przepisy na ulubione s這dko軼i
wtorek, 25 stycznia 2011

Czasami musz odpocz望 od ciast z kremem, bit 鄉ietan, czekolad. Wtedy odkurzam stare przepisy na "zwyk貫" wypieki. Pracy mniej i m捫 szcz窷liwy, bo najbardziej lubi takie "swojskie" klimaty.

Dzi placek ucierany z cienkimi plastereczkami jab貫k i rodzynkami. Brzmi swojsko. Jest jednak jedno co: przyrumienione mas這, kt鏎e dodaje smaczku gotowemu wypiekowi.

Piek豉m tym razem w kwadratowej foremce 20x20 cm, wi璚 ciasto by這 do嗆 wysokie. Jest jednak smaczniejsze, gdy jest ni窺ze - warto upiec w wi瘯szej blaszce.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

  • 200 g mas豉 lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 375 g m彗i
  • 3 jajka
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • rodzynki
  • ok. 1 kg jab貫k
  • sok z cytryny

Mi瘯kie mas這 utrze na puszyst mas, na zmian dodawa po 1 jajku i cukier. Miksowa a cukier si rozpu軼i. Doda m彗 i proszek. Ciasto wy這篡 do nasmarowanej blaszki.

Jab趾a obra i pokroi w cienkie plasterki. Powtyka plasterki w ciasto, skropi sokiem z cytryny. Posypa namoczonymi wcze郾iej rodzynkami.

Piec w temp. 200oC. przez ok. 40 minut.

50 g mas豉 lekko zrumieni. Posmarowa nim upieczone ciasto, posypa cukrem kryszta貫m.

smacznego

鈔oda, 19 stycznia 2011

Widzieli軼ie ten przepis u Moniki na Grabinie? Pojawi sie ju do嗆 dawno, ale od razu go zapisa豉m. Przeczuwa豉m, 瞠 to b璠zie co! I mia豉m racj! Pyyychotka! Kilkuwarstwowy deser? sk豉daj帷y si z bezy, biszkoptu, gruszek namoczonych w w鏚ce i kremu z serka mascarpone. Czy potrzeba pisa wi璚ej?

Zwi瘯szy豉m jedynie ilo嗆 kremu, gruszek i biszkoptu. Nie zrazi豉 mnie nawet opadni皻a beza. Mo積a da tak瞠 nieco mniej cukru. A poza tym niebo w g瑿ie. Spr鏏ujcie koniecznie - wszak okazja do 鈍i皻owania ju wkr鏒ce (21 i 22).

Oryginalny przepis znajdziecie na Grabinie, tutaj podaj moje proporcje.

sk豉dniki (tortownica 22 cm):

biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 造磬i m彗i pszennej
  • 1 造磬a m彗 ziemniaczanej
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Ca貫 jajka o temperaturze pokojowej ubija dodaj帷 cukier. Miksowa ok. 8 minut a masa b璠zie bia豉 i g瘰ta. Suche sk豉dniki wymiesza razem i przesia do masy jajecznej. Wymiesza delikatnie 造磬. Mas wy這篡 do nasmarowanej tortownicy. Piec w temp. 180oC. przez ok. 35 minut. Ostudzi i przekroi na 2 blaty.

"pijana" gruszka:

  • 2 twarde gruszki
  • 1/2 szklanki w鏚ki

Owoce obra i pokroi w cienkie plasterki. Zala alkoholem i odstawi na 12 godzin.

beza:

  • 5 bia貫k (temp. pokojowa)
  • 220 g cukru
  • 1 造磬a kakao
  • szczypta soli
  • po 1 造瞠czce kawy rozpuszczalnej, m彗i ziemniaczanej i octu winnego

Bia趾a ubi z sol na pian. Stopniowo wsypywa cukier i miksowac a masa b璠zie b造szcze. Doda suche sk豉dniki i delikatnie wymiesza.

