przepisy na ulubione s這dko軼i
wtorek, 16 lutego 2016

Od czasu do czasu piek torty dla zaprzyja幡ionych os鏏. Lubi to, ale jest w tym jeden mankament: nie mo積a zrobi zdj璚ia wn皻rza tortu i dlatego, gdy podaje przepis...trzeba wierzy na s這wo. Tym razem b璠zie podobnie: tort z wafelkami w 鈔odku - tak a'la pralinki Ferrero Rocher.

Tort ozdobiony lukrem plastycznym z motywemcienia g這wy Barbie- w sam raz dla m這dej damy.

Sk豉dniki:

Biszkopt:

  • 6 造瞠k cukru
  • 2 造磬i m彗i
  • 5 jajek
  • 2 造磬i kakao
  • 200 g mielonych orzech闚 laskowych
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Orzechy mieszamy z kakao, m彗a i proszkiem. Ca貫 jajka ubijamy z cukrem na jasn, puszysta mas (ok. 7 minut). Dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚.

Tortownic o 鈔ednicy ok. 22 cm wyk豉damy na dnie papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180º C. ostudzony biszkopt przekroi na p馧 i nas帷zy.

Nas帷zenie:

  • 2/3 szklanki mocnej, s這dkiej herbaty
  • 1/3 szklanki rumu lub w鏚ki

Sk豉dniki wymiesza i nas帷zy spody biszkoptowe.

Krem:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mas豉
  • 5 czubatych 造瞠k Nutelli
  • 4 wafelki orzechowe (u mnie G鏎alki)

Czekolad umie軼i w misce w k徙ieli wodnej (na garnku z gotuj帷 si wod), rozpu軼i i pozostawi do przestygni璚ia (ma mie temp. pokojow). Mas這 ubi, doda Nutell i czekolad – zmiksowa. Na ko鎍u doda drobno pokrojone wafelki. Wymiesza. Krem na這篡 na sp鏚 biszkoptowy, przykry drugim ciastem. Sch這dzi w lod闚ce.

Poniewa tort pokryty by lukrem plastycznym, nale瘸這 go posmarowa kremem ma郵anym i udekorowa.

wtorek, 05 stycznia 2016

Nie jestem du篡m fanem babeczek: s suche, ci篹kie, cho zwykle 豉dnie wygl康aj. Tym razem skusi mnie kokosowy posmak faktycznie przypominaj帷y pralinki Rafaello. Krem jest s這dki, wi璚 jedna babeczka w zupe軟o軼i zaspokoi apetyt na s這dycze. Kremem przek豉da豉m te tort ( upra穎ne wi鏎ki doda豉m do kremu) smaruj帷 jasne biszkopty d瞠mem malinowym.

Sk豉dniki (12 sztuk):

Ciasto:

  • 150 g mas豉 lub margaryny
  • 120 g cukru
  • 120 g m彗i
  • 70 g wi鏎ek kokosowych
  • 3 jajka
  • 2 造瞠czki likieru kokosowego
  • 1 ½ 造瞠czki proszku do pieczenia

M彗 wymiesza z proszkiem i wi鏎kami. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na puszyst mas. Kolejno wbija po 1 jajku i miksowa do po陰czenia. Doda m彗 oraz likier, wymiesza 造磬.

Blaszk do muffinek wy這篡 papilotkami, na這篡 ciasto do ¾ wysoko軼i. Piec ok. 25 minut w temp. 175 C. Wystudzi.

Krem:

  • 230 g bia貫j czekolady
  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki (30 lub 36 %)
  • d瞠m malinowy (ok.1/2 s這ika)
  • 70 g wi鏎ek kokosowych

妃ietan mocno podgrza, ale nie zagotowa! Doda po豉man czekolad i odstawi na 2 minuty. Wymiesza a czekolada ca趾owicie si rozpu軼i. Wystudzona mas ch這dzi w lod闚ce 12 godzin.

