przepisy na ulubione s這dko軼i
czwartek, 25 lutego 2010

Publikowa豉m na blogu ju kilka sernik闚, pisz帷, 瞠 dzi瘯i blogowiczkom zakocha豉m si w tym cie軼ie na nowo. By ju zatem sernik od Szarlotka, dwa alkoholowo - czekoladowe od Dorotus oraz 鈍i徠eczny i czekoladowy od Liski. Dzi wreszcie czas na m鎩 sprawdzony od dawna wypiek. Obowi您kowo pojawia si zawsze na wielkanocnym stole.

Sernik piek na kruchym spodzie z wartw lekko kwaskowych wi郾i. Masa serowa jest puchata, 鄉ietankowa - taki prawdziwy polski sernik. Poniewa piek豉m go w 鈔edniej tortownicy (23 cm) wyszed bardzo wysoki! Warto zachowuj帷 podane proporcje upiec go w wi瘯szej formie - nie b璠zie przypomina wie穎wca ;-)

Pyszny jest, wi璚 szczerze polecam!

sk豉dniki:

kruchy sp鏚:

  • 340 g m彗i
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g Kasi
  • 1/2 szklanki g瘰tej 鄉ietany
  • 2 鄴速ka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

M彗 i cukry posieka z t逝szczem. Doda reszt sk豉dnik闚 i szybko zagnie嗆 kruche ciasto. Zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce. Ciastem wylepi dno i boki tortownicy, nak逝 ciasto widelcem. Podpiec w 200oC. przez ok. 15 min.

masa wi郾iowa:

  • 1 opakowanie mro穎nych wi郾i bez pestek (450 g)
  • 110 g cukru
  • 1 czubata 造磬a m彗i ziemniaczanej

Wi郾ie zala po這w szklanki wody i razem z cukrem gotowa ok. 5 min.M彗 wymiesza z niewielk ilo軼i zimnej wody, wla do wi郾i. Chwilk podgrzewa a zrobi si kisiel. Wystudzi.

Podpieczony sp鏚 posypa 造磬 bu趾i tartej, wy這篡 mas wi郾iow.

masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik
  • 8 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 230 g cukru
  • 125 g mas豉
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • aromat 鄉ietankowy

Mas這 utrze z cukrem i 鄴速kami. Dodawa ser, m彗 oraz aromat. Bia趾a ubi na sztywn pian i delikatnie domiesza do sera. Mas wy這篡 na warstw wi郾i.

Sernik piec w temp. 180oC przez ok. 70-80 min. Po wystudzeniu posypa cukrem pudrem.

smacznego

niedziela, 21 lutego 2010

To m鎩 pierwszy Czekoladowy Weekend, mam nadziej, 瞠 nie ostatni. Przygotowa豉m podw鎩nie czekoladowy wypiek: ciasto czekoladowe w smaku przypominaj帷e poczciwego murzynka oraz czekoladowy krem - mus. Krem jest intensywnie czekoladowy, mo積a wzbogaci go alkoholem, ma konsystencj musu, wi璚 m鏬豚y "wyst瘼owa" jako deser sam w sobie. Ciasto nie jest zbyt s這dkie, ale s逝sznie czekoladowe - na ten weekend w sam raz!

sk豉dniki (tortownica z kominkiem 23 cm):

ciasto:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 150 g margaryny (u mnie Kasia)
  • 150 g cukru
  • 160 g m彗i
  • 90 g m彗i ziemniaczanej
  • 4 造磬i mleka
  • 2 czubate 造瞠czki proszku do pieczenia

Mleko zagotowa i doda do niego kawa趾i czekolady. Miesza a czekolada si rozpu軼i. Mi瘯k margaryn utrze z cukrem i dodawanymi kolejno jajkami (ca造mi). W tym momencie ciasto wygl康a na zwarzone. Wla czekolad, wymiesza . Wsypa obie m彗i z proszkiem. Ciasto prze這篡 do nasmarowanej tortownicy z kominkiem. Piec w temp. 180oC przez 40 min.

