przepisy na ulubione s這dko軼i
鈔oda, 30 grudnia 2009

Uwielbiam makowiec. Z du膨 ilo軼i masy pe軟ej bakalii, na dro盥穎wym cie軼ie, polukrowany. S這wem klasyk. Nauczy豉m si go piec wiele lat temu od mojej nie篡j帷ej ju Babci i mimo, 瞠 wymaga po鈍i璚enia mu sporo czasu - nie wyobra瘸m sobie bez niego Bo瞠go Narodzenia. Co prawda, w trakcie przygotowa my郵, 瞠 upiek go te latem, skoro tak go lubi, ale...nigdy nie dotrzymuj s這wa.

M鎩 makowiec ma jednak jedn wad - zawsze P艼A! Zawijam go w papier do pieczenia, przed na這瞠niem maku posypuj bu趾 tart, wszystko na nic! P瘯a i ju! Ale i tak go uwielbiamy. Id ukroi sobie kawa貫czek...

Na zdj璚iach wida obowi您kow "dziur" (pozowa makowiec z niewielk dziur i maku te jako mniej mu si dosta這...).

Makowiec bierze udzia w akcji Olgi Kuchnia 鈍i徠eczna i noworoczna oraz w Festiwalu(s)maku.

sk豉dniki na 3 du瞠 makowce:

ciasto dro盥穎we:

  • 1 kg m彗i
  • 150 g cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 125 g mas豉
  • 100 g dro盥篡
  • szczypta soli

Mleko podgrzewam. Do 1 szklanki wkruszam dro盥瞠, dodaj 2 造磬i cukru i m彗i. Odstawiam rozczyn w ciep貫 miejsce, aby ur鏀. Jajka ubijam z cukrem. Do m彗i dodaj jajka, wyro郾i皻e dro盥瞠, reszt mleka i s鏊. Wyrabiam ciasto. Gdy zaczyna odchodzi od miski wlewam roztopiony t逝szcz i dalej wyrabiam ciasto. Przykrywam 軼iereczk i odstawiam w ciep貫 miejsce, aby ciasto podwoi這 swoj obj皻o嗆 (ok. 1 godz.).

masa makowa:

  • 600 g suchego maku
  • 200 g cukru
  • 4-5 造瞠k miodu
  • olejek migda這wy
  • 2 gar軼ie rozmaitych orzech闚 (w這skie, laskowe, migda造)
  • 2 gar軼ie rodzynek
  • kilka suszonych fig i daktyli
  • kandyzowana sk鏎ka pomara鎍zowa
  • 125 g mas豉

Dzie wcze郾iej gotuj mak przez ok. 15 minut pod przykryciem (to konieczne, bo pryska, jak szalony) i pozostawiam w tej wodzie na 12 godz.

Mak dobrze odciskam i miel w maszynce 1 raz. Za drugim razem miel go z orzechami i cukrem. Do zmielonego maku dodaj mi鏚, namoczone rodzynki, pokrojone figii daktyle (te wcze郾iej namoczone), sk鏎k, olejek. Rozpuszczam t逝szcz i wrzucam do niego mak, sma輳 kilka minut.

Wyro郾i皻e ciasto dziel na 3 cz窷ci. Rozwa趾owuj, smaruj roztopionym mas貫m, posypuj tart bu趾. Wyk豉dam 1/3 masy makowej, zawijam kr鏒sze boki do wewn徠rz i zwijam makowiec. Zawijam w papier do pieczenia (ko鎍e papieru pod sp鏚), wk豉dam do keks闚ki. Piek w temp. 180oC przez ok. 45 min.