Sch這dzon mas ubi mikserem na g瘰ty krem.

Wi鏎ki kokosowe upra篡 na suchej patelni a si zez這c. Wystudzi.

G鏎 babeczek lekko wydr捫y 造瞠czk i na這篡 d瞠m. Na這篡 ubity krem i posypa wi鏎kami. Mo積a udekorowa pralinkami. Nale篡 przechowywa w lod闚ce.

niedziela, 08 lutego 2015

Znam osoby, dla kt鏎ych zjedzenie ca貫go opakowania Delicji nie jest problemem… Ja te lubi te okr庵貫 ciasteczka, wi璚 kiedy na Kwestii Smaku znalaz豉m przepis na ciasto nimi inspirowane, by豉m pewna, 瞠 b璠zie dobre.

Ciasto ma 3 zalety: jest proste do wykonania, smakowite i sk豉dniki ma si prawie zawsze w domu, wi璚 duuu瘸 „delicja” szybko Was zadowoli.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

galaretka:

· 3 opakowania galaretki o smaku pomara鎍zowym

· ok. 4 造瞠k d瞠mu pomara鎍zowego

Galaretki rozpu軼i w 5 szklankach gor帷ej wody, ostudzi. Blaszk wy這篡 foli spo篡wcz i wla do niej ostudzon galaretk. Odstawi do ca趾owitego st篹enia. Galaretk wyj望 z formy razem z foli (na blaszce b璠zie pieczony biszkopt).

biszkopt:

· 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)

· ½ szklanki cukru

· ½ szklanki m彗i

· 3 造磬i m彗i ziemniaczanej

· sk鏎ka starta z 1 pomara鎍zy

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo dosypywa cukier ca造 czas miksuj帷 ok. 2 minuty (piana ma by sztywna ib造szcz帷a). Doda 鄴速ka. Do masy przesia obie m彗i idelikatnie wymiesza. Doda sk鏎k.

Mas prze這篡 do wy這穎nej papierem blaszki. Piec wtemp. 175oC przez ok. 20 minut. Ostudzi.

Nas帷zenie:

· sok z 1 pomara鎍zy

· 1 造磬a cukru pudru

· 2 造磬i rumu lub likieru pomara鎍zowego

Sk豉dniki wymiesza razem i nas帷zy ostudzony biszkopt. Posmarowa d瞠mem i ostro積ie wy這篡 galaretk (foli do g鏎y, aby 豉two j zdj望). Pola ostudzon polew.

Polewa:

· 100 ml 鄉ietany 30%

· 100 g czekolady deserowej

妃ietan zagotowa razem z kawa趾ami czekolady a powstanie g豉dka masa. Ostudzi. Polew posmarowa wierzch ciasta.

smacznego

pi徠ek, 02 stycznia 2015

Nie wiem jak u Was, ale w naszym domu ka盥a rodzinna uroczysto嗆 r闚na si tort. St康 pewnie na moim blogu sporo tego rodzaju wypiek闚, nie licz帷 tych robionych na zam闚ienie.

Dzi pyszny, nies這dki (a takie lubimy) tort czekoladowy, z delikatnym kremem z dodatkiem kawy i pokruszonej cha逕y. S這dyczy dodaje jedynie wi郾iowa konfitura. Aromaty wspaniale si przenikaj, smaczku dodaje jeszcze przyprawa korzenna…

Ten smako造k znalaz豉m oczywi軼ie u Asi, a Wam szczeg鏊nie polecam!

sk豉dniki (tortownica26 cm):

biszkopt:

· 7 jajek o temp. pokojowej (osobno 鄴速ka i bia趾a)

· 200 g cukru

· 150 g m彗i

· 1/3 szklanki ciemnego kakao

· 2 造瞠czki przyprawy korzennej (u mnie najlepsza do piernika firmy Kotanyi)

Bia趾a ubi delikatnie a si spieni. Na wysokich obrotach miksera wsypywa powolutku cukier i ubija pian a b璠zie sztywna i b造szcz帷a (zajmie Wam to ok. 5 minut). Stopniowo dodawa 鄴速ka. Suche sk豉dniki przesia i partiami dodawa do masy jajecznej delikatnie mieszaj帷.

