przepisy na ulubione s這dko軼i
niedziela, 29 listopada 2009

Toskania...Nigdy tam nie by豉m, cho o tym marz...S這鎍e, urocza architektura, sielsko嗆 krajobrazu, smaki i zapachy. Mam nadziej, 瞠 moje wyobra瞠nia nie s zbyt abstrakcyjne i 瞠 kiedy b璠 mie okazj do ich zweryfikowania. A tymczasem ciasto, kt鏎e znalaz豉m na blogu Cafe-chocolada o pi瘯nej nazwie slice of Tuscan sun.

Kruchy sp鏚 lekko aromatyzowany sk鏎k cytrynow zapiekany z mas budyniow-r闚nie z dodatkiem sk鏎ki. Pi瘯nie wygl康a (u mnie raczej 鈍i徠ecznie, a nie wakacyjnie), 豉two si przygotowuje, smakuje delikatnie i orze德iaj帷o. Idealny nie tylko pod s這鎍em Toskanii.

sk豉dniki:

ciasto kruche:

  • 300 g m彗i
  • 120 g mas豉
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 鄴速ko
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • sk鏎ka starta z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

M彗 wymiesza z proszkiem, sol i sk鏎k cytrynow. Doda kawa貫czki mas豉 i posieka szerokim no瞠m. Doda cukier oraz jajka-wyrobi ciasto. Sch這dzi w lod闚ce.

Ciastem wylepi dno i boki tortownicy o 鈔ednicy 23 cm. Cz窷 ciasta mo積a od這篡 do dekoracji: rozwa趾owa cienko i foremk wyci望 dowolne kszta速y, kt鏎e p騧niej mo積a u這篡 na wierzchu ciasta.

budy:

  • 3/4 l mleka
  • 150 g cukru
  • 8 鄴速ek
  • 1 ma造 cukier waniliowy
  • sk鏎ka starta z 1/2 cytryny
  • 1 造磬a m彗i
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej (w oryginale by豉 to tylko m彗a kukurydziana)

草速ka ubi z cukrem na bia造, puszysty krem. Doda sk鏎k oraz m彗, wymiesza. Mleko zagotowa. Do gor帷ego mleka wla mas 鄴趾ow i ogrzewa przez ok. 10 minut ca造 czas mieszaj帷. Masa jest bardzo puszysta, szybko g瘰tnieje, nie ma w niej grudek. Krem wystudzi.

Zimny budy wyla na kruchy sp鏚. Na wierzchu u這篡 wykrojone ozdoby. Wolne miejsca posypa orzeszkami pinii (u mnie migda造). Piec ok. 1 godz. w temp. 180o C. Gotowe posypa cukrem pudrem. Ciasto nale篡 sch這dzi, aby krem dobrze st篹a.

smacznego

niedziela, 22 listopada 2009

Przegl康am blogi i widz, 瞠 na wielu ju bardzo 鈍i徠ecznie. Pierniczkowo, 簑rawinowo, makowo. Pozazdro軼i豉m Wam tych bo穎narodzeniowych klimat闚, a 瞠 ju za 鈍i皻ami t瘰kni, postanowi豉m upiec co pasuj帷ego do 鈍i徠. Znalaz豉m idealny ku temu przepis u Liski.

Sernik ma kruchy sp鏚 o piernikowym posmaku. Masa serowa z dodatkiem sk鏎ki pomara鎍zowej idealnie komponuje si z piernikiem, jest g豉dka, w stylu klasycznych sernik闚. Zapach korzenno-pomara鎍zowy podczas pieczenia sernika unosi si po ca造m domu i poczuli鄉y si 鈍i徠ecznie.

Sernik bardzo smaczny, ma duuu瞠 szanse znale潭 si na bo穎narodzeniowym stole.

Jest to moja i liskowa propozycja do http://cosniecos.blox.pl/2009/10/Zaproszenie-Korzenny-Tydzien.html

Polecam i dzi瘯uj Lisce za inspiracj. W szczeg鏊no軼i dzi瘯uj za Micha這wi-s御iadowi za zrobienie zdj耩(wreszcie jestem zadowolona i ju tak bardzo nie zazdroszcz innym blogowiczkom). Mam nadziej,瞠 nasza "wsp馧praca" b璠zie trwa nadal.

