przepisy na ulubione s³odko¶ci
wtorek, 16 lutego 2016

Od czasu do czasu piekê torty dla zaprzyja¼nionych osób. Lubiê to, ale jest w tym jeden mankament: nie mo¿na zrobiæ zdjêcia wnêtrza tortu i dlatego, gdy podaje przepis...trzeba wierzyæ na s³owo. Tym razem bêdzie podobnie: tort z wafelkami w ¶rodku - tak a'la pralinki Ferrero Rocher.

Tort ozdobiony lukrem plastycznym z motywem cienia g³owy Barbie - w sam raz dla m³odej damy.

Sk³adniki:

Biszkopt:

  • 6 ³y¿ek  cukru
  • 2 ³y¿ki m±ki
  • 5 jajek
  • 2 ³y¿ki kakao
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia

Orzechy mieszamy z kakao, m±ka i proszkiem. Ca³e jajka ubijamy z cukrem na jasn±, puszysta masê (ok. 7 minut). Dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy do po³±czenia sk³adników.

Tortownicê o ¶rednicy ok. 22 cm wyk³adamy na dnie papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180º C. ostudzony biszkopt przekroiæ na pó³ i nas±czyæ.

Nas±czenie:

  • 2/3 szklanki mocnej, s³odkiej herbaty
  • 1/3 szklanki rumu lub wódki

Sk³adniki wymieszaæ i nas±czyæ spody biszkoptowe.

Krem:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mas³a
  • 5 czubatych  ³y¿ek Nutelli
  • 4 wafelki orzechowe (u mnie Góralki)

Czekoladê umie¶ciæ w misce w k±pieli wodnej (na garnku z gotuj±c± siê wod±), rozpu¶ciæ i pozostawiæ do przestygniêcia (ma mieæ temp. pokojow±). Mas³o ubiæ, dodaæ Nutellê i czekoladê – zmiksowaæ. Na koñcu dodaæ drobno pokrojone wafelki. Wymieszaæ. Krem na³o¿yæ na spód biszkoptowy, przykryæ drugim ciastem. Sch³odziæ w lodówce.

Poniewa¿ tort pokryty by³ lukrem plastycznym, nale¿a³o go posmarowaæ kremem ma¶lanym i udekorowaæ.

 

 

wtorek, 05 stycznia 2016

Nie jestem du¿ym fanem babeczek: s± suche, ciê¿kie, choæ zwykle ³adnie wygl±daj±. Tym razem skusi³ mnie kokosowy posmak faktycznie przypominaj±cy pralinki Rafaello. Krem jest s³odki, wiêc jedna babeczka w zupe³no¶ci zaspokoi apetyt na s³odycze. Kremem przek³ada³am te¿ tort ( upra¿one wiórki doda³am do kremu) smaruj±c jasne biszkopty d¿emem malinowym.

Sk³adniki (12 sztuk):

Ciasto:

  • 150 g mas³a lub margaryny
  • 120 g cukru
  • 120 g m±ki
  • 70 g wiórek kokosowych
  • 3 jajka
  • 2 ³y¿eczki likieru kokosowego
  • 1 ½ ³y¿eczki proszku do pieczenia

 

M±kê wymieszaæ z proszkiem i wiórkami. Miêkkie mas³o utrzeæ z cukrem na puszyst± masê. Kolejno wbijaæ po 1 jajku i miksowaæ do po³±czenia. Dodaæ m±kê oraz likier, wymieszaæ ³y¿k±.

Blaszkê do muffinek wy³o¿yæ papilotkami, na³o¿yæ ciasto do ¾ wysoko¶ci. Piec  ok. 25 minut w temp. 175 C. Wystudziæ.

Krem:

  • 230 g bia³ej czekolady
  • 300 ml ¶mietany kremówki (30 lub 36 %)
  • d¿em malinowy (ok.1/2 s³oika)
  • 70 g wiórek kokosowych

 

¦mietanê mocno podgrzaæ, ale nie zagotowaæ! Dodaæ po³aman± czekoladê i odstawiæ na 2 minuty. Wymieszaæ a¿ czekolada ca³kowicie siê rozpu¶ci. Wystudzona masê ch³odziæ w lodówce 12 godzin.

Sch³odzon± masê ubiæ mikserem na gêsty krem.

