przepisy na ulubione s這dko軼i
鈔oda, 24 listopada 2010

Mia豉m wiaderko sera na sernik. Sta這 i czeka這. Przejrza豉m blogowe strony i znalaz豉m kolejny sernik do wypr鏏owania. Wyb鏎 pad na czekoladowy sernik z cynamonow nutk na spodzie. U Asi wygl康a tak smakowicie... Nie do ko鎍a jednak spe軟i nasz sernikowy g堯d. Sp鏚 jest rzeczywi軼ie lekko cynamonowy, ca貫 ciasto nie jest zbyt s這dkie, ale... Cho jest mazisty, to i tak si kruszy, ci篹ko go ukroi w zgrabny kawa貫k. Chyba poszukam innego przepisu, na wypadek kolejnego wiaderka w lod闚ce.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

sp鏚:

  • 200 g herbatnik闚 owsianych digestive w czekoladzie
  • 85 g mas豉
  • 1 1/2 造瞠czki cynamonu

Dok豉dnie pokruszone herbatniki wymiesza z roztopionym mas貫m i cynamonem, wymiesza. Tortownic wy這篡 foli aluminiow, na這篡 mas z ciastek. Warto podpiec sp鏚 przez ok. 7 minut w temp. 180oC. (b璠zie bardziej kruchy).

masa serowa:

  • 1,2 kg sera na sernik
  • 285 g czekolady deserowej lub gorzkiej (da豉m deserow)
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 造磬a kakao
  • 200 g 鄉ietany krem闚ki
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Ser zmiksowa stopniowo dosypuj帷 cukier. Dok豉da po jednym 鄴速ku. Wmiesza m彗 i kakao, wla 鄉ietan. Doda rozpuszczon i ostudzon czekolad. Bia趾a ubi na pian, delikatnie domiesza do masy serowej. Wla na podpieczony sp鏚.

Piec w temp. 180oC. przez ok. 90 minut (masa na wierzchu ma by 軼i皻a). Sernik ostudzi w piekarniku, a nast瘼nie sch這dzi w lod闚ce.

Mo積a pola roztopion czekolad (z dodatkiem 鄉ietany krem闚ki).

smacznego

poniedzia貫k, 15 listopada 2010

Niewiele u mnie wolnego czasu :-( Kiedy jednak znajomi prosz mnie o s這dk przys逝g - nie odmawiam nigdy! Na niedziel przygotowa豉m tort urodzinowy dla szacownego Jubilata.

Kiedy piek "na wynos" nie chc ryzykowa z nowymi recepturami. Stawiam na sprawdzone smaki, aby nie by這 wpadki. Przygotowa豉m tort truflowy: mocno czekoladowy, z aromatem pomara鎍zy i s逝sznie alkoholowy. Niezbyt s這dki, wyborny! Idealny na wa積e uroczysto軼i (a 安i皻a ju za pasem).

Udekorowa豉m lukrem plastycznym w kolorze morelowym. Na wierzchu mapa z zaznaczonym skarbem, kilka czekoladowych monet i "piasek" z br您owego cukru.

Brakuje tylko zdj耩 "wn皻rza", ale tak to bywa z tortem na zam闚ienie. Zapewniam, 瞠 jest pyszny, wi璚 przy najbli窺zej okazji upieczcie koniecznie!

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

biszkopt kakaowy:

nale篡 przygotowa biszkopt z przepisu na tort cha逕owy - dwa biszkopty z 4 jajek ka盥y. Po upieczeniu nale篡 przekroi je na 2 - 3 cz窷ci (b璠zie w sumie 5 lub 6 kr捫k闚). Je郵i wolicie ni窺zy tort - wystarczy upiec jeden biszkopt.

krem truflowy:

  • 400 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 1/2 kostki mas豉
  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 1 cukier waniliowy
  • sk鏎ka starta z 1 pomara鎍zy
  • 100 ml rumu
  • 75 ml spirytusu

Krem nale篡 wykona dzie wcze郾iej, aby dobrze st篹a! Czekolad stopi na parze. Trzymaj帷 ca造 czas w k徙ieli wodnej dodawa stopniowo kawa趾i mas豉, cukier i 鄉ietank. Miesza, a mas這 si rozpu軼i. Wla alkohol,a nast瘼nie doda sk鏎k pomara鎍zow. Krem wystudzi i sch這dzi w lod闚ce przez ca陰 noc.

Na drugi dzie krem lekko ubi i prze這篡 nim blaty biszkoptowe. Wierzch tortu posmarowa kremem i udekorowa wg uznania.

smacznego

niedziela, 07 listopada 2010

Piek豉m ju ciasto o tej nazwie jaki czas temu. Pyszne by這. Dzi przedstawiam wersj o nieco innym smaku i sk豉dnikach. To wersja dla bardziej wygodnych (lub zapracowanych), bo wykorzystuje si p馧produkty, wi璚 szybciej mo積a cieszy si kawa趾iem ciasta. Jest te mniej skomplikowana, wi璚 i pocz徠kuj帷y cukiernik sobie z nim poradzi. Spr鏏ujcie.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

biszkopt:

  • 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 5 造瞠k m彗i pszennej
  • 4 造磬i oleju
  • 2 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

Bia趾a ubi z sol i cukrem na sztywn pian. Doda 鄴速ka i delikatnie wymiesza 造磬. Suche sk豉dniki (m彗a, kakao, proszek) przesia do masy jajecznej i wymiesza.

Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia, wla ciasto. Piec w temp. 180oC. przez 30-40 minut.

krem kawowy:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie 鄉ietankowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 造磬i cappuccino w proszku (da豉m smak waniliowy)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 g mas豉

Z porcji mleka odla p馧 szklanki, w kt鏎ej rozmiesza budyniowy proszek i cappuccino. Reszt mleka zagotowa z cukrami. Wla mleko z kaw i ugotowa budy. Ostudzi. Mi瘯kie mas這 utrze mikserem. Po 1 造盧e dodawa zimny budy, zmiksowa.

Upieczony biszkopt nas帷zy wg uznania. Na這篡 krem kawowy.

krem bia造:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 opakowania 好ie磬i
  • 1 galaretka owocowa (u篡豉m pomara鎍zowej)

Galaretk rozpu軼i w p馧 szklanki gor帷ej wody, ostudzi. 好ie磬i ubi z mlekiem. Powoli wla galaretk. Gdy masa zacznie g瘰tnie - wy這篡 na krem kawowy. Wierzch posypa start czekolad lub kakao. Przed podaniem sch這dzi.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010