krem:

  • 4 鄴速ka
  • 2 bia趾a
  • 5 造瞠k cukru pudru
  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 200 g czekolady deserowej (da豉m po 100 g gorzkiej i mlecznej)
  • 3 造瞠czki 瞠latyny
  • 2 造磬i brandy (niekoniecznie)

草速ka ubi z 3 造磬ami cukru na bia陰 i puszyst mas. Doda alkohol. 疾latyn namoczy w po這wie fili瘸nki wody, gdy nap璚znieje - rozpu軼i w mikrofali. 50 ml 鄉ietany mocno podgrza i rozpu軼i w niej kawa趾i czekolady. Do czekolady doda 瞠latyn. Osobno ubi reszt krem闚ki oraz bia趾a z reszt cukru na sztywn pian. Do masy 鄴速kowej doda czekolad z 瞠latyn, ubit 鄉ietan oraz wmiesza pian z bia貫k. Krem sch這dzi w lod闚ce, a st篹eje.

Ostudzone ciasto przekroi 2 razy. Prze這篡 kremem. Reszt kremu posmarowa wierzch ciasta. Posypa wi鏎kami czekolady. Do czasu podania przechowywa w lod闚ce. 安ietnie b璠zie smakowa z kleksem bitej 鄉ietany.

smacznego

Tagi: czekolada
14:20, gosiakr76 , z kremem
Link Komentarze (7) »
pi徠ek, 19 lutego 2010

Pierogi z serem - ich smak zna chyba ka盥y. Pami皻amy je z przedszkola, szko造, od babci (moja Babcia skleja豉 pierogi robi帷 dekoracyjn spiralk, ale nie zd捫y豉m si tego nauczy:((). Dzi nieco zapomniane, a szkoda. Smakuj wspaniale, s 豉twe do przygotowania, niedrogie. Warto je sobie przypomnie!

sk豉dniki (ok. 50 sztuk):

ciasto:

  • ok. 80 dag m彗i
  • 2 jajka
  • 1 szklanka letniej wody
  • s鏊

Do m彗i z sol wbi jajka i wla wod. Wymiesza a sk豉dniki sie po陰cz. Wyrobi ciasto na stolnicy. Odrywa kawa趾i ciasta i wa趾owa podsypuj帷 m彗. Wykrawa kszta速 k馧ek (szklank lub foremk). Na kr捫kach uk豉da po 造瞠czce sera. Pierogi dobrze sklei. W garnku zagotowa wod z sol. Na wrz徠ek wrzuca pierogi, gotowa ok. 5 min. od wyp造ni璚ia.

Podawa z bu貫czk zrumienion na ma郵e lub 鄉ietan. Mo積a posypa cukrem i cynamonem.

farsz:

  • 90 dag bia貫go sera
  • 1 jajko
  • 1 鄴速ko
  • 5-6 造瞠k cukru
  • cynamon

Ser zmieli w maszynce. Doda reszt sk豉dnik闚, dobrze wymiesza. Farsz nak豉da na kr捫ki ciasta.

smacznego

鈔oda, 17 lutego 2010

W niedziel wieczorem pad nam internet. Dramat. Okaza這 si, 瞠 moje uzale積ienie od blog闚 jest faktem i niemo積o嗆 odwiedzania Was by豉 dla mnie tortur. Ale dzi ju mam 陰czno嗆 ze 鈍iatem, wi璚 czym pr璠zej loguj si i jestem!