Wiórki kokosowe upra¿yæ na suchej patelni a¿ siê zez³oc±. Wystudziæ.

Górê babeczek lekko wydr±¿yæ ³y¿eczk± i na³o¿yæ d¿em. Na³o¿yæ ubity krem i posypaæ wiórkami. Mo¿na udekorowaæ pralinkami. Nale¿y przechowywaæ w lodówce.

 

 

niedziela, 08 lutego 2015

Znam osoby, dla których zjedzenie ca³ego opakowania Delicji nie jest problemem… Ja te¿ lubiê te okr±g³e ciasteczka, wiêc kiedy na Kwestii Smaku znalaz³am przepis na ciasto nimi  inspirowane, by³am pewna, ¿e bêdzie dobre.

Ciasto ma 3 zalety: jest proste do wykonania, smakowite i sk³adniki ma siê prawie zawsze w domu, wiêc duuu¿a „delicja” szybko Was zadowoli.

sk³adniki (prostok±tna blaszka):

galaretka:

·         3 opakowania galaretki o smaku pomarañczowym

·         ok. 4 ³y¿ek d¿emu pomarañczowego

Galaretki rozpu¶ciæ w 5 szklankach gor±cej wody, ostudziæ. Blaszkê wy³o¿yæ foli± spo¿ywcz± i wlaæ do niej ostudzon± galaretkê. Odstawiæ do ca³kowitego stê¿enia. Galaretkê wyj±æ z formy razem z foli± (na blaszce bêdzie pieczony biszkopt).

biszkopt:

·         4 jajka (osobno ¿ó³tka i bia³ka)

·         ½ szklanki cukru

·         ½ szklanki m±ki

·         3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej

·         skórka starta z 1 pomarañczy

 

Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê. Stopniowo dosypywaæ cukier ca³y czas miksuj±c ok. 2 minuty (piana ma byæ sztywna i b³yszcz±ca). Dodaæ ¿ó³tka. Do masy przesiaæ obie m±ki i delikatnie wymieszaæ. Dodaæ skórkê.

Masê prze³o¿yæ do wy³o¿onej papierem blaszki. Piec w temp. 175oC przez ok. 20 minut. Ostudziæ.

Nas±czenie:

·         sok z 1 pomarañczy

·         1 ³y¿ka cukru pudru

·         2 ³y¿ki rumu lub likieru pomarañczowego

Sk³adniki wymieszaæ razem i nas±czyæ ostudzony biszkopt. Posmarowaæ d¿emem i ostro¿nie wy³o¿yæ galaretkê (foli± do góry, aby ³atwo j± zdj±æ).  Polaæ ostudzon± polew±.

Polewa:

·         100 ml  ¶mietany 30%

·         100 g czekolady deserowej

¦mietanê zagotowaæ razem z kawa³kami czekolady a¿ powstanie g³adka masa. Ostudziæ. Polew± posmarowaæ wierzch ciasta.

 smacznego

 

pi±tek, 02 stycznia 2015

Nie wiem jak u Was, ale w naszym domu ka¿da rodzinna uroczysto¶æ równa siê tort. St±d pewnie na moim blogu sporo tego rodzaju wypieków, nie licz±c tych robionych na zamówienie.

Dzi¶ pyszny, nies³odki (a takie lubimy) tort czekoladowy, z delikatnym kremem z dodatkiem kawy i pokruszonej cha³wy. S³odyczy dodaje jedynie wi¶niowa konfitura. Aromaty  wspaniale siê przenikaj±, smaczku dodaje jeszcze przyprawa korzenna…

Ten smako³yk znalaz³am oczywi¶cie u Asi, a Wam szczególnie polecam!

sk³adniki (tortownica26 cm):

biszkopt:

·         7 jajek o temp. pokojowej (osobno ¿ó³tka i bia³ka)

·         200 g cukru

·         150 g m±ki

·         1/3 szklanki ciemnego kakao

·         2 ³y¿eczki przyprawy korzennej (u mnie najlepsza do piernika firmy Kotanyi)

Bia³ka ubiæ delikatnie a¿ siê spieni±. Na wysokich obrotach miksera wsypywaæ powolutku cukier i ubijaæ pian± a¿ bêdzie sztywna i b³yszcz±ca (zajmie Wam to ok. 5 minut). Stopniowo dodawaæ ¿ó³tka. Suche sk³adniki przesiaæ i partiami dodawaæ do masy jajecznej delikatnie mieszaj±c.

