przepisy na ulubione s這dko軼i
鈔oda, 19 lutego 2014

Wszystkiemu winne s kulinarne blogi! Cz這wiek si naogl康a, 郵inka mu cieknie i g逝pieje, bo nie wie, kt鏎y przepis wypr鏏owa. Te tak macie? Ja tak i przez to wszystko zapomnia豉m o moim nieco ju sfatygowanym zeszycie, gdzie zapisywa豉m sprawdzone przepisy.

Dzi przepis w豉郾ie z mojego zeszytu: sernik z brzoskwiniami, czyli doskonale znany klasyk, ale za to pyszny, bez wzgl璠u na cukiernicze trendy.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

kruche ciasto:

· 3 szklanki maki

· 3 造磬i cukru

· 200 g mas豉 lub margaryny

· 5 鄴速ek

· 2 造瞠czki proszku do pieczenia

· szczypta soli

Ze wszystkich sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto. Sch這dzi w lod闚ce ok. 1 godz. Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Ciasto podzieli na cz窷ci (jedna wi瘯sza) i t wi瘯sz zetrze na grubych oczkach tarki na blaszk.

Piec w temp. 180oC przez ok. 20 minut, a ciasto lekko si zez這ci.

masa serowa:

· 1 kg sera na sernik (najlepiej zmieli taki ser w kostce)

· 200 g mas豉 lub margaryny

· 1 szklanka cukru

· 2 jajka

· 1 torebka budyniu 鄉ietankowego

· kilka kropel aromatu arakowego

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem. Stopniowo dodawa jajka i ser. Doda budy i aromat, miksowa a sk豉dniki si po陰cz. Mas wy這篡 na podpieczony sp鏚 z ciasta.

piana:

· 5 bia貫k

· 1 szklanka cukru pudru

· 1 puszka brzoskwi w zalewie

Brzoskwinie os帷zy z zalewy i pokroi w kostk. U這篡 na masie serowej.

Bia趾a ubi na sztywna pian, powoli wsypywa cukier i miksowa a piana b璠zie g豉dka i g瘰ta. Pian na這篡 na owoce.

Na pian roz這篡 reszt startego ciasta. Piec ok. 50 minut a wierzch ciasta b璠zie z這ty. Posypa cukrem pudrem.

smacznego

sobota, 08 lutego 2014

To jest ciasto idealne: nie za s這dkie, z nutk kawy, elegancko wygl康aj帷e. Kiedy je zobaczy豉m u Asi wiedzia豉m, 瞠 musz spr鏏owa! Jest proste w przygotowaniu, zrobione rano fantastycznie b璠zie smakowa z popo逝dniow fili瘸nk kawy. Macie troch maku, 簑rawin i mascarpone? To do kuchni!

sk豉dniki (prostok徠na blaszka 20x30 cm):

biszkopt:

· 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)

· 100 g cukru

· 70 g m彗i

· 3 造磬i m彗i ziemniaczanej

· 2 造磬i maku suchego z torebki

· kilka kropel aromatu migda這wego

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo dosypywa cukier ca造 czas miksuj帷 ok. 2 minuty. Doda 鄴速ka. Do masy przesia obie m彗i i delikatnie wymiesza. Doda mak i aromat.

Mas prze這篡 do wy這穎nej papierem blaszki. Piec w temp. 175oC przez ok. 20 minut. Ostudzi.

nas帷zenie:

· ok. 100 ml amaretto

· 1 s這iczek 簑rawiny do mi瘰 (230 g)

Likierem nas帷zy ostudzony biszkopt. Wy這篡 簑rawin.

masa kawowa:

· 250 g mascarpone

· 400 ml 鄉ietany krem闚ki 30%

· 2 造磬i cukru pudru

· 6 造瞠k amaretto

· 1 造磬a 瞠latyny

· 1 造磬a kawy rozpuszczalnej

Kaw rozpu軼i w 4 造磬ach gor帷ej wody. 疾latyn namoczy w 3 造磬ach zimnej wody, a gdy nap璚znieje rozpu軼i w mikrofali. Po陰czy kaw z 瞠latyn i likierem.

Po這w porcji 鄉ietany miksowa przez ok. 1 minut razem z serkiem a masa b璠zie g瘰ta. Wla 瞠latyn. Reszt 鄉ietany ubi na sztywno z cukrem i delikatnie wmiesza do masy.

Krem rozsmarowa na warstwie 簑rawiny. Ciasto sch這dzi w lod闚ce do czasu st篹enia kremu.

polewa czekoladowa:

· 130 ml 鄉ietany krem闚ki

· 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady

妃ietan zagotowa razem z kawa趾ami czekolady a powstanie g豉dka masa. Ostudzi. Polew posmarowa wierzch ciasta. Mo積a udekorowa namoczon w amaretto suszona 簑rawin.

smacznego

sobota, 01 lutego 2014

Chyba ka盥y, kto widzia je u Dorotki zakocha si w nich do szale雟twa! Wygl康aj tak s這dko i zabawnie. Ja te postanowi豉m je upiec na tegoroczny fina WO同 organizowany w naszym mie軼ie (by豉 to s這dka kawiarenka w Centrum Kultury Dziecka).

疾 wygl康aj ob喚dnie to pewne, ale smak? Cz瘰to tak jest, 瞠 co lepiej wygl康a ni smakuje. Kruche ciasto, pianka i lukier nie mog powali smakosza, ale u鄉iech na twarzach dzieci – te si liczy! Je郵i zatem chcecie sprawi rado嗆 dzieciom jeszcze tej zimy – upieczcie. A 瞠 (przynajmniej u mnie) odwil - to wypiek bardzo na czasie!

sk豉dniki na ok. 40 sztuk:

ciasto:

· 200 g mas豉

· ½ szklanki cukru pudru

· 1 du瞠 jajko

· 2 ½ szklanki m彗i

· szczypta soli

· ekstrakt waniliowy lub starta sk鏎ka z po這wy cytryny (u mnie cytryna)

Ze wszystkich sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto(wg tych wskaz闚ek). Zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez co najmniej 1 godzin (mo積a nawet ca陰 noc).

Wa趾owa porcje ciasta na grubo嗆 ok. 3 mm i wycina k馧ka o 鈔ednicy 8 cm. Uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem. Piec w temp. 180oC przez ok. 15 min. A si zez這c. Ostudzi.

lukier:

· 2 bia趾a

· 2 szklanki cukru pudru

· barwniki spo篡wcze: czarny, czerwony, zielony lub inne

· pianki marshmallow

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo wsypywa cukier i miksowa a masa b璠zie b造szcz帷a i sztywna.

Na ka盥ym ciastku zrobi plam z lukru i przyklei piank. Reszt lukru zabarwi na wybrane kolory i udekorowa ciastka dodaj帷 oczy, guziki, 豉pki, nosy i… co Wam podpowie wyobra幡ia.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010