przepisy na ulubione s這dko軼i
czwartek, 28 stycznia 2010

Je郵i ciasto nosi tak cudown nazw, a osoba je wykonuj帷a (znaczy si ja) kaw kocha ponad wszystko, to musi by mi這嗆 od pierwszego wejrzenia! I tak w豉郾ie jest. Ciasto, kt鏎e znalaz豉m u Moniki to m鎩 faworyt. Po陰czenie czekoladowego biszkoptu z budyniowym kremem cappuccino i bita 鄉ietana...

Ciasto ma jednak jedn wad - na jednym kawa趾u trudno sko鎍zy! Bardzo, bardzo polecam!

sk豉dniki:

biszkopt (blaszka o wymiarach 30x30 cm):

  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 造磬i m彗i
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 2 造磬i kakao
  • 2 造磬i maku (suchego)
  • 1 造磬a kawy mielonej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywn pian dodaj帷 stopniowo cukier. Doda 鄴速ka, a nast瘼nie wymieszane i przesiane suche sk豉dniki. Wyla do wysmarowanej blaszki. Piec ok. 45 min. w temp. 175oC.

Wystudzony biszkopt nas帷zy likierem kawowym.

krem:

  • 1/2 l mleka
  • 3 造磬i m彗i
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 6 造瞠k cappuccino w proszku (da豉m o smaku toffi)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g mas豉
  • 2-3 造磬i likieru kawowego

W po這wie szklanki mleka rozmiesza obie m彗i i cappuccino. Reszt mleka zagotowa z cukrem, doda m彗 i ugotowa g瘰ty budy. Ostudzi. Mi瘯kie mas這 zmiksowa z likierem, stopniowo dodawa budy. Krem wy這篡 na sp鏚 biszkoptowy.

鄉ietanka:

  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 2 造瞠czki cukru pudru
  • 2 造磬i likieru kawowego
  • 2 造瞠czki 瞠latyny (niekoniecznie)
  • kakao

妃ietan ubi na sztywno z cukrem i likierem. Mo積a doda namoczon i rozpuszczon 瞠latyn. 妃ietan wy這篡 na ciasto. Przed podaniem sch這dzi i posypa kakao.

smacznego

niedziela, 24 stycznia 2010

Ka盥y jad ptysie, to pewne. Ciasto parzone-zwane te ptysiowym plus bita 鄉ietana,mniam,mniam. Tym razem jednak towarzyszem dla s這dkiej 鄉ietanki b璠zie ciasto...dro盥穎we. Kto powie, 瞠 to ju w takim razie nie pty. Nie szkodzi. I tak s bardzo smaczne, cho mo瞠 nazwa nie do ko鎍a trafiona.

W taki mro幡y dzie "odrobina" kalorii nie zaszkodzi. Nie zapomnijcie o fili瘸neczce kawusi! Polecam!

Przepis pochodzi z Ciast domowych z...1992 r.

sk豉dniki na 15 sztuk:

  • 1/2 kg m彗i
  • 30 g dro盥篡
  • 60 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g mas豉
  • 1 jajko
  • 2 造磬i rumu
  • 3 造磬i rodznek
  • 1/2 造瞠czki cynamonu
  • szczypta soli

Mleko podgrza. Do garnuszka wla po這w mleka, wkruszy dro盥瞠, doda 造磬 cukru. Wymiesza, przykry i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia. Do m彗i doda reszt cukru i mleka, cynamon, s鏊, jajko i wyro郾i皻y rozczyn. Dobrze wymiesza. Doda namoczone wcze郾iej rodzynki, rum i roztopione mas這. Wyrabia ciasto, a b璠zie g豉dkie. Przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na ok. 45 min.

Z ciasta uformowac wa貫k i podzieli na 15 kawa趾闚. Ka盥emu nada okr庵造 kszta速, lekko sp豉szczy. U這篡 na wysmarowanej blasze i odstawi na 15 min. do ponownego wyro郾i璚ia. Skropi wod i piec w temp. 200oC. przez 20-25 min. a b璠 z這to-br您owe.

  • 600 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 3 造磬i cukru pudru

妃ietan ubi na sztywo dodaj帷 cukier do smaku. Upieczone i ostudzone ptysie przekroi na p馧, nape軟i bit 鄉ietan. Wierzch posypa cukrem pudrem.

smacznego

czwartek, 21 stycznia 2010

Jakie upiec ciasto? Cz瘰to zadaj sobie to pytanie, cho przepis闚 mam przecie pod dostatkiem. I na jakie si decyduj? Takie, kt鏎e na zdj璚iu wygl康a zach璚aj帷o. Dopiero p騧niej wczytuj sie w sk豉dniki i spos鏏 wykonania, wyobra瘸m sobie smak. A wi璚 metoda wzrokowa. Wczoraj te tak by這...