Na papierze do pieczenia narysowa 2 okr璕i o 鈔ednicy 22 cm. Na這篡 na nie mas bezow. Piec 5 minut w temp. 180oC. Zmniejszy temp. do 140oC. i piec dalsze 40 minut. Ostudzi w uchylonym piekarniku (mnie niestety beza opad豉 :-( ).

krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 造磬i cukru pudru
  • 2 造磬i likieru amaretto

Sk豉dniki kremu wymiesza razem.

Blat biszkoptowy nas帷zy w鏚k z moczenia gruszek. Na這篡 1/3 kremu i po這w owoc闚. Przykry blatem bezowym. Posmarowa 1/3 kremu, u這篡 nas帷zony biszkopt, reszt kremu i gruszki. Nakry bez. Przed podaniem posypa kakao.

smacznego

鈔oda, 12 stycznia 2011

Dzi wpis bez przepisu. Zn闚 piek豉m tort na zam闚ienie i zn闚 by to ... tort cha逕owy. Wa積y by wygl康 wypieku, bo m這dy jubilat jest fanem ksi捫ek.

Inspiracj by豉 cytowana ju wcze郾iej ksi捫ka Debbie Brown. Efekt? Mnie si podoba: tort by kolorowy, a m鏊 鄉ieszny w zabawnym kapeluszu i okularach.

Wkr鏒ce stan przed kolejnym tortowym wyzwaniem: Zuzia sko鎍zy 7 lat...

czwartek, 06 stycznia 2011

Nie lubi 郵iwek w czekoladzie. Dziwnie brzmi, je郵i za chwil b璠zie si zachwala ciasto z ich udzia貫m. Upiek豉m je na 安i皻a, g堯wnie z my郵 o mojej siostrze, kt鏎a te cukierki bardzo lubi. Okaza這 si, 瞠 wyb鏎 by w豉軼iwy - nawet dla mnie.

Sernik jest niezwykle puszysty i kremowy. Sp鏚 ze 郵iwkami, ale nie s zbyt mocno wyczuwalne. My郵, 瞠 je郵i kto jest fanem suszonych 郵iwek - mo瞠 doda 2-3 owoce. Wierzch wie鎍zy polewa z bia貫j czekolady. Pycha!

Przepis znalaz豉m tu, poni瞠j podaj moje proporcje:

sk豉dniki(tortownica 22 cm):

sp鏚 郵iwkowy:

  • 200 g cukierk闚 "郵iwka w czekoladzie"
  • 100 g mas豉
  • 100 g br您owego cukru
  • 100 g m彗i
  • 1 jajko
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Cukierki, mas這 i cukier prze這篡 do rondelka. Podgrzewa a sk豉dniki si rozpuszcz. Ostudzi i zmiksowa na puree. Doda jajko, m彗 i proszek. Wymiesza - masa jest g瘰ta. Dno tortownicy wy這篡 papierem, wy這篡 mas. Piec w temp. 190oC. przez 15 minut.

masa serowa:

  • 400 g serka waniliowego (z prawdziw wanili President)
  • 600 g serka 鄉ietankowego na sernik (u mnie President, mo瞠 by "wiaderkowy")
  • 5 jajek
  • 250 g cukru pudru
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej

Oba sery (mo瞠 by oczywi軼ie tylko 鄉ietankowy) zmiksowa z cukrem. Dodawa po jednym jajku i kr鏒ko miksowa. Doda m彗. Mas wyla na sp鏚 郵iwkowy. Piec w temp. 160oC. przez ok. 1 godz. (wierzch musi by 軼i皻y). Ostudzi przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

polewa:

  • 200 g bia貫j czekolady
  • 5-6 造瞠k 鄉ietany krem闚ki
  • 150 g cukierk闚 "郵iwka w czekoladzie"

Czekolad stopi w k徙ieli wodnej razem ze 鄉ietan. Polew pola ostudzony sernik. Udekorowa cukierkami.

smacznego

Poniewa to m鎩 pierwszy wpis w Nowym Roku 篡cz Wszystkim spe軟ienia marze, sukces闚 kulinarnych, nieko鎍z帷ych si inspiracji. Oby to by dobry rok!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010