Po wystudzeniu lukruj i posypuj kandyzowan sk鏎k pomara鎍zow.

smacznego

wtorek, 29 grudnia 2009

Wiem,wiem, co pomy郵icie: ledwo co do陰czy豉 do blogowej rodzinki, a ju jej si nagr鏚 zachciewa! Te tak przez moment pomy郵a豉m, ale nie traktuj zg這szenia do V edycji konkursu na Blog Roku 2009 w kategorii moje zainteresowania i pasje w ten spos鏏. Coraz bardziej wci庵a mnie pisanie i fotografowanie (cho nie jest 豉twe), pozna豉m dzi瘯i temu wiele nowych os鏏, kt鏎e nieustannie mnie inspiruj. S這wem to s w豉郾ie moje pasje i zaineresowania.

Je郵i wi璚 jeste軼ie Go嗆mi mojego bloga, to zag這sujcie na mnie - b璠zie mi niezmiernie mi這!

M鎩 numer to: H00507.

O szczeg馧ach g這sowania poinformuj Was po Nowym Roku (g這sowanie b璠zie trwa w dniach 12-21 stycznia 2010).

poniedzia貫k, 28 grudnia 2009

Kilka tygodni temu zobaczy豉m ten przepis u Szarlotka i przypomnia豉m sobie, 瞠 te gdzie go mam. Poszpera豉m i znalaz si w bo穎narodzeniowym wydaniu Burdy z 2001 r. Pomy郵a豉m, 瞠 smak wina z korzeniami do 安i徠 pasuje idealnie, wi璚 torcik zago軼i na moim 鈍i徠ecznym stole.

W oryginalnym przepisie sk豉da si on z dw鏂h warstw kruchego ciasta, kt鏎e zast徙i豉m biszkoptem z dodatkiem przyprawy do piernika. Wewn徠rz za gotowane w grza鎍u gruszki i lekko r騜owy krem na bazie bitej 鄉ietany. Torcik nie jest przes這dzony, wyczuwa si smak wina i korzeni. Serdecznie polecam!

Torcik jest moj propozycj do Kuchni 鈍i徠ecznej i noworocznej.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 60 g m彗i pszennej
  • 40 g m彗i ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka przyprawy do piernika
  • 4 造磬i gor帷ej wody

草速ka ubi z cukrem i wod na bia陰, puszyst mas. Delikatnie wsypa obie m彗i i przypraw, wymiesza. Wyla do wysmarowanej mas貫m (na dnie) tortownicy. Piec ok. 30 min. w temp. 180oC. Po wystudzeniu przekroi na dwa blaty.

gruszki:

  • 500 ml czerwonego wina
  • 1 kg gruszek
  • 50 g cukru
  • 4 go寮ziki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 any穎wa gwiazdka
  • sk鏎ka obrana z 1 cytryny i 1 pomara鎍zy
  • 7 造瞠czek 瞠latyny

Gruszki obra, przekroi na po這wy, usun望 gniazda nasienne. Do wina doda cukier oraz przyprawy, zagotowa. Doda gruszki i gotowa ok. 5-8 minut. Pozostawi na 8 godzin (nast瘼nym razem zostawi na d逝瞠j, gruszki lepiej zabarwi si grza鎍em).

Gruszki wyj望, a wino przecedzi. Gotowa je kilka minut, aby zredukowa這 si do 250 ml obj皻o軼i. 疾latyn namoczy w zimnej wodzie, gdy nap璚znieje-doda do gor帷ego wina, miesza do rozpuszczenia. Pozostawi do lekkiego st篹enia (nie mo瞠 si ca趾owicie zestali).

krem:

  • 4 鄴速ka
  • 160 g cukru
  • 80 ml soku pomara鎍zowego
  • 40 ml soku cytrynowego
  • 330 ml 鄉ietany krem闚ki

草速ka ubi z cukrem na parze na g瘰ty krem. Doda soki, zmiksowa. Ubi 鄉ietank na sztywno. Do masy doda t篹ej帷 galaretk (ok. 4 造瞠k pozostawi do dekoracji) oraz bit 鄉ietan, wymiesza.