Wczorajsze Ostatki uczcili鄉y domowymi faworkami i r騜yczkami. To samo ciasto, ale kszta速 ciekawszy. I mimo,瞠 od dzi nastaje czas postu, to podaj m鎩 faworkowy przepis. Ciasto jest 豉twe do wykonania, a ciasteczka wychodz niezwykle kruche. To oczywi軼ie zas逝ga 鄴速ek oraz bezlitosnego bicia wa趾iem, aby napowietrzy ciasto.

sk豉dniki:

  • 30 dag m彗i
  • 6 鄴速ek
  • 2 造磬i mas豉
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 2 造磬i spirytusu
  • 3 造zki g瘰tej 鄉ietany
  • smalec (tak!) do sma瞠nia

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 razem na g豉dkie ciasto. Nast瘼nie uderza wa趾iem przez ok. 5 min., aby napowietrzy ciasto. Wa趾owa cieniute鎥o, niewiele podsypuj帷 m彗. Z ciasta wycina faworki. Sma篡 na gor帷ym smalcu.

Aby wykona r騜e nale篡 z ciasta wycina k馧ka w 3 rozmiarach, naci望 w kilku miejscach. Skleja odrobin bia趾a. K豉嗆 na gor帷y t逝szcz p豉tkami do do逝. Odwr鏂i.

Usma穎ne ciastka uk豉da na r璚znikach papierowych, aby ods帷zy z t逝szczu. Obficie posypa cukrem pudrem. Na 鈔odku r騜yczek u這篡 wisienk z konfitury lub d瞠m.

Z podanej porcji wysz這 mi 11 r騜 i ca造 p馧misek fawork闚.

smacznego

niedziela, 14 lutego 2010

Dzi 14 lutego, czyli walentynki. Wie o tym nawet nasza sze軼ioletnia c鏎ka i jako jedyna w rodzinie 鈍i皻uje. My chyba ju za starzy na wr璚zanie walentynek, czy romantyczne (znaczy zat這czone) wyj軼ia. Jednak, aby chocia na chwilk wpad do nas Amorek, przygotowa豉m s這dki deser.

Krem sk豉da si z dw鏂h warstw na bazie bitej 鄉ietany: jedna z advocatem, druga z kawusi. Jest usztywniony 瞠latyn, przypomina nieco konsystencj ptasie mleczko. S這dko i ogni軼ie zarazem. Czyli na dzi pasuje!

sk豉dniki (4 du瞠 porcje):

krem advocatowy:

  • 100 ml likieru advocat
  • 20 dag 鄉ietany krem闚ki
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 p豉skie 造瞠czki 瞠latyny

疾latyn namoczy w odrobinie wody. Gdy nap璚znieje - rozpu軼i (zawsze robi to w mikrofali). Do 瞠latyny doda advocat. 妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Gdy likier zacznie t篹e - wymiesza go delikatnie ze 鄉ietan. Krem u這篡 w pucharkach i odstawi do zastygni璚ia.

krem kawowy:

  • 20 dag 鄉ietany krem闚ki
  • 2 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 4 造磬i cukru
  • 3 造瞠czki kawy rozpuszczalnej
  • 3 p豉skie 造瞠czki 瞠latyny

Kaw rozmiesza w 4 造磬ach wrz徠ku. 疾latyn przygotowa tak samo, jak do kremu jajecznego, wymiesza j z kaw. 草速ka ubi na krem z po這w cukru, wymiesza z kaw. 妃ietan ubi na sztywno. Z bia貫k ubi pian z reszt cukru. 妃ietan wymiesza z kaw, delikatnie doda pian. Krem u這篡 na masie jajecznej.

Krem przed podaniem udekorowa.

smacznego

czwartek, 11 lutego 2010

Niekwestionowanym kr鏊em dnia dzisiejszego jest p帷zek. W豉軼iwie w dniu p帷zka obowi您kowe jest zjedzenie chocia瘺y jednego - smak nadzienia oboj皻ny. Ja jem p帷zki tylko w T逝sty Czwartek, ale zawsze kupione. Nigdy ich nie sma輳: nie lubi samego sma瞠nia, nie umiem przygotowa tylko kilku sztuk, a dwudniowy p帷zek jest niejadalny. Wi璚 skoro obowi您kowy p帷zek ju za mn, czas zje嗆 co innego, na przek鏎 tradycji.