Ciasto wla do wy這穎nej papierem tortownicy. Piec w temp. 175oC przez ok. 35 minut. Ostudzi, a nast瘼nie przekroi na 3 blaty.

prze這瞠nie:

· 2/3 szklanki likieru kawowego

· 2 s這iczki konfitury wi郾iowej

Blaty biszkoptowe nas帷zy likierem, a dwa z nich posmarowa konfitur.

krem:

· ½ l 鄉ietany krem闚ki 30%

· 100 g cha逕y waniliowej

· 2 造瞠czki 瞠latyny

· 60 ml bardzo mocnej kawy

疾latyn namoczy w zimnej kawie, a gdy nap璚znieje rozpu軼i w mikrofali. 妃ietank ubi na sztywno, wkruszy do niej cha逕 i wla 瞠latyn. Dobrze wymiesza.

Krem na這篡 na blaty posmarowane konfitur, z這篡 tort sch這dzi w lod闚ce.

polewa czekoladowa:

· 200 ml 鄉ietany krem闚ki

· 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady

妃ietan zagotowa razem z kawa趾ami czekolady a powstanie g豉dka masa. Ostudzi. Polew posmarowa wierzch i boki tortu. Udekorowa.

smacznego

鈔oda, 19 lutego 2014

Wszystkiemu winne s kulinarne blogi! Cz這wiek si naogl康a, 郵inka mu cieknie i g逝pieje, bo nie wie, kt鏎y przepis wypr鏏owa. Te tak macie? Ja tak i przez to wszystko zapomnia豉m o moim nieco ju sfatygowanym zeszycie, gdzie zapisywa豉m sprawdzone przepisy.

Dzi przepis w豉郾ie z mojego zeszytu: sernik z brzoskwiniami, czyli doskonale znany klasyk, ale za to pyszny, bez wzgl璠u na cukiernicze trendy.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

kruche ciasto:

· 3 szklanki maki

· 3 造磬i cukru

· 200 g mas豉 lub margaryny

· 5 鄴速ek

· 2 造瞠czki proszku do pieczenia

· szczypta soli

Ze wszystkich sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto. Sch這dzi w lod闚ce ok. 1 godz. Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Ciasto podzieli na cz窷ci (jedna wi瘯sza) i t wi瘯sz zetrze na grubych oczkach tarki na blaszk.

Piec w temp. 180oC przez ok. 20 minut, a ciasto lekko si zez這ci.

masa serowa:

· 1 kg sera na sernik (najlepiej zmieli taki ser w kostce)

· 200 g mas豉 lub margaryny

· 1 szklanka cukru

· 2 jajka

· 1 torebka budyniu 鄉ietankowego

· kilka kropel aromatu arakowego

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem. Stopniowo dodawa jajka i ser. Doda budy i aromat, miksowa a sk豉dniki si po陰cz. Mas wy這篡 na podpieczony sp鏚 z ciasta.

piana:

· 5 bia貫k

· 1 szklanka cukru pudru

· 1 puszka brzoskwi w zalewie

Brzoskwinie os帷zy z zalewy i pokroi w kostk. U這篡 na masie serowej.

Bia趾a ubi na sztywna pian, powoli wsypywa cukier i miksowa a piana b璠zie g豉dka i g瘰ta. Pian na這篡 na owoce.

