przepisy na ulubione s這dko軼i
sobota, 26 lutego 2011

Go軼i ju na wielu blogach, a teraz czas na mnie. Po osza豉miaj帷ym sukcesie tortu cha逕owego nie mog豉m nie spr鏏owa sernika. Jest smaczny, bardzo kremowy (dla mnie chyba nawet za), raczej s這dki. Wspania豉 jest polewa - z pewno軼i wykorzystam ja do innych ciast (mo瞠 mazurka?).

Warto spr鏏owa, cho tortu nie przebi.

Przepis pochodzi od Dorotki.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

sp鏚:

  • 100 g ciastek owsianych lub digestive
  • 40 g roztopionego mas豉

T逝szcz wymiesza z rozkruszonymi herbatnikami. Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia i wylepi mas ciasteczkow.

masa serowa:

  • 80 dag sera na sernik
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki 鄉ietany 30%
  • 4 du瞠 jajka
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 300 g cha逕y ( mnie waniliowa)

Ser utrze z cukrem. Dodawa po 1 jajku kr鏒ko miksuj帷. Wla 鄉ietan, doda m彗. Cha逕 po豉ma na do嗆 du瞠 kawa趾i i wmiesza do masy serowej. Wyla na ciasteczkowy sp鏚.

Piec w temp. 170oC. wstawiaj帷 poni瞠j blachy naczynie z wod. Piec a masa b璠zie 軼i皻a - ok. 1 1/2 godziny.

polewa:

  • 150 g cha逕y
  • 1/2 szklanki 鄉ietany 30%

Cha逕 pokruszy i razem ze 鄉ietan zmiksowa w blenderze na g豉dk mas. Podgrza, aby masa lekko zg瘰tnia豉. Polew pola ostudzony sernik.Pod wp造wem niskiej temperatury polewa st篹eje.

smacznego

鈔oda, 23 lutego 2011

Panna cotta czyli gotowana 鄉ietanka. Delikatny i elegancki deser dla ka盥ego. Tym razem z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz z warstw galaretki owocowej. Warto spr鏏owa.

Przepis znalaz豉m u Asi.

sk豉dniki (10 ma造ch foremek):

  • 1 galaretka owocowa o dowolnym smaku ( u mnie malinowa)
  • 1 szklanka 鄉ietany krem闚ki 36% + 2 造磬i
  • 1 造磬a 瞠latyny
  • 5 造瞠k cukru
  • 1/2 laski wanilii (da豉m cukier z prawdziw wanili)
  • 2 造磬i bia貫go rumu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

Galaretk przygotowa wg instrukcji na opakowaniu, ale daj帷 1 szklank wody. Ostudzi i wla do foremek (mog by ma貫 fili瘸neczki lub foremka do muffin闚), odstawi do st篹enia.

疾latyn zala 2 造磬ami 鄉ietany i odstawi do nap璚znienia. Po這w 鄉ietany wla do rondelka, doda cukier i podgrzewa a si rozpu軼i. Doda wanili i rum. Podgrzewa a 鄉ietanka prawie si zagotuje, doda nap璚znia陰 瞠latyn. Miesza a 瞠latyna si rozpu軼i.

Reszt 鄉ietanki ubi na sztywno. Jogurt doda do 鄉ietanki z wanili, wymiesza. Doda ubit 鄉ietan.

Krem na這篡 na st篹a陰 galaretk i wstawi do lod闚ki aby zastyg.

Deser wyj望 z foremek i u這篡 na talerzykach (brzegi mo積a obkroi no瞠m, aby deser 豉twiej wyj望 lub zamoczy na chwilk foremki w gor帷ej wodzie). Mo積a udekorowa owocami lub musem owocowym.

smacznego

niedziela, 13 lutego 2011

Uwielbiam je! W豉軼iwie nie wiem co jeszcze napisa: malutkie kuleczki z ciasta ptysiowego kryj帷e w sobie krem na bazie 鄴速ek i bitej 鄉ietany. Idealne na przyj璚ie (zw豉szcza teraz w karnawale). Uwaga! uzale積iaj: na jednym si nie sko鎍zy! Pycha. Serdecznie polecam.

sk豉dniki (ok. 30 sztuk):

ciasto ptysiowe:

  • 1 szklanka wody
  • 60 g mas豉 lub margaryny
  • 150 g m彗i
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Przygotowa ciasto ptysiowe wg wskaz闚ek (s tutaj). Na這篡 ciasto do r瘯awa cukierniczego z ko鎍闚k w kszta販ie gwiazdki. Na wy這穎nej papierem do pieczenia blaszce wyciska kuleczki wielko軼i orzecha w這skiego. Piec w temp. 200oC. przez ok. 30 minut. Ostudzi w zamkni皻ym piekarniku.

krem:

  • 3 鄴速ka
  • 1/4 l 鄉ietany krem闚ki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

草速ka utrze z cukrami na bia陰, puszyst mas. 疾latyn namoczy w 1/4 fili瘸niki wody-gdy nap璚znieje - rozpu軼i w mikrofali. 疾latyn doda do masy 鄴速kowej. 妃ietan ubi na sztywno i wmiesza do 鄴速ek. Sch這dzi krem a st篹eje.