Do tortownicy w這篡 jeden blat biszkoptowy, rozsmarowa ok. 1/3 kremu. U這篡 po堯wki gruszek, przykry reszt kremu. W drugim blacie biszkoptowym wyci望 wzorki foremkami do ciasteczek. Blat u這篡 na kremie. W wyci皻e wzorki na這篡 reszt t篹ej帷ej galaretki. Torcik sch這dzi. Przed podaniem wierzch posypa cukrem pudrem. Wyci皻e ciasteczka mo積a przyklei do bok闚 tortu.

smacznego

niedziela, 27 grudnia 2009

Tyle by這 przygotowa: mieszkania pucowanie, bieganie po sklepach, strojenie choinki, kuchenne szale雟two...A dzi po 安i皻ach pozosta豉 pe軟a lod闚ka i ...przepe軟ione brzuchy. By tak szybko nie utraci bo穎narodzeniowej atmosfery, przedstawi Wam cz窷 tegorocznej dekoracji - piernikow chatk.

To by m鎩 debiut budowlany. W dekorowaniu dzielnie pomaga造 mi Zuzia i Tosia (zw豉szcza w podjadaniu s這dko軼i), ale ze sk豉daniem 軼ian musia豉m si zmierzy sama. Nie by這 豉two. Domek jednak nadal stoi, cieszy kolorami, pachnie i ...czeka na schrupanie.

czwartek, 24 grudnia 2009

Z okazji 安i徠 Bo瞠go Narodzenia

wielu g喚bokich i radosnych prze篡,

wewn皻rznego spokoju,

zadumy nad p這mieniem 鈍iecy,

zwolnienia oddechu,

nabrania dystansu do tego, co wok馧,

chwil roziskrzonych kol璠,

鄉iechem i wspomnieniami

篡cz

ca貫j blogowo-kulinarnej rodzince: odwiedzaj帷ym oraz tworz帷ym

Ma貪osia

鈔oda, 23 grudnia 2009

Ciasto piernikowe zaw豉dn窸o mn w tym roku na ca貫go! I wcale nie dlatego, 瞠 jestem jego wielk smakoszk, ale za mo磧iwo軼i, jakie daje. Upiek豉m ju puchate pierniczki udekorowane lukrem (w notce o piernikowym szale雟twie), ale tak瞠 witra篡ki, kt鏎e nie tylko ciesz oko, ale s 鈍ietnym drobiazgiem pod choink. Zrobi豉m w nich dziurki, przewlek豉m ozdobne sznureczki. Zapakowa豉m w dekoracyjne sakiewki ze wst捫eczk. Jeszcze tylko bilecik z 篡czeniami i... prezent gotowy.

Ma豉 rzecz, a cieszy. Nie tylko obdarowanego, ale te "producent闚", czyli mnie i starsz c鏎k. Polecam - my wr璚zamy je wszystkim znajomym:paniom w przedszkolu, w zaprzyja幡ionych sklepikach, s御iadom. Ot, taka nowa 鈍i徠eczna tradycja.

czwartek, 17 grudnia 2009

Ze 安i徠 Bo瞠go Narodzenia ciesz si jak dziecko. Nie chodzi mi wcale o to, co znajd pod choink, ale o wszelkie do 安i徠 przygotowania (poza sprz徠aniem oczywi軼ie). Kulinarne szale雟two i dekorowanie mieszkania to moja pasja. Ju wkr鏒ce czas ubierania choinki, na kt鏎 przygotowuj dekoracje - w tym roku tak瞠 jadalne.

Przygotowa豉m razem z Zuzi twaro磬owe laseczki, ale...do choinki nie doczekaj, bo rodzinka je wr璚z poch這n窸a! Wykonanie zajmuje kilka minut, sk豉dniki-do kupienia w ka盥ym sklepie, smak-hmm-鄉ietankowy, mi瘯kie w 鈔odku, chrupi帷e na zewn徠rz. Najlepsze jeszcze ciep貫.