Na pian roz這篡 reszt startego ciasta. Piec ok. 50 minut a wierzch ciasta b璠zie z這ty. Posypa cukrem pudrem.

smacznego

sobota, 08 lutego 2014

To jest ciasto idealne: nie za s這dkie, z nutk kawy, elegancko wygl康aj帷e. Kiedy je zobaczy豉m u Asi wiedzia豉m, 瞠 musz spr鏏owa! Jest proste w przygotowaniu, zrobione rano fantastycznie b璠zie smakowa z popo逝dniow fili瘸nk kawy. Macie troch maku, 簑rawin i mascarpone? To do kuchni!

sk豉dniki (prostok徠na blaszka 20x30 cm):

biszkopt:

· 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)

· 100 g cukru

· 70 g m彗i

· 3 造磬i m彗i ziemniaczanej

· 2 造磬i maku suchego z torebki

· kilka kropel aromatu migda這wego

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo dosypywa cukier ca造 czas miksuj帷 ok. 2 minuty. Doda 鄴速ka. Do masy przesia obie m彗i i delikatnie wymiesza. Doda mak i aromat.

Mas prze這篡 do wy這穎nej papierem blaszki. Piec w temp. 175oC przez ok. 20 minut. Ostudzi.

nas帷zenie:

· ok. 100 ml amaretto

· 1 s這iczek 簑rawiny do mi瘰 (230 g)

Likierem nas帷zy ostudzony biszkopt. Wy這篡 簑rawin.

masa kawowa:

· 250 g mascarpone

· 400 ml 鄉ietany krem闚ki 30%

· 2 造磬i cukru pudru

· 6 造瞠k amaretto

· 1 造磬a 瞠latyny

· 1 造磬a kawy rozpuszczalnej

Kaw rozpu軼i w 4 造磬ach gor帷ej wody. 疾latyn namoczy w 3 造磬ach zimnej wody, a gdy nap璚znieje rozpu軼i w mikrofali. Po陰czy kaw z 瞠latyn i likierem.

Po這w porcji 鄉ietany miksowa przez ok. 1 minut razem z serkiem a masa b璠zie g瘰ta. Wla 瞠latyn. Reszt 鄉ietany ubi na sztywno z cukrem i delikatnie wmiesza do masy.

Krem rozsmarowa na warstwie 簑rawiny. Ciasto sch這dzi w lod闚ce do czasu st篹enia kremu.

polewa czekoladowa:

· 130 ml 鄉ietany krem闚ki

· 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady

妃ietan zagotowa razem z kawa趾ami czekolady a powstanie g豉dka masa. Ostudzi. Polew posmarowa wierzch ciasta. Mo積a udekorowa namoczon w amaretto suszona 簑rawin.

smacznego

sobota, 01 lutego 2014

Chyba ka盥y, kto widzia je u Dorotki zakocha si w nich do szale雟twa! Wygl康aj tak s這dko i zabawnie. Ja te postanowi豉m je upiec na tegoroczny fina WO同 organizowany w naszym mie軼ie (by豉 to s這dka kawiarenka w Centrum Kultury Dziecka).

疾 wygl康aj ob喚dnie to pewne, ale smak? Cz瘰to tak jest, 瞠 co lepiej wygl康a ni smakuje. Kruche ciasto, pianka i lukier nie mog powali smakosza, ale u鄉iech na twarzach dzieci – te si liczy! Je郵i zatem chcecie sprawi rado嗆 dzieciom jeszcze tej zimy – upieczcie. A 瞠 (przynajmniej u mnie) odwil - to wypiek bardzo na czasie!

sk豉dniki na ok. 40 sztuk:

ciasto:

· 200 g mas豉

· ½ szklanki cukru pudru

· 1 du瞠 jajko

· 2 ½ szklanki m彗i

· szczypta soli

· ekstrakt waniliowy lub starta sk鏎ka z po這wy cytryny (u mnie cytryna)

Ze wszystkich sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto(wg tych wskaz闚ek). Zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez co najmniej 1 godzin (mo積a nawet ca陰 noc).