Do r瘯awa cukierniczego na這篡 ko鎍闚k z ma造m otworkiem, w這篡 krem. Nadziewa profitrolki kremem, a b璠 pe軟e - nale篡 uwa瘸, aby krem nie "rozsadzi" ciasteczek. Przed podaniem sch這dzi.

smacznego

czwartek, 10 lutego 2011

Ciasto parzone zwane te ptysiowym. Takie troch magiczne, nieobliczalne, zawsze w innym kszta販ie. Ale za to praktyczne: bez niego nie by這by ptysi i karpatki, a dla mi這郾ik闚 smak闚 wytrawnych: w formie groszku ptysiowego do zup krem闚.

Cho ciasto jest do嗆 humorzaste, to wykonanie nie sprawi k這potu. Zatem do dzie豉!

sk豉dniki:

1. Ciasto ptysiowe nie wymaga wielu skadnik闚: m彗a pszenna, woda, t逝szcz i jajka. Do ciasta nie dodajemy cukru.

wykonanie:

1. W garnuszku nale篡 zagotowa wod ze szczypt soli. Doda mas這 lub margaryn i podgrzewac a t逝szcz si rozpu軼i.

2. Wsypa m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia. Nale篡 energicznie miesza a sk豉dniki si po陰cz.

Masa nie wygl康a wtedy zbyt efektownie - taka grudkowata klucha.

3. Ciasto podgrzewa stale mieszaj帷 a masa stanie si g豉dka, a na 軼iankach garnka pojawi si bia造 osad.

Ciasto mo積a wtedy zdj望 z palnika i ostudzi.

4. Do zimnego ciasta wbijamy po 1 jajku stale miksuj帷. Ciasto zacznie b造szcze, zrobi si g豉dkie.

5. Ciasto jst gotowe do pieczenia: mo積a na這篡 je do blaszki lub r瘯awem cukierniczym wyciska po膨dane kszta速y ptysi, groszku lub eklerek.

pieczenie:

1. Ciasto ptysiowe pieczemy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.

2 pieczemy w wysokiej temperaturze 200-220oC.

3. przez pierwsze 15 minut pieczenia nie wolno otwiera piekarnika, bo ciasto opadnie!

4. Upieczone na z這ty kolor ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

5. je郵i z ciasta b璠 np. ptysie, zaraz po ostudzeniu nale篡 ciastka przeci望, aby ze 鈔odka wydosta豉 si para.

Teraz ju tylko krem lub bita 鄉ietanka i ptysie gotowe!

wtorek, 01 lutego 2011

To wypiek z kategorii: wszyscy ju jedli, prawie wszyscy ju piekli. Nie przeszkadza mi to, bo ciasto jest niezwykle smaczne, proste do wykonania, ka盥emu smakuje. Od czasu do czasu wracam wi璚 do tego przepisu.

Mi瘯ki miodowo - kruchy sp鏚, warstwy s這dkiego kajmaku, orzechy i bita 鄉ietana. Po陰czenie idealne. Dla ka盥ego.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

sp鏚:

  • 1/2 kg m彗i
  • 15 dag miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125 g mas豉 lub margaryny
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

Ze wszystkich sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto. Sch這dzi w lod闚ce, a nast瘼nie podzieli na 2 cz窷ci. Na papierze do pieczenia upiec 2 spody (temp. 200oC.) a b璠 rumiane.

Po upieczeniu ciep貫 ciasto jest mi瘯kie, ale po ostygni璚iu twardnieje.

prze這瞠nie:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 gar軼ie posiekanych orzech闚 (daj w這skie i laskowe)
  • 3/4 l 鄉ietny krem闚ki 36%
  • 3 p豉skie 造瞠czki 瞠latyny
  • 2 造磬i cukru pudru

Ostudzone spody posmarowa mas kajmakow i posypa orzechami (na jeden sp鏚 daj wi璚ej masy i orzech闚 - b璠zie wierzchem ciasta).

妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Doda namoczon i rozpuszczon 瞠latyn. Na sp鏚 na這篡 鄉ietan i przykry drugim ciastem. Sch這dzi w lod闚ce.

Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzie - pod wp造wem 鄉ietany twarde spody mi瘯n.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010