przepisy na ulubione s這dko軼i
wtorek, 31 stycznia 2012

Po zamieszczanych na blogu przepisach wida, jakie ciasta lubi. Ale czasem mam ch耩 na co innego. Tak by這 ostatnio: "chodzi" za mn prawdziwy, puszysty dro盥穎wiec z kruszonk. Idealny do kubka kakao lub owocowej herbatki. Wi璚 czemu nie upiec? Nie zna豉m dobrego przepisu, bo do tej pory ciasto dro盥穎we by這 u mnie baz, a nie samodzielnym wypiekiem. Ale znalaz豉m, a w豉軼iwie dosta豉m od E. Ciasto jest puchate, d逝go utrzymuje 鈍ie穎嗆 (dzi瘯i u篡ciu a 4 rodzaj闚 t逝szczu), ro郾ie jak... na dro盥瘸ch. I ma t zalet, 瞠 praktycznie nie trzeba go wyrabia! Pycha jest! Upieczcie koniecznie.

sk豉dniki (prostok徠na blacha):

ciasto:

  • 1 kg m彗i
  • 5 jajek
  • 1 鄴速ko
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 7 dag dro盥篡
  • 1 造磬a budyniu 鄉ietankowego (proszek)
  • 125 g margaryny
  • 50 g mas豉
  • 1 造磬a smalcu
  • 2 造磬i oleju
  • szczypta soli
  • zapach pomara鎍zowy
  • rodzynki i/lub sk鏎ka pomara鎍zowa - tym razem pomin窸am
  • owoce do posypania (da豉m mro穎ne jagody, kilka truskawek i malin)

T逝szcze nale篡 rozpu軼i. Do ciep造ch doda cukier, jajka, 鄴速ko, letnie mleko i rozdrobnione dro盥瞠. Ca這嗆 dobrze zmiksowa, przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 1 godzin. Gdy wyro郾ie - wsypa m彗 i miksowa hakami miksera, a ciasto b璠zie mia這 spoist konsystencj (gdy jest za rzadkie - dosypa m彗i). Gdy mikser ma ju trudno軼i - ciasto wy這篡 na stolnic, doda budy i bakalie i wyrabia ok. 5 minut (w zupe軟o軼i ten czas wystarczy!). Ciasto przykry 軼iereczk i ponownie odstawi do wyro郾i璚ia. Ponownie zarobi i prze這篡 do nasmarowanej blaszki. Na wierzchu u這篡 zamro穎ne owoce.

kruszonka:

  • 15 dag m彗i
  • 7 dag mas豉
  • 7 dag cukru
  • 1 造磬a cukru waniliowego

Sk豉dniki zagnie嗆 razem i sch這dzi w lod闚ce. Kruszonk posypa ciasto.

Piekarnik nagrza do 80oC i wstawi ciasto. Gdy lekko podro郾ie zwi瘯szy temp. do 180oC. i piec ok. 50 minut.

smacznego

niedziela, 22 stycznia 2012

Pewnie znacie ten przepis doskonale, ja odkry豉m go dopiero jesieni i zakocha豉m si bez pami璚i! Tak 豉twego ciasta jeszcze nigdy nie piek豉m, jego wykonanie zajmuje kilka minut (najd逝瞠j obiera si i 軼iera jab趾a). Idealna, gdy za kilka minut maj wpa嗆 niezapowiedziani go軼ie. Smakowita szarlotka, dobra i na zimno i na ciep這 (lody lub bita 鄉ietana mile widziane), prostota,a jaka pyszna.
Je郵i kto jeszcze jej nie piek - musi koniecznie spr鏏owa.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):
  • 1 szklanka m彗i
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 kg jab貫k
  • cynamon
  • 200 g mas豉 lub margaryny
Mas這 w這篡 do zamra瘸lnika. Jab趾a obra i zetrze na grubych oczkach tarki.
M彗, cukier, kaszk i proszek wymiesza razem (je郵i mamy do嗆 s這dkie jab趾a mo積a da nieco mniej cukru). Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia. Odmierzy 1 szklank suchej mieszanki i r闚nomiernie rozsypa w tortownicy. Na這篡 po這w jab貫k, posypa cynamonem. Wsypa drug cz窷 m彗i, na這篡 reszt jab貫k, posypa zn闚 cynamonem. Posypa reszt "ciasta". Mas這 zetrze na grubych oczkach tarki i r闚nomiernie roz這篡 na cie軼ie.
Piec ok. 1 godziny w temp. 180oC. Podawa na ciep這 z lodami lub posypane cukrem pudrem, gdy ju ostygnie.

