚ia.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010