P.S. M篹owi smakowa;-)

sk豉dniki: (tortownica o 鈔. 20 cm)

sp鏚:

  • 250 g ciastek(digestive, biszkopty lub petit beurre - u mnie te ostatnie)
  • 100 g mas豉
  • 2 czubate 造瞠czki przyprawy do piernik闚

Ciastka pokruszy i wymiesza z przypraw oraz mas貫m. Zagnie嗆 ciasto (jest cz窷ciowo sypkie, przypomina wilgotn bu趾 tart). Ciastem wylepi nasmarowan mas貫m tortownic, formuj帷 wysoki brzeg. Ciasto sch這dzi.

masa:

  • 1/2 kg sera na sernik
  • 4 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 czubata 造磬a budyniu 鄉ietankowego
  • 1 造磬a startej sk鏎ki z pomara鎍zy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 造瞠czki przyprawy do piernika

Ser utrze z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo wbija jajka. Doda reszt sk豉dnik闚. Mas wyla na sch這dzony sp鏚. Piec 50 minut w temp. 180o C. Uchyli drzwiczki piecyka i ostudzi.

polewa:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 1 造磬a soku pomara鎍zowego
  • 1 造磬a sk鏎ki startej z pomara鎍zy

Wymiesza wszystkie sk豉dniki polewy i wyla na sernik. Dopieka przez 15 minut. Ostudzone ciasto sch這dzi w lod闚ce.

smacznego

鈔oda, 18 listopada 2009

Musz si Wam do czego przyzna. Nie b璠zie to 豉twe, ale jestem szczera. Ot騜 dwa moje ostatnie wypieki zamieszczone na blogu to...PORA涔A. Tak opini wystawi m鎩 奸ubny! W 篡ciu bym si tego po nim nie spodziewa豉, bo (jak chyba ka盥y facet) uwielbia s這dko軼i, a ciasta w szczeg鏊no軼i, wi璚 czemu? Winne nie s ciasta, bo by造 naprawd super, wi璚 co? M鎩 m捫 nie podziela mojej nowej pasji ciastopisania, ani buszowania po innych blogach, wr璚z si ze mnie 鄉ieje, 瞠 mi odbi這 :-( No wi璚 zem軼i si i praktycznie nie tkn掖 ciast. Ale niech zna kochaj帷 穎n: upiek豉m mu dzi babk ze starego domowego przepisu. I co? Poch這n掖 ju prawie po這w! Wi璚 dla kogo mam piec te wszystkie nowo軼i podpatrzone na blogach i w stosach czasopism?

Je郵i te macie ci庵oty do klasyki, to ten przepis jest dla Was. Ucierane ciasto z dodatkiem wi郾i (z kompotu). Sekretem jest odrobina olejku rumowego i cynamon, kt鏎y nadajebabce charakterystyczny aromat. Bardzo prosty przepis, w sam raz na listopadowy podwieczorek. M篹owi smakuje, wi璚 mo瞠 inni te si skusz?

sk豉dniki:

  • 1 kostka Kasi
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 czubate szklanki m彗i
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku rumowego
  • 1/4 造瞠czki cynamonu
  • s這ik wydrylowanych wi郾i z kompotu

Mi瘯k margaryn uciera, dodaj帷 stopniowo cukier. Ca造 czas miksuj帷 wbija po jednym jajku. Wsypa m彗 z proszkiem, doda cynamon i olejek. Ciasto jest g瘰te, ci篹ko odchodzi od 造磬i.

Form do babki (o pojemno軼i 1 1/2l) wysmarowa t逝szczem. Wy這篡 po這w ciasta. Na cie軼ie u這篡 ods帷zone owoce, przykry reszt ciasta. Piec w temp. 180oC. przez 60-70 min. Ostudzon babk wyj望 z formy, pola czekolad lub posypa cukrem pudrem.

smacznego

鈔oda, 11 listopada 2009

Ostatnio zrobi這 si u mnie zbyt kawowo (sama nie wierz, 瞠 to pisz),bo wypiek闚 o posmaku kawy sobie nie 瘸這wa豉m. Wi璚 dzi inny smak. Upiek豉m rolad makow (ju tak 鈍i徠ecznie si zrobi這), a krem przygotowa豉m z dodatkiem orzech闚. Poniewa to krem ma郵any, a takie bywaj md貫 - doda豉m solidn porcj advocata. Krem zyska na wyrazie, posmak alkoholu jest dobrze wyczuwalny, fajnie pasuje do orzech闚 i maku. W tak pogod jak dzi - potrafi poprawi humor. Polecam!

Rolada jest moj propozycj do Orzechowego tygodnia oraz Kuchni 鈍i徠ecznej i noworocznej.

sk豉dniki:

biszkopt:

  • 4 jajka (osobno bia趾a i 鄴速ka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki m彗i
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo dodawa cukier. Doda 鄴速ka. Suche sk豉dniki wymiesza razem i delikatnie domiesza do masy jajecznej. Du膨 blaszk wy這篡 pergaminem, wyla ciasto. Piec ok. 10-15 minut w temp. 180o.