Mocno czekoladowy biszkopt (mia wzi望 udzia w kakowym przegl康zie, ale nie zd捫y豉m) przykryty pierzynk kremu na bazie twaro磬u. Brzmi nie幢e? Niestety. Efekt mnie zawi鏚. Krem w og鏊e nie chcia st篹e, w ko鎍u po 24 godz. doda豉m 瞠latyn, ale to ju przecie nie to samo...

Zastanawia豉m si, czy podawa przepis, ale mo瞠 kto z Was wymy郵i spos鏏 na oporny krem, bo smak jest bardzo w porz康ku. Odwa篡cie si z nim zmierzy? Je郵i tak, dajcie zna koniecznie!

sk豉dniki:

biszkopt:

  • 6 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 2 ma貫 cukry waniliowe
  • 2 czubate 造磬i kakao
  • 6 造瞠k cukru pudru
  • 4 造磬i m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywn pian. Doda cukry i ci庵le ubijaj帷 dodawa po jednym 鄴速ku. Wmiesza przesian m彗 z proszkiem i kakao, delikatnie wymiesza. Wla do nasmarowanej d逝giej keks闚ki. Piec w temp. 180oC. przez ok. 45 min.

krem:

  • 1 kostka mas豉
  • 100 g serka homogenizowanego(da豉m waniliowy)
  • 250 g twaro磬u 鄉ietankowego (jak do sernika)
  • 4 鄴速ka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • aromat 鄉ietankowy

Mas這 stopi i ostudzi. Serek, twaro瞠k, jogurt i cukier zmiksowa, stopniowo dodawa 鄴速ka. Powoli wlewa mas這 i aromat.

Jak ju napisa豉m krem si nie 軼i庵n掖,mia konsystencj ciasta nale郾ikowego! Po 24 godz. oczekiwania(a jednak mia豉m nadziej, 瞠 si 軼i庵nie) doda豉m 4 造瞠czki 瞠latyny.

Ostudzony biszkopt nas帷zy豉m spirytusem. R瘯awem cukierniczym wycisn窸am krem na wierzchu ciasta. Posypa豉m czekoladow posypk.

poniedzia貫k, 18 stycznia 2010

Tydzie bez nowego wpisu, a wi璚 i bez ciasta? Niestety tak. Mi這嗆 do s這dko軼i przegra豉 z przezi瑿ieniem, wi璚 zamiast pichci w kuchni, raczy豉m si antybiotykiem i syropami. Dzi jest ju lepiej, wi璚 od razu ruszy豉m do kuchni. Co prawda jeszcze nie piek豉m,ale usma篡豉m placuszki - idealne na drugie 郾iadanie lub podwieczorek.

Placuszki z dodatkiem kefiru nie s s這dkie, maj raczej kwaskowaty smak. Doda豉m do nich starte jab趾o, posypa豉m cukrem pudrem. Mo積a doda rodzynki (namoczone w rumie?) lub poda z domow konfitur. ζtwe i smakowite - polecam!

sk豉dniki na 10 placuszk闚:

  • 1 szklanka m彗i
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 jajko (osobno 鄴速ko i bia趾o)
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 du瞠 jab趾o
  • ewentualnie 3 造磬i rodzynek namoczonych w 2 造磬ach rumu

W misce robota wymiesza m彗, proszek, kefir i 鄴速ko. Wstawi na kilka minut do lod闚ki. Bia趾o ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Jab趾o obra i zetrze na grubych oczkach tarki. Do ciasta doda jab趾o oraz pian, ewentualnie wrzuci os帷zone rodzynki.

Na patelni rozgrza mas這, 造磬 nak豉da porcje ciasta (jest do嗆 rzadki). Sma篡 z obu stron na z這ty kolor. Posypa cukrem pudrem lub pola konfitur.

smacznego

wtorek, 12 stycznia 2010

Pisa豉m ju, 瞠 odwa篡豉m si wystartowa w kolejnej edycji konkursu na Blog Roku w kategorii Zainteresowania i pasje. Od dzi a do 21 stycznia odbywa si b璠zie SMS-owe g這sowanie na wybrane blogi.

Je郵i zagl康acie na moj stronk, czytacie i ogl康acie - zag這sujcie na m鎩 blog! B璠zie mi niezmiernie mi這!

Wystarczy wys豉 SMS o tre軼i H00507 (H zero zero pi耩 zero siedem) na numer 7144 (koszt 1,22 PLN na cele charytatywne!)