Ciasto wlaæ do wy³o¿onej papierem tortownicy. Piec w temp. 175oC przez ok. 35 minut. Ostudziæ, a nastêpnie przekroiæ na 3 blaty.

prze³o¿enie:

·         2/3 szklanki likieru kawowego

·         2 s³oiczki  konfitury wi¶niowej

Blaty biszkoptowe nas±czyæ likierem, a dwa z nich posmarowaæ konfitur±.

krem:

·         ½ l ¶mietany kremówki 30%

·         100 g cha³wy waniliowej

·         2 ³y¿eczki ¿elatyny

·         60 ml bardzo mocnej kawy

¯elatynê namoczyæ w zimnej kawie, a gdy napêcznieje rozpu¶ciæ w mikrofali. ¦mietankê ubiæ na sztywno, wkruszyæ do niej cha³wê i wlaæ ¿elatynê. Dobrze wymieszaæ.

Krem na³o¿yæ na blaty posmarowane konfitur±, z³o¿yæ tort sch³odziæ w lodówce.

polewa czekoladowa:

·         200 ml ¶mietany kremówki

·         150 g gorzkiej lub deserowej czekolady

¦mietanê zagotowaæ razem z kawa³kami czekolady a¿ powstanie g³adka masa. Ostudziæ. Polew± posmarowaæ wierzch i boki tortu. Udekorowaæ.

smacznego

¶roda, 19 lutego 2014

Wszystkiemu winne s± kulinarne blogi! Cz³owiek siê naogl±da, ¶linka mu cieknie i g³upieje, bo nie wie, który przepis wypróbowaæ. Te¿ tak macie? Ja tak i przez to wszystko zapomnia³am o moim nieco ju¿ sfatygowanym zeszycie, gdzie zapisywa³am sprawdzone przepisy.

Dzi¶ przepis w³a¶nie z mojego zeszytu: sernik z brzoskwiniami, czyli doskonale znany klasyk, ale za to pyszny, bez wzglêdu na cukiernicze trendy.

sk³adniki (prostok±tna blaszka):

kruche ciasto:

·         3 szklanki maki

·         3 ³y¿ki cukru

·         200 g mas³a lub margaryny

·         5 ¿ó³tek

·         2 ³y¿eczki proszku do pieczenia

·         szczypta soli

Ze wszystkich sk³adników zagnie¶æ kruche ciasto. Sch³odziæ w lodówce ok. 1 godz. Blachê wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Ciasto podzieliæ na czê¶ci (jedna wiêksza) i tê wiêksz± zetrzeæ na grubych oczkach tarki na blaszkê.

Piec w temp. 180oC przez ok. 20 minut, a¿ ciasto lekko siê zez³oci.

masa serowa:

·         1 kg sera na sernik (najlepiej zmieliæ taki ser w kostce)

·         200 g mas³a lub margaryny

·         1 szklanka cukru

·         2 jajka

·         1 torebka budyniu ¶mietankowego

·         kilka kropel aromatu arakowego

Miêkkie mas³o utrzeæ z cukrem. Stopniowo dodawaæ jajka i ser. Dodaæ budyñ i aromat, miksowaæ a¿ sk³adniki siê po³±cz±. Masê wy³o¿yæ na podpieczony spód z ciasta.

piana:

·         5 bia³ek

·         1 szklanka cukru pudru

·         1 puszka brzoskwiñ w zalewie

Brzoskwinie os±czyæ z zalewy i pokroiæ w kostkê. U³o¿yæ na masie serowej.

Bia³ka ubiæ na sztywna pianê, powoli wsypywaæ cukier i miksowaæ a¿ piana bêdzie g³adka i gêsta. Pianê na³o¿yæ na owoce.