Gor帷y biszkopt wy這篡 na 軼iereczk (wierzch ciasta lekko posypuj cukrem, aby ciasto nie przyklei這 si do 軼ierki), zdj望 papier. Ciasto zwin望 razem ze 軼iereczk. Ostudzi.

krem:

  • 15 dag zmielnych orzech闚 w這skich
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 20 dag mas豉
  • 100 ml likieru advocat

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem. Doda orzechy, wlewa stopniowo likier. Zimn rolad rozwin望, posmarowa kremem i ponownie zrolowa. Pola polew czekoladow. Sch這dzi w lod闚ce, aby krem dobrze st篹a.

smacznego

niedziela, 08 listopada 2009

Nie wiem, czy te to macie, ale ja czasami kupuj co bez zastanowienia. I nie mam tu na my郵i tylko ciuch闚, czy but闚, ale te produkty spo篡wcze. W czwartek kupi豉m ser na sernik, bo a nu co z niego zrobi... A kiedy w pi徠ek wesz豉m na blog Szarlotka i zobaczy豉m jej nowy wpis, ju wiedzia豉m, 瞠 zakupiony ser si nie zmarnuje!

Upiek豉m sernik cappuccino, bo moja mi這嗆 do kawy jest znana, a przepis wydawa mi si interesuj帷y. I nie pomyli豉m si. Sernik jest bardzo kremowy, o delikatnym posmaku kawy (zasmakuje nawet mniej fanatycznym kawoszom) na spodzie z posiekanych orzech闚 w這skich. Nale篡 upiec go dzie wcze郾iej, aby mia czas st篹e w lod闚ce. Gor帷o polecam i dzi瘯uj Szarlotko za inspiracj!

sk豉dniki:

sp鏚 orzechowy:

  • 200 g posiekanych drobno orzech闚 w這skich
  • 2 造磬i cukru
  • 50 g roztopionego mas豉

Wszystkie sk豉dniki wymiesza razem i wy這篡 do 23-cm tortownicy. Piec ok. 10 minut w temp. 160 st.C. Ostudzi.

masa sernikowa:

  • 1 kg sera na sernik
  • 4 du瞠 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka 鄉ietany krem闚ki
  • 1/4 szklanki wrz帷ej wody
  • 3 造磬i m彗i (da豉m 4)
  • 1 造磬a kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 造瞠czki cynamonu

Ser miksowa razem z cukrem i m彗. Stopniowo dodawa ca貫 jajka ca造 czas miksuj帷. Powoli wlewa 鄉ietan. W wodzie wymiesza kaw oraz cynamon, przestudzi. Wla do masy serowej. Wy這篡 na podpieczony sp鏚. Masa jest do嗆 rzadka, wi璚 je郵i Wasza tortownica nie jest w 100% szczelna - nale篡 j wy這篡 foli aluminiow. Piec w temp. 230 st.C. przez 10 minut. Nast瘼nie zmniejszy temp. do 120 st. i piec przez 1 godzin. Kiedy sernik jest jeszcze gor帷y nale篡 obkroi boki, aby nie pop瘯a. Ostudzony sch這dzi w lod闚ce, nawet przez 12 godzin.

smacznego

鈔oda, 04 listopada 2009

Coraz ch這dniej, ponuro, szaro, prawie ju zimowo... Na straganach te coraz mniej kolor闚, kurczy si wyb鏎 owoc闚 i ja ju za latem t瘰kni. Ale na szcz窷cie s jeszcze niezawodne jab趾a, z kt鏎ych mo積a wyczarowa fantastyczne ciacha. Dzi upiek豉m moj ulubion szarlotk z biszkoptami, za to bez jajek.

Ciasto jest kruchutkie, s這dkie, zjab趾ami z odrobin cynamonu. Mo積a podawa j na ciep這 np. z kulk lod闚 waniliowych (uwielbiam...) lub gdy ostygnie z kleksikiem bitej 鄉ietany. Ka盥y spos鏏jest dobry,a szarlotk szczerze polecam.

sk豉dniki:

sp鏚 biszkoptowy:

  • 250 g biszkopt闚 szampa雟kich (czyli takich pod逝積ych, jak do tiramisu)
  • 200 g mas豉 lub margaryny
  • 1 szklanka m彗i
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Biszkopty utrze w malakserze lub rozgnie嗆 wa趾iem, po陰czy z reszt sk豉dnik闚 (ciasto jest do嗆 sypkie). Du膨 tortownic wysmarowa mas貫m, wy這篡 ciasto, ugnie嗆.

jab趾a:

  • ok. 1 kg jab貫k
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 2 造磬i bu趾i tartej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 造瞠czka cynamonu

Jab趾a obra i pokroi w do嗆 cienkie plasterki. Skropi sokiem z cytryny, wymiesza z cukrem, bu趾 i cynamonem. Wy這篡 na sp鏚 z biszkopt闚.

kruszonka:

  • 200 g m彗i
  • 200 g mas豉 lub margaryny
  • 4 造磬i cukru

Sk豉dniki na kruszonk razem zagnie嗆 i sch這dzi w lod闚ce przez ok. 1 godz. Ciasto zetrze na grubych oczkach tarki na warstw jab貫k. Piec ok. 50 min. w temp. 180 st. C.

Gotow szarlotk posypa cukrem pudrem.

P.S.

Zawsze zaczynam od zrobienia kruszonki i kiedy si sch豉dza -przygotowuj sp鏚 biszkoptowy oraz jab趾a.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010