przepisy na ulubione s這dko軼i
Blog > Komentarze do wpisu

Tort kawowo – cha逕owy z wi郾iami

Nie wiem jak u Was, ale w naszym domu ka盥a rodzinna uroczysto嗆 r闚na si tort. St康 pewnie na moim blogu sporo tego rodzaju wypiek闚, nie licz帷 tych robionych na zam闚ienie.

Dzi pyszny, nies這dki (a takie lubimy) tort czekoladowy, z delikatnym kremem z dodatkiem kawy i pokruszonej cha逕y. S這dyczy dodaje jedynie wi郾iowa konfitura. Aromaty wspaniale si przenikaj, smaczku dodaje jeszcze przyprawa korzenna…

Ten smako造k znalaz豉m oczywi軼ie u Asi, a Wam szczeg鏊nie polecam!

sk豉dniki (tortownica26 cm):

biszkopt:

· 7 jajek o temp. pokojowej (osobno 鄴速ka i bia趾a)

· 200 g cukru

· 150 g m彗i

· 1/3 szklanki ciemnego kakao

· 2 造瞠czki przyprawy korzennej (u mnie najlepsza do piernika firmy Kotanyi)

Bia趾a ubi delikatnie a si spieni. Na wysokich obrotach miksera wsypywa powolutku cukier i ubija pian a b璠zie sztywna i b造szcz帷a (zajmie Wam to ok. 5 minut). Stopniowo dodawa 鄴速ka. Suche sk豉dniki przesia i partiami dodawa do masy jajecznej delikatnie mieszaj帷.

Ciasto wla do wy這穎nej papierem tortownicy. Piec w temp. 175oC przez ok. 35 minut. Ostudzi, a nast瘼nie przekroi na 3 blaty.

prze這瞠nie:

· 2/3 szklanki likieru kawowego

· 2 s這iczki konfitury wi郾iowej

Blaty biszkoptowe nas帷zy likierem, a dwa z nich posmarowa konfitur.

krem:

· ½ l 鄉ietany krem闚ki 30%

· 100 g cha逕y waniliowej

· 2 造瞠czki 瞠latyny

· 60 ml bardzo mocnej kawy

疾latyn namoczy w zimnej kawie, a gdy nap璚znieje rozpu軼i w mikrofali. 妃ietank ubi na sztywno, wkruszy do niej cha逕 i wla 瞠latyn. Dobrze wymiesza.

Krem na這篡 na blaty posmarowane konfitur, z這篡 tort sch這dzi w lod闚ce.

polewa czekoladowa:

· 200 ml 鄉ietany krem闚ki

· 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady

妃ietan zagotowa razem z kawa趾ami czekolady a powstanie g豉dka masa. Ostudzi. Polew posmarowa wierzch i boki tortu. Udekorowa.

smacznego

pi徠ek, 02 stycznia 2015, gosiakr76

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/05 17:23:41
O mniam, bajeczne po陰czenie smak闚 :)
-
2015/01/05 18:10:34
Pi瘯ne, pyszne ciasto. Musz kiedy zrobi .
Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010