Na pianê roz³o¿yæ resztê startego ciasta. Piec ok. 50 minut a¿ wierzch ciasta bêdzie z³oty. Posypaæ cukrem pudrem.

smacznego

 

sobota, 08 lutego 2014

 

To jest ciasto idealne: nie za s³odkie, z nutk± kawy, elegancko wygl±daj±ce. Kiedy je zobaczy³am u Asi wiedzia³am, ¿e muszê  spróbowaæ! Jest proste w przygotowaniu, zrobione rano fantastycznie bêdzie smakowaæ z popo³udniow± fili¿ank± kawy. Macie trochê maku, ¿urawinê i mascarpone? To do kuchni!

sk³adniki (prostok±tna blaszka 20x30 cm):

biszkopt:

·         4 jajka (osobno ¿ó³tka i bia³ka)

·         100 g cukru

·         70 g m±ki

·         3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej

·         2 ³y¿ki maku suchego z torebki

·         kilka kropel aromatu migda³owego

Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê. Stopniowo dosypywaæ cukier ca³y czas miksuj±c ok. 2 minuty. Dodaæ ¿ó³tka. Do masy przesiaæ obie m±ki i delikatnie wymieszaæ. Dodaæ mak i aromat.

Masê prze³o¿yæ do wy³o¿onej papierem blaszki. Piec w temp. 175oC przez ok. 20 minut. Ostudziæ.

nas±czenie:

·         ok. 100 ml amaretto

·         1 s³oiczek ¿urawiny do miês (230 g)

Likierem nas±czyæ ostudzony biszkopt. Wy³o¿yæ ¿urawinê.

masa kawowa:

·         250 g mascarpone

·         400 ml ¶mietany kremówki 30%

·         2 ³y¿ki cukru pudru

·         6 ³y¿ek amaretto

·         1 ³y¿ka ¿elatyny

·         1 ³y¿ka kawy rozpuszczalnej

Kawê rozpu¶ciæ w 4 ³y¿kach gor±cej wody. ¯elatynê namoczyæ w 3 ³y¿kach zimnej wody, a gdy napêcznieje rozpu¶ciæ w mikrofali. Po³±czyæ kawê z ¿elatyn± i  likierem.

Po³owê porcji ¶mietany miksowaæ przez ok. 1 minutê razem z serkiem a¿ masa bêdzie gêsta. Wlaæ ¿elatynê. Resztê ¶mietany ubiæ na sztywno z cukrem i delikatnie wmieszaæ do masy.

Krem rozsmarowaæ na warstwie ¿urawiny. Ciasto sch³odziæ w lodówce do czasu stê¿enia kremu.

polewa czekoladowa:

·         130 ml ¶mietany kremówki

·         100 g gorzkiej lub deserowej czekolady

¦mietanê zagotowaæ razem z kawa³kami czekolady a¿ powstanie g³adka masa. Ostudziæ. Polew± posmarowaæ wierzch ciasta. Mo¿na udekorowaæ namoczon± w amaretto suszona ¿urawin±.

smacznego

sobota, 01 lutego 2014

Chyba ka¿dy, kto widzia³ je u Dorotki zakocha³ siê w nich do szaleñstwa! Wygl±daj± tak s³odko i zabawnie. Ja te¿ postanowi³am je upiec na tegoroczny fina³ WO¦P organizowany w naszym mie¶cie (by³a to s³odka kawiarenka w Centrum Kultury Dziecka).

¯e wygl±daj± ob³êdnie to pewne, ale smak? Czêsto tak jest, ¿e co¶ lepiej wygl±da ni¿ smakuje. Kruche ciasto, pianka i lukier nie mog± powaliæ smakosza, ale u¶miech na twarzach dzieci – te¿ siê liczy! Je¶li zatem chcecie sprawiæ rado¶æ dzieciom jeszcze tej zimy – upieczcie. A ¿e (przynajmniej u mnie) odwil¿ - to wypiek bardzo na czasie!

sk³adniki na ok. 40 sztuk:

ciasto:

·         200 g mas³a

·         ½ szklanki cukru pudru

·         1 du¿e jajko

·         2 ½ szklanki m±ki

·         szczypta soli

·         ekstrakt waniliowy lub starta skórka z po³owy cytryny (u mnie cytryna)

Ze wszystkich sk³adników zagnie¶æ kruche ciasto(wg tych wskazówek). Zawin±æ w foliê i sch³odziæ w lodówce przez co najmniej 1 godzinê (mo¿na nawet ca³± noc).

