przepisy na ulubione s這dko軼i
wtorek, 28 lutego 2012

Grudzie, tydzie do 鈍i徠 - menu ju opracowane. A tu kupuj styczniowy numer odmienionego Mojego gotowania i wiem, 瞠 na 鈍i徠ecznym stole znajdzie si jeszcze jedno ciasto!

Torcik z biszkoptem lekko kawowym, kremem z dodatkiem mleka w proszku (pierwszy raz z niego korzysta豉m), nas帷zonymi biszkoptami i czekolad. Zdj璚ie w miesi璚zniki by這 tak smakowite, 瞠 musia豉m ulec. I dobrze zrobi豉m! Ciasto jest pyszne, lekko kawowe, wi璚 nawet niezbyt wielcy fani kawy b璠 zadowoleni. Nast瘼nym razem jednak nie przekroj biszkoptu, bo jest niezwykle delikatny i zbyt du瘸 ilo嗆 warstw (jak wida na zdj璚iu) ci篹ko si kroi.

Wart wypr鏏owania!

sk豉dniki (tortownica 20 cm):

biszkopt:

  • 3 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki m彗i
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 1 造磬a mielonej kawy
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywn pian. Powoli wsypywa cukier. Doda 鄴速ka, wymiesza. Przesia obie m彗i z proszkiem, doda do masy jajecznej, delikatnie wymiesza 造磬.

Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, wla ciasto. Piec w temp. 170oC przez ok. 30 minut. Ostudzi.

krem:

  • 250 g mas豉 lub kubeczek mas豉 ro郵innego
  • 40 dag serka waniliowego (u mnie President)
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na g豉dk mas. Doda serek i mleko, wymiesza.

nas帷zenie i dodatki:

  • saszetka cappuccino w proszku
  • 5 造瞠k brandy
  • tabliczka gorzkiej czekolady 70%
  • pod逝積e biszkopty

Kaw rozpuszczamy w 1 szklance gor帷ej wody, studzimy, dodajemy alkohol. Ostudzony biszkopt nas帷zamy po這w kawy, wyk豉damy krem. Biszkopty nas帷zamy reszt kawy i uk豉damy na kremie.

Czekolad roztapiamy na parze i polewamy ni biszkopty.

Jak napisa豉m na pocz徠ku - ja sw鎩 biszkopt przekroi豉m i prze這篡豉m kremem, ale to by b陰d. Lepiej pozostawi gruby biszkopt w ca這軼i.

smacznego

鈔oda, 22 lutego 2012

Kolejny tort przygotowany na zam闚ienie - tym razem dla mojej chrze郾icy Nadusi. 安i皻uj帷a urodziny trzylatka wybra豉 tort ze 鈍ink Pepp - niezwykle kolorowy, prawdziwie "dziewczy雟ki". Zainspirowa豉 mnie ponownie niezr闚nana Yasmin.

Biszkopt by czekoladowy - wg tego przepisu, a krem z bitej 鄉ietany z bia陰 czekolad, kt鏎y wykorzysta豉m tu.

Dekoracja - moj ulubiona technik, czyli lukier plastyczny.

Jak wyszed? Powiem nieskromnie, 瞠 Nadusia do dzi go wspomina, a urodziny mia豉 w... grudniu!

Tort do陰czam do Durszlakowej akcji.

Torty i torciki - na ka盥 okazj!

pi徠ek, 10 lutego 2012

Muffinki nie goszcz u mnie zbyt cz瘰to. Po prostu nie przepadam za takim rodzajem ciasta, a mo瞠 nie natrafi豉m na fajny przepis? Dzisiejsze - s pyszne, jak zwykle proste do wykonania, z czapeczk smakowitego kremu. Moje c鏎ki nie przepadaj za s這dyczami(tego im zazdroszcz;-), a te babeczki bardzo im smakuj! Wi璚 cho熲y dla nich warto je upiec.

Przepis dla wszystkich babeczkomaniak闚 i nie tylko. Znalaz豉m u Asi.

sk豉dniki (15 standardowych babeczek):

ciasto:

  • 240 ml mleka
  • 240 g mas豉 lub margaryny
  • 240 g m彗i
  • 240 g cukru
  • 140 g bia貫j czekolady
  • 2 roztrzepane jajka
  • szczypta soli
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/2 造瞠czki sody oczyszczonej

Mleko, mas這 i po豉man na kawa趾i czekolad podgrzewa, a wszystkie sk豉dnki si roztopi i po陰cz. Mas ostudzi. Suche sk豉dniki przesia. Wla ostudzon czekolad i ca這嗆 wymiesza 造磬. Doda jajka.

Papilotki w這篡 do zag喚bie foremki na muffinki, wla porcje ciasta (zostawi 0,5 cm marginesu od g鏎y). Wstawi do nagrzanego do 160oC. piekarnika i piec ok. 30 minut, a babeczki b璠a rumiane. Ostudzi.

krem:

  • 250 g mascarpone
  • 50 g waniliowego serka
  • 4 造磬i soku z cytryny
  • 80 g cukru pudru

Sk豉dniki kremu wymiesza dok豉dnie. Kremem smarowa ostudzone muffinki. Udekorowa gotowymi ozdobami cukrowymi, kolorow posypk itp.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010