Przygotowa豉m prawdziw bomb kaloryczn (wszak to T逝sty Czwartek) sk豉daj帷 si z... 16 warstw! Ciasto jest s這dkie, ale w sam raz, jest mieszank smak闚, kt鏎e jednak 鈍ietnie do siebie pasuj. Bezowo - orzechowe spody, krem budyniowy zdodatkiem Nesquika, gorzka czekolada ibita 鄉ietana... Czy to nie idealna alternatywa dla r闚nie kalorycznego p帷zka? Polecam!

Przepis pochodzi z blogu Palachinka, zwi瘯szy豉m tylko liczb warstw.

sk豉dniki (tortownica 20 cm):

spody bezowe:

sk豉dniki na 1 sp鏚 - nale篡 upiec takie 4:

  • 2 bia趾a
  • 2 造磬i cukru
  • 2 造磬i zmielonych orzech闚 w這skich
  • 1/2 造磬i m彗i
  • szczypta soli

Bia趾a ubi z sol na sztywn pian. Stopniowo dodawa cukier. Delikatnie wmiesza orzechy i m彗. Mas wyla do wy這穎nej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. 15 min. w temp. 180oC. Czynno嗆 powt鏎zy jeszcze 3 razy.

polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mas豉

Czekolad po豉ma na kawa趾i i razem z mas貫m stopi w k徙ieli wodnej. Gdy lekko ostygnie posmarowa ni upieczone bezowe spody. Pozostawi do zastygni璚ia czekolady.

krem nesquikowy:

  • 6 鄴速ek
  • 340 ml mleka
  • 3 1/2 造磬i m彗i
  • 3 1/2 造磬i cukru
  • 85 g cukru pudru
  • 85 g mas豉
  • 70 g Nesquika w proszku

草速ka rozmiesza z m彗 i po這w porcji mleka. Reszt mleka i cukier zagotowa. Do gotuj帷ego si mleka wla 鄴速ka i ugotowa budy. Ostudzi.

Mi瘯kie mas這 zmiksowa z cukrem pudrem i Nesquikiem. Stopniowo dodawa zimny budy, zmiksowa. Sch這dzi w lod闚ce, a krem nieco st篹eje.

Krem rozsmarowa na spodach bezowych (ju posmarowanych czekolad).

鄉ietana:

  • 400 ml 鄉ietany 36%
  • 2 造磬i cukru pudru

妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Rozsmarowa j na kremie nesquikowym. Blaty u這篡 jeden na drugim. Sch這dzi w lod闚ce. Przed podaniem posypa wierzch czekolad lub Nesquikiem.

smacznego

niedziela, 07 lutego 2010

Czas biegnie, jak szalony i nim si spostrzegli鄉y Zuzia sko鎍zy豉 6 lat! A zatem czas na tort. Tym razem za jego przygotowanie wzi窸am si od ko鎍a, tzn. wybra豉m kszta速 i dekoracj, a dopiero p騧niej zacz窸am my郵e, co "w這篡" do 鈔odka. Dlaczego tak? Bo tort mia mie kszta速 domku-muchomorka, na kt鏎ym przysi康 jego lokatorki - wr騜ki. Wszystko za spraw lukru plastycznego w obowi您kowym r騜owym kolorze. Inspiracj by豉 dla mnie ksi捫ka Debbie Brown 50 kolorowych tort闚 w stylu angielskim.