Wa³kowaæ porcje ciasta na grubo¶æ ok. 3 mm i wycinaæ kó³ka o ¶rednicy 8 cm. Uk³adaæ na blaszce wy³o¿onej papierem. Piec w temp. 180oC przez ok. 15 min. A¿ siê zez³oc±. Ostudziæ.

lukier:

·         2 bia³ka

·         2 szklanki cukru pudru

·         barwniki spo¿ywcze: czarny, czerwony, zielony lub inne

·         pianki marshmallow

Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê. Stopniowo wsypywaæ cukier i miksowaæ a¿ masa bêdzie b³yszcz±ca i sztywna.

Na ka¿dym ciastku zrobiæ plamê z lukru i przykleiæ piankê. Resztê lukru zabarwiæ na wybrane kolory i udekorowaæ ciastka dodaj±c oczy, guziki, ³apki, nosy i… co Wam podpowie wyobra¼nia.

smacznego

sobota, 25 stycznia 2014

Nie do¶æ, ¿e piêknie wygl±da, to jeszcze super smakuje! 3 kolorowe warstwy: ciemny czekoladowy spód, paseczek masy kajmakowej i masa serowa... Sernik trzeba upiec dzieñ przed podaniem ,aby dobrze zastyg³, ale potem zniknie ze sto³u w mgnieniu oka!

Oryginalny przepis u Asi, tu podajê moj± wersjê:

sk³adniki (tortownica 26 cm):

spód brownies:

  • 120 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 120 g mas³a lub dobrej margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 du¿e jajka
  • 70 g zmielonych orzechów
  • 2 czubate ³y¿ki m±ki
  • 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia

Czekoladê roztopiæ razem z mas³em w rondelku, nie podgrzewaæ zbyt d³ugo - sk³adniki maj± siê tylko rozpu¶ciæ. Dodaæ resztê sk³adników i dok³adnie wymieszaæ.

Dno tortownicy wy³o¿yæ papierem do pieczenia, wy³o¿yæ ciasto. Piec w temp. 175oC przez ok. 10 minut a¿ na wierzchu ciasta pojawi siê skorupka. Ostudziæ.

masa kajmakowa:

  • 1 puszka (510 g) gotowej masy kajmakowej
  • 75 g drobno posiekanych solonych orzeszków ziemnych

Masê rozsmarowaæ na przestudzonym spodzie, posypaæ orzeszkami.

masa serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g serka ¶mietankowego (kanapkowy, Almette, Twój smak)
  • 175 g ricotty
  • 3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
  • 3 ³y¿ki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki ¶mietany kremówki 30%

Wszystkie rodzaje sera zmiksowaæ. Dodaæ m±kê i cukry. Dodawaæ po 1 jajku i krótko miksowaæ, aby sk³adniki siê po³±czy³y. Wlaæ ¶mietankê.

Masê serow± wlaæ delikatnie na spód z orzeszkami (mo¿na to robiæ ³y¿k±, aby kajmak i orzeszki nie zmiesza³y siê z serem).

Piec w temp. 175o C przez 15 minut, a nastêpnie zmniejszyæ temperaturê do 120o i piec ok. 90 minut (masa serowa musi byæ ¶ciêta).

polewa:

  • 200 g ¶mietany 12%
  • 2 ³y¿ki cukru

Sk³adniki polewy wymieszaæ i zalaæ ni± sernik. Piec dalsze 15 minut. Ostudzony sernik przechowywaæ w lodówce.

smacznego

niedziela, 08 grudnia 2013

Ró¿ne torty ju¿ piek³am, ale ten nale¿y do absolutnej czo³ówki!!! Jest przepyszny, mój m±¿ potrafi zje¶æ kilka porcji. Tort jest mega czekoladowy, ale niezbyt s³odki. Smaczku dodaj± alkoholizowane wi¶nie. Nie mo¿ecie go przegapiæ!

Przepis oryginalny znalaz³am u Dorotki. W oryginalnym przepisie jest z nim sporo pracy: wi¶nie, krokant, krem do prze³o¿enia i krem do dekoracji, polewa. Tort piek³am juz kilka razy i czasami rezygnujê z krokantu, polewy i kremu do dekoracji.