Z g鏎y dzi瘯uj za ka盥y esemesik:-))

niedziela, 10 stycznia 2010

Uwielbiam wszelkie s這dko軼i, ale gdy maj cho nutk kawow - s moimi faworytami. Czasem jednak potrzebuj odmiany. Dzi zatem nie b璠zie kawowo, ale s這dko i orze德iaj帷o zarazem (chocia nie wiem, czy przy takiej pogodzie potrzeba nam orze德ienia?).

Tarta jest niezwykle prosta do wykonania. ㄠczy s這dycz bezy z kwaskowatymkremem limonkowym. Do嗆 s這dka (nast瘼nym razem dodam mniej cukru), ale z pewno軼i do powt鏎zenia. Polecam!

sk豉dniki:

kruche ciasto:

  • 1 szklanka m彗i
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 125 g mas豉 lub margaryny

Do m彗i doda cukier, 造磬 zimnej wody oraz kawa趾i zimnego mas豉 - posieka, a nast瘼nie szybko zagnie嗆. Zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce ok. 1 godz.

Ciasto rozwa趾owa mi璠zy 2 kawa趾ami folii spo篡wczej do wymiar闚 foremki do tart (25 cm). Foremk nasmarowa mas貫m i wyklei ciastem. Ponak逝wa widelcem. Na cie軼ie u這篡 kr捫ek pergaminu, nasypa fasoli lub grochu. Piec tart 15 min. w temp. 200oC. Nast瘼nie zdj望 papier i piec jeszcze 10 min.

krem:

  • 6 鄴速ek
  • 1puszka mleka skondensownego s這dzonego
  • 4 limonki

草速ka ubi z mlekiem. Z 2 limonek zetrze sk鏎k i doda do 鄴速ek. Ze wszystkich limonek wycisn望 sok (powinno by go 125 ml), doda do kremu. Mas wyla na podpieczony sp鏚. Piec ok. 25 min. w temp. 180oC.

beza:

  • 6 bia貫k
  • 175 g cukru
  • 1 造瞠czka m彗i ziemniaczanej

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo dodawa cukier i m彗. Bez wy這篡 na podpieczone ciasto. Piec ok. 10 min. a beza lekko si zez這ci.

smacznego

sobota, 02 stycznia 2010

Wolne chwile przy komputerze sp璠zam na przegl康aniu kulinarnych blog闚. Nie, nie wszyskich, niestety, staram si zagl康a do moich ulubionych. I dzi瘯i temu (ju na這gowi) zakocha豉m si w sernikach. Oczywi軼ie piek豉m je wcze郾iej, ale dopiero dzi瘯i blogom odkry豉m ich nowe wcielenia.

Dzi zatem przysz豉 kolej na kolejny - z bia陰 czekolad, kt鏎y podpatrzy豉m u Liski. Jest przepyszny, niesamowicie kremowy, s這dki... Z pewno軼i stanie si moim ulubie鎍em, cho nast瘼nym razem spr鏏uj bez owoc闚 i udekoruj wi鏎kami bia貫j czekolady. Je郵i jeszcze nie go軼i na Waszych sto豉ch - do dzie豉. Sama rozkosz przed Wami.

W Nowym Roku 篡cz Wam nieko鎍z帷ych si kulinarnych inspiracji, bez zakalc闚 i grudek w sosach, bezkarno軼i w podjadaniu (zw豉szcza s這dko軼i) oraz wszystkiego naj...

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

sp鏚:

  • 250 g ciastek digestive w czekoladzie
  • 100 g roztopionego mas豉

Ciastka rozdrobni i wymiesza z mas貫m. Tortownic wy這篡 foli aluminiow. Dno i boki (tak do po這wy wysoko軼i) wylepi ciastem.Piec ok. 10 min. w temp.180oC.

masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik (np. taki w wiaderku)
  • 1 budy 鄉ietankowy
  • 3 jajka
  • 50 g mas豉
  • 90 g cukru pudru
  • 1 cukier z prawdziw wanili
  • 2 bia貫 czekolady (po 100 g)
  • 50-70 g owoc闚:jag鏚, malin (mog by mro穎ne)

Ser uciera z cukrem i cukrem waniliowym oraz budyniem. Kolejno wbija jajka. Doda mi瘯kie mas這. Do masy wmiesza do嗆 grube kawa趾i czekolady. Mas wyla na podpieczony sp鏚, posypa owocami(nie ma potrzeby ich rozmra瘸). Piec ok. 50 min. w temp. 175oC. Ostudzi w piekarniku,a nast瘼nie sch這dzi w lod闚ce.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010