Na wn皻rze tortu wybra豉m przepis Dorotki na ciasto czekoladowe, krem zaczerpn窸am st康. Ciasto jest megaczekoladowe, wilgotne (nie trzeba nawet nas帷za). Krem r闚nie mocno czekoladowy,ma郵any, ale taki musi by jako baza do lukru. S這wem - czekolady mamy ju do嗆 na czas jaki.

sk豉dniki:

ciasto:

  • 1 3/4 szklanki m彗i
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklana kefiru lub ma郵anki
  • 1 szklanka kawy (zaparzy豉m z 2 造瞠czek kawy rozpuszczalnej)
  • 2 du瞠 jajka
  • 2 造zeczki sody oczyszczonej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • s鏊

Mokre sk豉dniki (jajka, kefir, olej) zmiksowa razem. Suche sk豉dniki wymiesza i powoli wsypywa do kefiru. Powoli wlewa ciep陰 kaw. Ciasto wla do nat逝szczonej formy. Piec w temp. 180oC. przez 35-40 min. (piek豉m przez 1 godz., ale to chyba z powodu wysoko軼i ciasta w formie).

Ciasto piek豉m w formie do babki bez kominka, zrobi豉m 2 ciasta.

krem:

  • 170 g czekolady deserowej (da豉m p馧 na p馧 gorzk i mleczn)
  • 226 g mas豉
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 du瞠 鄴速ko
  • 1 造磬a ekstraktu z wanilii
  • 1 造瘸 kawy rozpuszczalnej wymieszana z 2 造磬ami wrz徠ku

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Mi瘯kie mas這 utrze z 鄴速kiem, wanili i cukrem. Wla kaw i czekolad.

Krem zrobi豉m z podw鎩nej porcji.

Z wystudzonych ciast odci窸am pokarbowane boki, nada豉m im kszta速 n騜ki i kapelusza grzybka. Nast瘼nie przekroi豉m na 3 cz窷ci i prze這篡豉m kremem. Reszt kremu posmarowa豉m ciasta z wierzchu.

Bia造 i r騜owy lukier plastyczny rozwa趾owa豉m, ob這篡豉m nim ciasta. Z resztek wyci窸am okna, drzwi, kropki, przymocowa豉m klejem cukierniczym. Ciasta z這篡豉m razem, tak瞠 sklei豉m.

Z kolorowych lukr闚 ulepi豉m 6 wr騜ek, doczepi豉m im skrzyde趾a ze wst捫ki. Wr騜ki przymocowa豉m do tortu za pomoc wyka豉czek.

Jeszcze tylko zielony trawnik, dr騜ka z posypki cukrowej, mu郾i璚ie brokatem jadalnym i gotowe!

Nie by這 豉two, ale jubilatka by豉 zachwycona!

wtorek, 02 lutego 2010

Pisa豉m ju kiedy, 瞠 Wasze blogi zrobi造 ze mnie mi這郾iczk sernik闚. Tyle odmian ciast serowych mo積a znale潭 w sieci, 瞠 wr璚z trudno si zdecydowa, co upiec. Tym razem przepis od Dorotki na sernik advocatowy z dodatkiem czekolady. Poniewa mia豉m wi璚ej sera - zwi瘯szy豉m proporcje. Sernik jest fantastyczny, nieziemsko kremowy, cho dla mnie za du穎 w nim czekolady i traci na tym posmak likieru. Nast瘼nym razem dam jej mniej i b璠zie sernik idealny!

Z ca貫go serca polecam!

sk豉dniki (tortownica 20 cm):

sp鏚:

  • 190 g ciasteczek digestive w czekoladzie
  • 60 g mas豉

Rozdrobnione ciastka wymiesza z roztopionym mas貫m. Wy這穎n foli aluminiow tortownic wylepi ciastkami na dnie i bokach, docisn望.

masa serowa:

  • 900 g sera na sernik (u mnie Turek)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 4 造磬i m彗i
  • 250 ml advocata
  • 3 造磬i 鄉ietany krem闚ki
  • 150 g czekolady (da豉m gorzk)

Jajka zmiksowa z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawa ser, m彗 i krem闚k. Wla likier. Doda grubo posiekan czekolad. Mas wla na ciasteczkowy sp鏚. Piec ok. 70 min. w temp. 175oC. Wystudzi i sch這dzi w lod闚ce.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010