przepisy na ulubione s這dko軼i
鈔oda, 20 lutego 2013

Tort w starym stylu: biszkopt i dwa rodzaje krem闚. Jeden z nich to masa czekoladowa na bazie gorzkiej czekolady, a drugi - krem budyniowy z dodatkiem cha逕y. Aby by這 jeszcze bardziej urozmaicenie - doda豉m pokruszone bezy. Bomba kaloryczna? Tak, ale czasem mo積a poszale.

Tort z pewno軼i przypadnie do gustu osobom lubi帷ym cukiernicz klasyk.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

biszkopt:

  • 6 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i
  • 2 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dosypywa cukier i miksowa, a piana b璠zie b造szcz帷a i sztywna. Doda 鄴速ka. M彗 z proszkiem i kakao przesia i stopniowo dosypywa do masy jajecznej, delikatnie wymiesza.

Ciasto wla do wy這穎nej papierem tortownicy. Piec w temp. 180oC przez ok. 30 minut. Ostudzi. Biszkopt przekroic na 3 blaty. Nas帷zy wg uznania (u mnie to np. cytryn闚ka).

krem czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g mas豉
  • ok. 200 g gotowych bez

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Jajka ubi z cukrem na g瘰t, bia陰 mas. Mi瘯kie mas這 utrze na krem. Do mas豉 dodawa po 造盧e czekolady i masy jajecznej, dobrze zmiksowa.

krem z cha逕:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 鄴速ka
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 250 g mas豉
  • 200 g cha逕y waniliowej

Mleko zagotowa z cukrem, zdj望 z ognia. 草速ka wymiesza z m彗 i wla do gor帷ego mleka. Postawi na ogniu i ci庵le mieszaj帷 ugotowa g瘰ty budy. Ostudzi.

Mi瘯kie mas這 utrze na puszyst mas. Doda pokruszon cha逕, wymiesza. Dodawa po 1 造盧e zimnego budyniu, zmiksowa.

Na nas帷zony sp鏚 na這篡 wi瘯szo嗆 kremu cha逕owego i pokruszone bezy, nakry ciastem. Na這篡 krem czekoladowy. Przykry ciastem. Reszt kremu cha逕owego posmarowa boki i wierzch tortu. Udekorowa bezami.

smacznego

sobota, 16 lutego 2013

Kawowy smak to m鎩 ulubieniec, ale za ciastami typu brownie raczej nie przepadam :-( Kiedy jednak zobaczy豉m ten przepis u Dorotki - skusi豉m si. O dziwo m捫 by zachwycony, mnie spodoba si mocny smak gorzkiej czekolady i czapeczka bitej 鄉ietany na wierzchu... Je郵i ju tiramisu - to jednak w czystej formie, ale mo瞠 Wam posmakuje bardziej?

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

ciasto czekoladowe:

  • 200 g mas豉
  • 220 g cukru
  • 200 g gorzkiej roztopionej czekolady
  • 120 g m彗i
  • 3 du瞠 jajka
  • 1 造磬a Amaretto
  • 1 造磬a kawy rozpuszczalnej, rozpuszczona w 50 ml gor帷ej wody

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na jasn, puszyst mas. Stopniowo dodawa po 1 jajku i miksowa, aby sk豉dniki si po陰czy造. Wla czekolad. Doda reszt sk豉dnik闚 i zmiksowa.

Dno blaszki wy這篡 papierem do pieczenia. Wy這篡 3/4 porcji ciasta.

masa tiramisu:

  • 500 g mascarpone
  • 150 g cukru
  • 2 du瞠 jajka
  • 2 造磬i Amaretto
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 50 ml gor帷ej wody

Wszystkie sk豉dniki zmiksowa , aby dobrze si po陰czy造.

Mas wy這篡 na ciasto czekoladowe, na這篡 reszt ciasta ciemnego. Patyczkiem zrobi esy-floresy (ciasto ma si troch zmiesza).

Piec w temp. 170oC przez ok. 45 minut.