Wa趾owa porcje ciasta na grubo嗆 ok. 3 mm i wycina k馧ka o 鈔ednicy 8 cm. Uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem. Piec w temp. 180oC przez ok. 15 min. A si zez這c. Ostudzi.

lukier:

· 2 bia趾a

· 2 szklanki cukru pudru

· barwniki spo篡wcze: czarny, czerwony, zielony lub inne

· pianki marshmallow

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo wsypywa cukier i miksowa a masa b璠zie b造szcz帷a i sztywna.

Na ka盥ym ciastku zrobi plam z lukru i przyklei piank. Reszt lukru zabarwi na wybrane kolory i udekorowa ciastka dodaj帷 oczy, guziki, 豉pki, nosy i… co Wam podpowie wyobra幡ia.

smacznego

sobota, 25 stycznia 2014

Nie do嗆, 瞠 pi瘯nie wygl康a, to jeszcze super smakuje!3 kolorowe warstwy: ciemny czekoladowy sp鏚, paseczek masy kajmakowej i masa serowa... Sernik trzeba upiec dzie przed podaniem ,aby dobrze zastyg, ale potem zniknie ze sto逝 w mgnieniu oka!

Oryginalny przepis u Asi, tu podaj moj wersj:

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

sp鏚 brownies:

  • 120 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 120 g mas豉 lub dobrej margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 du瞠 jajka
  • 70 g zmielonych orzech闚
  • 2 czubate 造磬i m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Czekolad roztopi razem z mas貫m w rondelku, nie podgrzewa zbyt d逝go - sk豉dniki maj si tylko rozpu軼i. Doda reszt sk豉dnik闚 i dok豉dnie wymiesza.

Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, wy這篡 ciasto. Piec w temp. 175oC przez ok. 10 minut a na wierzchu ciasta pojawi si skorupka. Ostudzi.

masa kajmakowa:

  • 1 puszka (510 g) gotowej masy kajmakowej
  • 75 g drobno posiekanych solonych orzeszk闚 ziemnych

Mas rozsmarowa na przestudzonym spodzie, posypa orzeszkami.

masa serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g serka 鄉ietankowego (kanapkowy, Almette, Tw鎩 smak)
  • 175 g ricotty
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 3 造磬i cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki 鄉ietany krem闚ki 30%

Wszystkie rodzaje sera zmiksowa. Doda m彗 i cukry. Dodawa po 1 jajku i kr鏒ko miksowa, aby sk豉dniki si po陰czy造. Wla 鄉ietank.

Mas serow wla delikatnie na sp鏚 z orzeszkami (mo積a to robi 造磬, aby kajmak i orzeszki nie zmiesza造 si z serem).

Piec w temp. 175o C przez 15 minut, a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 120o i piec ok. 90 minut (masa serowa musi by 軼i皻a).

polewa:

  • 200 g 鄉ietany 12%
  • 2 造磬i cukru

Sk豉dniki polewy wymiesza i zala ni sernik. Piec dalsze 15 minut. Ostudzony sernik przechowywa w lod闚ce.

smacznego

niedziela, 08 grudnia 2013

R騜ne torty ju piek豉m, ale ten nale篡 do absolutnej czo堯wki!!! Jest przepyszny, m鎩 m捫 potrafi zje嗆 kilka porcji. Tort jest mega czekoladowy, ale niezbyt s這dki. Smaczku dodaj alkoholizowane wi郾ie. Nie mo瞠cie go przegapi!

Przepis oryginalny znalaz豉m u Dorotki. W oryginalnym przepisie jest z nim sporo pracy: wi郾ie, krokant, krem do prze這瞠nia i krem do dekoracji, polewa. Tort piek豉m juz kilka razy i czasami rezygnuj z krokantu, polewy i kremu do dekoracji.