smacznego
Oczywi軼ie nie mog zapomnie o wczorajszym i dzisiejszym 鈍i璚ie! Wszystkim Babciom i Dziadkom 篡cz zdrowia, rado軼i z wnucz徠 i nieustaj帷ego poczucia bycia potrzebnym.Tak wieleWam zawdzi璚zamy i jako Wasze wnuki i rodzice. Wszystkiego najlepszego!
niedziela, 15 stycznia 2012

Dekorowanie tort闚 z wykorzystaniem lukr闚 plastycznych sprawia mi ogromn przyjemno嗆. Kiedy biszkopt prze這穎ny jest ju kremem, zamykam si w kuchni i... bawi jak dziecko: wa趾uj , wycinam, lepi. W zale積o軼i od ilo軼i element闚 zajmuje mi to nawet 2 godziny, ale to sama rado嗆.
Dzisiejszy tort zrobi豉m na zam闚ienie wykorzystuj帷 sprawdzony przepis(nie b璠 ponownie go publikowa) z okazji drugich urodzin pewnego kawalera. Dekorowanie by這 bardzo 豉twe, bo z rozwa趾owanego lukru wycina豉m tylko odpowiednie kszta速y. A efekt? Sympatyczna kr闚ka. Mnie si podoba.

pi徠ek, 06 stycznia 2012

Bo瞠 Narodzenie bez maku? Niemo磧iwe! Aby urozmaici tradycj przygotowa豉m na 安i皻a makowiec z dodatkiem konfitury wi郾iowej. Inna by豉 te forma ciasta - zamiast zawijanego, klasycznego - warstwy ciasta i maku u這穎ne poziomo. Dzi瘯i temu omin窸o mnie rozczarowanie zwi您ane z odpadaj帷 sk鏎k:-) Efekt fantastyczny - masa makowa by豉 niezwykle wilgotna, dodatek wi郾i wzbogaci smak. Warto upiec nie czekaj帷 do kolejnych 安i徠.

Przepis pochodzi z grudniowego numeru Mojego gotowania.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

ciasto dro盥穎we:

  • 5 dag 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 6 造瞠k cukru
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 szklanki m彗i
  • 1造瞠czka soli
  • 6 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 15 dag roztopionego mas豉
  • 1 1/2 造磬i oleju
  • 1 1/2 造磬i spirytusu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 s這iki konfitury lub d瞠mu z ca造mi wi郾iami

Dro盥瞠 wymiesza z cukrem i mlekiem, odstawi do wyro郾i璚ia. Doda m彗, 鄴速ka, s鏊, spirytus. Wyrobi ciasto, a b璠zie odchodzi這 od r瘯i. Wla t逝szcz, wyrobi. Odstawi przykryte 軼iereczk w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia.

masa makowa:

  • 1/2 kg maku
  • 15 dag cukru
  • 1 造磬a miodu
  • 1 造磬a mi瘯kiego mas豉
  • aromat migda這wy
  • rodzynki, sk鏎ka pomara鎍zowa, orzechy i inne bakalie wg uznania

Mak wsypa do wrz徠ku, pozostawi na 12 godzin (robi to zawsze dzie wcze郾iej). Os帷zony mak zemle dwa razy w maszynce - drugi raz dodaj帷 cukier. Do maku doda pozosta貫 sk豉dniki. Na ko鎍u wmiesza ubit pian z bia貫k.

Ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci i rozwa趾owa do wymiar闚 blaszki. Form wy這篡 papierem do pieczenia, na這篡 jeden placek. Posmarowa konfitur z jednego s這iczka, na這篡 po這w masy makowej. Czynno軼 powt鏎zy - wierzch musi stanowi ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180oC. Je郵i ciasto ju sie zrumieni i zacznie wybrzusza - mo積a po這篡 na nie inn blaszk dla obci捫enia.

Ostudzone ciasto polukrowa lub pola czekolad.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010