Sch這dzone ciasto przed podaniem udekorowa czapeczk bitej 鄉ietany, posypa kakao.

smacznego

sobota, 09 lutego 2013

Czy ciasto na strudel ju Wam niestraszne? Mam nadziej, 瞠 tak, bo to nic trudnego. Pora zatem od teorii przej軼 do praktyki i upiec strudel. Polecam z bia造m serem i wi郾iami: niezbyt s這dki, cho dla amator闚 wi瘯szych s這dko軼i wystarczy wi璚ej cukru. Do dzie豉!

sk豉dniki:

ciasto:

nadzienie:

  • 750 g bia貫go sera, zmielonego
  • 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 4 造磬i cukru
  • 4 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 g mas豉
  • sk鏎ka starta z 1 cytryny
  • 500 g wi郾i z kompotu, mog by te mro穎ne
  • 50 g roztopionego mas豉 do posmarowania

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrami i sk鏎k na pienist mas. Stopniowo dodawa po 1 鄴速ku. Porcjami dodawa 鄉ietan i ser. Dobrze wymiesza.

Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli. Delikatnie domiesza do sera.

Mas roz這篡 na rozwa趾owanym i cieniutko rozci庵ni皻ym cie軼ie, pozostawiaj帷 z 3 stron wolny brzeg. Roz這篡 wi郾ie (je郵i u篡wacie mro穎nych nie nale篡 ich rozmra瘸).

Za這篡 wolne brzegi i zwija ciasto za pomoc 軼iereczki. U這篡 na wy這穎nej papierem blaszce - spojeniem do do逝. Posmarowa mas貫m. Piec w temp. 200oC przez 40 - 50 minut. Jeszcze gor帷y strudel posypa cukrem pudrem i ju...mo積a je嗆!

smacznego

pi徠ek, 01 lutego 2013

Piekli軼ie kiedy strudel? Cieniute鎥ie ciasto, zawini皻e w rulon, a w 鈔odku bajeczne nadzienie... Najpopularniejszy to oczywi軼ie apfelstrudel - z kawa趾ami jab貫k, rodzynkami i orzechami. Najlepszy na gor帷o. Ja uwielbiam.

Ciasto strudlowe mo積a wype軟i r騜nymi rodzajami farszu s這dkiego, ale my w domu mamy te ulubion wytrawn wersj. Najpierw jednak nale篡 wykona ciasto, kt鏎e nie jest takie straszne...

sk豉dniki:

  • 1 1/2 szklanki m彗i tortowej
  • 1/2 szklanki ciep貫j wody
  • 1 jajko
  • 50 g stopionego mas豉
  • 1 造磬a octu winnego
  • 1 造磬a oleju s這necznikowego
  • 1 p豉ska 造瞠czka soli

wykonanie:

1. Wod, jajko, ocet, s鏊 i po這w mas豉 dobrze wymiesza na g豉dk emulsj (shaker jest do tego idealny).

2. M彗 przesia i po陰czy z emulsj, zagnie嗆 g豉dkie ciasto, a przestanie klei si do r彗 (mo積a podsypa m彗).

3. Z ciasta uformowa kul, posmarowa 1 造磬 mas豉.

4. Ciasto w這篡 do ciep貫j miski (zawsze podgrzewam pusta misk w mikrofali), przykry 軼iereczk i odstawi na ok. 30 minut.

wa趾owanie:

1. ciasto rozwa趾owa najcieniej jak si da

2. 軼iereczk kuchenn posypa m彗, prze這篡 ciasto i .... tu zaczyna si ca豉 trudno嗆 ze strudlem:

3. w這篡 d這nie pod p豉t ciasta i unosz帷 je na kostkach palc闚 rozci庵a na boki

4. ciasto powinno by tak cienkie, by wida by這 wz鏎 na 軼ierce! Ciasto musi by naprawd duuu瞠!

5. grubsze brzegi ciasta mo積a odci望

zwijanie:

1. na cie軼ie nale篡 u這篡 przygotowane nadzienie pozostawiaj帷 wolny brzeg

2. zagi望 do 鈔odka 2 boki, a nast瘼nie unosz帷 軼iereczk - zwin望 ciasto

pieczenie:

1. strudel ostro積ie uk豉damy na du瞠j blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, zawsze zlepieniem do do逝

2. mo積a je u這篡 po przek徠nej blaszki lub zwin望 jak rogal

3. ciasto nale篡 posmarowa reszt mas豉

4. pieczemy w temperaturze 180 - 190oC przez ok. 50 minut

I jak? Nie jest to trudne, a efekt murowany. Teraz tylko nale篡 wybra nadzienie...

Wkr鏒ce przedstawi wersj z twarogiem i wi郾iami...

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010