Gor帷o polecam na nadchodz帷e 安i皻a!!!

sk豉dniki (tortownica 22 cm):

wi郾ie:

  • s這ik wi郾i z kompotu (mog by mro穎ne)
  • 100 ml w鏚ki
  • 100 ml amaretto

Wi郾ie z kompotu ods帷zy i zala alkoholem. W zamkni皻ym pude趾u przechowywa w lod闚ce minimum 24 godziny. Je郵i u篡wamy wi郾i mro穎nych nale篡 zasypa je wcze郾iej 3 造磬ami cukru i odczeka a puszcz sok.

biszkopt:

  • 5 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki m彗i
  • 1/3 szklanki kakao

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec wsypywa powoli cukier. Doda 鄴速ka i delikatnie wymiesza. M彗 z kakao przesia do jajek, wymiesza.

Ciasto wyla do wy這穎nej papierem tortownicy. Piec w temp. 175oC przez ok. 40 minut. Ostudzi. Przekroi na 3 blaty.

krem czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 500 g mascarpone
  • 500 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 5 造瞠k cukru pudru

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. 妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Serek zmiksowa z czekolad. Po陰czy delikatnie serek ze 鄉ietan. Do kremu doda ods帷zone wi郾ie.

Je郵i nie przygotowujecie osobnego kremu do dekoracji - nale篡 od這篡 porcj kremu czekoladowego bez wi郾i, aby ob這篡 nim wierzch tortu. Kremu jest du穎 - z pewno軼i wystarczy.

krem do dekoracji:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 36%

妃ietan mocno podgrza, wrzuci kawa貫czki czekolady. Miesza a czekolada si rozpu軼i. Ch這dzi w lod闚ce przez 24 godziny.

polewa czekoladowa:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mas豉

Oba sk豉dniki roztopi w k徙ieli wodnej, lekko ostudzi.

krokant:

  • 156 g cukru
  • 156 g mieszanych orzech闚
  • 30 ml wody

Cukier gotowa z wod a otrzyma kolor jasnego karmelu - nie miesza. Doda orzechy i wymiesza. Cukier oblepi orzechy. Gotowa mas a osi庵nie miodowy kolor.

Orzechy wy這篡 na wysmarowan olejem blaszk, pozostawi do zastygni璚ia. Po豉ma na mniejsze kawa趾i i zmiksowa na okruszki.

pierwszy blat biszkoptowy nas帷zy alkoholem, w kt鏎y moczy造 si wi郾ie. Na這篡 po這w kremu z wi郾iami. przykry kolejnym biszkoptem, nas帷zy i na這篡 reszte kremu.

Wierzch i boki tortu ob這篡 kremem bez wi郾i. Wierzch pola polew, boki obsypa krokantem.

Kremem do dekoracji udekorowa tort wg uznania.

niedziela, 03 listopada 2013

To taki troch zimowy przepis, gdy brakuje 鈍ie篡ch owoc闚, za to w spi瘸rni mamy s這iczki z w豉snor璚znie przygotowanymi d瞠mami. Smaczne muffinki z chrupi帷a kruszonk kokosow. Szybkie, 豉twe, smakowite.

sk豉dniki (12 muffinek):

ciasto:

  • 200 g rozpuszczonego mas豉
  • 300 g m彗i
  • 12造瞠k cukru pudru
  • 8造瞠k wi鏎ek kokosowych
  • 120 ml mleka
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • s這iczek d瞠mu malinowego

Wszystkie sk豉dniki po陰czy razem a powstanie g豉dkie ciasto. Form do muffinek wy這篡 papilotkami, wla ciasto. Piec w temp. 180 oC ok.20 minut (wierzch ma by zarumieniony).

kruszonka:

  • 2 bia趾a
  • 4 造磬i cukru pudru
  • 100 g wi鏎ek kokosowych

Bia趾a ubi na sztywn pian z cukrem. Delikatnie domiesza wi鏎ki. Podpieczone muffinki posmarowa d瞠mem i na這篡 pian. Piec a piana lekko si zez這ci.

smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010