Laseczki s moj propozycj w akcji S這dycze na choink oraz Kuchni 鈍i徠ecznej i noworocznej.

sk豉dniki:

  • 25 dag bia貫go sera (u篡豉m p馧t逝stego)
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki m彗i
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 ma造 cukier waniliowy (8 g)
  • 2 造磬i g瘰tej 鄉ietany
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Ser zmieli lub przetrze przez prask do ziemniak闚. Doda reszt sk豉dnik闚 i zagnie嗆g豉dkie, spr篹yste ciasto (przypomina ciasto na leniwe). Z ciasta formowa cienkie wa貫czki (grubo軼i o堯wka), podsypuj帷 lekko m彗. Uk豉da na blaszce wy這穎nej pergaminem, formuj帷 laseczki. Posmarowa roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180o C. przez ok. 15-20 minut.

Ciasteczka mo積a posypa cukrem pudrem lub polukrowa. Mnie bardziej smakowa造 bez lukru, jeszcze ciep貫.

smacznego

pi徠ek, 11 grudnia 2009

Kawa+biszkopty+mascarpone=TIRAMISU. Takie dzia豉nie ma dla mnie zawsze jednakowy wynik. I cho wszystko, co ma posmak kawy to m鎩smak, to w pierwszej chwili deser z dodatkiem kawy kojarzy mi si w豉郾ie z tym w這skim przysmakiem. W ka盥ej ksi捫ce czy czasopi鄉ie kulinarnym znajdziemy przepis na tiramisu: z 6 jajkami, bez jajek, z 瞠latyn (o zgrozo!), amaretto lub rumem, czasem z owocami (?). Jaki czas temu zrobi豉m z nich wszystkich swoj w豉sn receptur.

Pewnie ka盥y z Was ju pr鏏owa zrobi ten deser, wi璚 nie ma co wspomina, 瞠 jego wykonanie zajmuje 15 minut i ka盥y - nawet bardzo pocz徠kuj帷y adept deserowej magii sobie z nim poradzi. Zatem oto m鎩 przepis na klasyk deser闚.

Tiramisu bierze udzia w mojej ukochanej akcji Czas na kaw.

sk豉dniki (naczynie o wymiarach 15 na 30 cm):

  • 500 g mascarpone
  • 2 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 3 造磬i cukru pudru
  • ok. 300 g pod逝積ych biszkopt闚
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • amaretto lub rum lekko rozcie鎍zone wod
  • kakao do posypania

草速ka ubijam z cukrem na krem. Dodaj serek. 妃ietan ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z serkiem. Na ko鎍u dodaj pian ubit z bia貫k.

Na dnie naczynia uk豉dam warstw biszkopt闚 namoczonych w kawie (wk豉dam je do kawy nachwilk, bo szybko mi瘯n). Na biszkopty wyk豉dam po這w masy serowej i posypuj cienk warstw kakao. Uk豉dam porcj biszkopt闚 namoczonych w likierze lub rumie. Na to warstwa kremu (odrobin masy zostawiam) i kakao. Na wierzchu uk豉dam biszkopty namoczone w kawie, smaruj resztk masy serowej. Sch豉dzam w lod闚ce przez minimum 4 godziny. Przed podaniem posypuj warstw kakao.

Nie podawa bez fili瘸nki espresso!

smacznego

niedziela, 06 grudnia 2009

Nigdy nie by豉m wielk mi這郾iczk pierniczk闚. Piernik prze這穎ny powid豉mi-owszem, ale korzenne male雟twa-to ju niekoniecznie. Kiedy jednak pojawi造 si dziewczynki, to w豉軼iwie dla zabawy i budowania 鈍i徠ecznej atmosfery skusi豉m si. W ubieg造m roku by造 pierniczki z witra篡kami, kt鏎e rozdawali鄉y przyjacio這m i znajomym wraz ze 鈍i徠ecznymi 篡czeniami. W tym roku kupi豉m kolejn porcj foremek i ruszy豉 zabawa, kt鏎ej ulegaj nie tylko moje c鏎ki...