Gor±co polecam na nadchodz±ce ¦wiêta!!!

sk³adniki (tortownica 22  cm):

wi¶nie:

  • s³oik wi¶ni z kompotu (mog± byæ mro¿one)
  • 100 ml wódki
  • 100 ml amaretto

Wi¶nie z kompotu ods±czyæ i zalaæ alkoholem. W zamkniêtym pude³ku przechowywaæ w lodówce minimum 24 godziny. Je¶li u¿ywamy wi¶ni mro¿onych nale¿y zasypaæ je wcze¶niej 3 ³y¿kami cukru i odczekaæ a¿ puszcz± sok.

biszkopt:

  • 5 jajek (osobno ¿ó³tka i bia³ka)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki m±ki
  • 1/3 szklanki kakao

Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê. Pod koniec wsypywaæ powoli cukier. Dodaæ ¿ó³tka i delikatnie wymieszaæ. M±kê z kakao przesiaæ do jajek, wymieszaæ.

Ciasto wylaæ do wy³o¿onej papierem tortownicy. Piec w temp. 175oC przez ok. 40 minut. Ostudziæ. Przekroiæ na 3 blaty.

krem czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 500 g mascarpone
  • 500 g ¶mietany kremówki 36%
  • 5 ³y¿ek cukru pudru

Czekoladê rozpu¶ciæ w k±pieli wodnej. ¦mietanê ubiæ na sztywno z cukrem. Serek zmiksowaæ z czekolad±. Po³±czyæ delikatnie serek ze ¶mietan±. Do kremu dodaæ ods±czone wi¶nie.

Je¶li nie przygotowujecie osobnego kremu do dekoracji - nale¿y od³o¿yæ porcjê kremu czekoladowego bez wi¶ni, aby ob³o¿yæ nim wierzch tortu. Kremu jest du¿o - z pewno¶ci± wystarczy.

krem do dekoracji:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 150 ml ¶mietany kremówki 36%

¦mietanê mocno podgrzaæ, wrzuciæ kawa³eczki czekolady. Mieszaæ a¿ czekolada siê rozpu¶ci. Ch³odziæ w lodówce przez 24 godziny.

polewa czekoladowa:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mas³a

Oba sk³adniki roztopiæ w k±pieli wodnej, lekko ostudziæ.

krokant:

  • 156 g cukru
  • 156 g mieszanych orzechów
  • 30 ml wody

Cukier gotowaæ z wod± a¿ otrzyma kolor jasnego karmelu - nie mieszaæ. Dodaæ orzechy i wymieszaæ. Cukier oblepi orzechy. Gotowaæ masê a¿ osi±gnie miodowy kolor.

Orzechy wy³o¿yæ na wysmarowan± olejem blaszkê, pozostawiæ do zastygniêcia. Po³amaæ na mniejsze kawa³ki i zmiksowaæ na okruszki.

pierwszy blat biszkoptowy nas±czyæ alkoholem, w który moczy³y siê wi¶nie. Na³o¿yæ po³owê kremu z wi¶niami. przykryæ kolejnym biszkoptem, nas±czyæ i na³o¿yæ reszte kremu.

Wierzch i boki tortu ob³o¿yæ kremem bez wi¶ni. Wierzch polaæ polew±, boki obsypaæ krokantem.

Kremem do dekoracji udekorowaæ tort wg uznania.

niedziela, 03 listopada 2013

To taki trochê zimowy przepis, gdy brakuje ¶wie¿ych owoców, za to w spi¿arni mamy s³oiczki z w³asnorêcznie przygotowanymi d¿emami. Smaczne muffinki z chrupi±ca kruszonk± kokosow±. Szybkie, ³atwe, smakowite.

sk³adniki (12 muffinek):

ciasto:

  • 200 g rozpuszczonego mas³a
  • 300 g m±ki
  • 12 ³y¿ek cukru pudru
  • 8 ³y¿ek wiórek kokosowych
  • 120 ml mleka
  • 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
  • s³oiczek d¿emu malinowego

Wszystkie sk³adniki po³±czyæ razem a¿ powstanie g³adkie ciasto. Formê do muffinek wy³o¿yæ papilotkami, wlaæ ciasto. Piec w temp. 180 oC ok. 20 minut (wierzch ma byæ zarumieniony).

kruszonka:

  • 2 bia³ka
  • 4 ³y¿ki cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych

Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê z cukrem. Delikatnie domieszaæ wiórki. Podpieczone muffinki posmarowaæ d¿emem i na³o¿yæ pianê. Piec a¿ piana lekko siê zez³oci.

smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010