przepisy na ulubione s這dko軼i
wtorek, 15 stycznia 2013

Dzi bez przepisu, ale za to ze zdj璚iami. Kolejny tort udekorowany lukrem plastycznym, kt鏎y smakowity nie jest, ale w鈔鏚 dzieci robi furor. Tort przygotowywa豉m dla przysz貫go zi璚ia;-) z okazji 鏀mych urodzin. Po raz pierwszy przysz這 mi si zmierzy ze znan postaci z kresk闚ki. Ba豉m si, bo nie wiedzia豉m czy ulepiony przeze mnie pies b璠zie podobny do Scoobiego? My郵, 瞠 si jednak uda這. Oce鎍ie sami.

niedziela, 06 stycznia 2013

2013 si zacz掖! Du穎 si b璠zie dzia這 w tym czasie w mojej rodzinie, mam nadziej, 瞠 to b璠zie dobry czas dla wszystkich. Oby by te dobry dla mojego bloga, by by czas, aby umieszcza na nim nowe propozycje do kawy lub herbaty.

Rozpoczynam ten rok od jab貫cznika,kt鏎y od jesieni go軼i na naszych sto豉ch do嗆 cz瘰to: jab趾a zanurzone w 鄉ietanie i pyszna cynamonowa kruszonka. Koniecznie upieczcie, bo wspania造 jest!

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

sp鏚:

  • 200 g biszkopt闚 lub herbatnik闚
  • 2 造zki roztopionego mas豉

Biszkopty zmieli i wymiesza z mas貫m. Tortownic wysmarowa mas貫m, dno i boki wylepi biszkoptami, odstawi w ch這dne miejsce.

jab趾a:

  • 1 1/2 kg jab貫k
  • 1 szklanka 鄉ietany 18%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 czubate 造磬i m彗i
  • 1 jajko
  • 1 造瞠czka cukru waniliowego

Jab趾a obra i pokroi w kostk o boku 1 cm. 妃ietan, cukier, m彗i jajko zmiksowa na pulchn mas, wmiesza jab趾a. Mas wy這篡 na sp鏚 z biszkopt闚.

kruszonka:

  • 125 g zimnego mas豉
  • 3/4 szklanki m彗i
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 造瞠czka cynamonu

Sk豉dniki kruszonki zagnie嗆 i roz這篡 na masie z jab貫k. Piec w temp. 200oC przez ok. 70 minut.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010