Skusi豉m si na przepis od Dorotus na pierniczki prawie jak alpejskie:s puchate, mi瘯kie, aromatyczne. Upiek造鄉y ca陰 g鏎 pierniczk闚, cz窷 ju szczelnie zamkni皻a czeka na 安i皻a, cz窷 udekorowa造鄉y i podjadamy.

Kto jeszcze nie upiek-do dzie豉! Przepis jest 鈍ietny, nieskomplikowany, pierniczki s pyszne.

Przed nami jeszcze piernikowe witra篡ki oraz chatka z piernika, ale to ju za kilka dni...

Pierniczki bior udzia w Kuchni 鈍i徠ecznej i noworocznej oraz III Festiwalu pierniczk闚 oczywi軼ie!

sk豉dniki:

  • 1/2 kg m彗i
  • 4 鄴速ka
  • 1 bia趾o
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 造磬i kakao
  • 125 g mas豉
  • 100 ml g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany
  • 200 g miodu
  • 2 造瞠czki sody
  • 1 造磬a kawy rozpuszczalnej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernik闚 (u mnie Kotanyi)

Ciasto nale篡 wykona na 24 godziny przed pieczeniem!

Mi鏚 zagotowa z przypraw. Doda mas這, aby si rozpu軼i這. Wystudzi. Do 鄉ietany (o temp. pokojowej)doda sod i pozostawi na kilka minut, aby "wyros這". Bia趾a ubi na sztywn pian, doda cukier, a nast瘼nie 鄴速ka. M彗 wymiesza z kakao i kaw. Wla mi鏚, 鄉ietan oraz jajka. Ciasto wymiesza (jest do嗆 rzadkie), przykry i w這篡 do lod闚ki na 24 godz.

Ciasto wyrobi podsypuj帷 sporo m彗(reszt ciasta trzymam w lod闚ce).Rozwa趾owa na grubo嗆 3-4mm, wykrawa pierniczki. Uk豉da na papierze do pieczenia, piec w temp. 180o C. przez ok. 7 minut. Ostudzone udekorowa.

smacznego

鈔oda, 02 grudnia 2009

Nie b璠 po raz kolejny rozpisywa si na temat mojej mi這軼i do fili瘸nki aromatycznej kawy i wszelakich s這dko軼i z ni zwi您anych. Kiedy wi璚 przeczyta豉m na Durszlaku o szykuj帷ej si akcji kawowej, to po pierwsze: by豉m z豉, 瞠 sama na ni nie wpad豉m, a po drugie: czeka豉m na ni z ut瘰knieniem. I cho wypiek闚 z dodatkiem kawy mam ju kilka na blogu, to wariacji na temat napoju-brak. Zatem dzisiejszy wpis naprawi to zaniedbanie.

Kawa z ajerkoniakiem idealnie pasuje do zimowego (nie ca趾iem), ponurego popo逝dnia. Wykonanie zajmuje chwilk i mo積a delektowa si rozgrzewaj帷ym aromatem kawy z dodatkiem likieru i 鄉ietankowej pierzynki. Dla mnie - pyyycha!

Kawusia bierze udzia w akcji Czas na kaw.

sk豉dniki (podaj proporcje na4 szklanki):

  • 500 ml 鈍ie穎 zaparzonej kawy
  • 160 ml ajerkoniaku
  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki
  • cukier puder (do smaku bitej 鄉ietany)
  • kakao lub czekolada do dekoracji

妃ietan ubi na sztywno z dodatkiem cukru. 安ie穎 zaparzon kaw wymiesza z likierem. Wla do wysokich szklanek lub puchark闚. Wierzch przykry 鄉ietankow pierzynk, posypa kakao lub czekolad.Podawa od razu.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010