przepisy na ulubione s這dko軼i
Blog > Komentarze do wpisu

ciasto kawowo - makowo - 簑rawinowe

To jest ciasto idealne: nie za s這dkie, z nutk kawy, elegancko wygl康aj帷e. Kiedy je zobaczy豉m u Asi wiedzia豉m, 瞠 musz spr鏏owa! Jest proste w przygotowaniu, zrobione rano fantastycznie b璠zie smakowa z popo逝dniow fili瘸nk kawy. Macie troch maku, 簑rawin i mascarpone? To do kuchni!

sk豉dniki (prostok徠na blaszka 20x30 cm):

biszkopt:

· 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)

· 100 g cukru

· 70 g m彗i

· 3 造磬i m彗i ziemniaczanej

· 2 造磬i maku suchego z torebki

· kilka kropel aromatu migda這wego

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo dosypywa cukier ca造 czas miksuj帷 ok. 2 minuty. Doda 鄴速ka. Do masy przesia obie m彗i i delikatnie wymiesza. Doda mak i aromat.

Mas prze這篡 do wy這穎nej papierem blaszki. Piec w temp. 175oC przez ok. 20 minut. Ostudzi.

nas帷zenie:

· ok. 100 ml amaretto

· 1 s這iczek 簑rawiny do mi瘰 (230 g)

Likierem nas帷zy ostudzony biszkopt. Wy這篡 簑rawin.

masa kawowa:

· 250 g mascarpone

· 400 ml 鄉ietany krem闚ki 30%

· 2 造磬i cukru pudru

· 6 造瞠k amaretto

· 1 造磬a 瞠latyny

· 1 造磬a kawy rozpuszczalnej

Kaw rozpu軼i w 4 造磬ach gor帷ej wody. 疾latyn namoczy w 3 造磬ach zimnej wody, a gdy nap璚znieje rozpu軼i w mikrofali. Po陰czy kaw z 瞠latyn i likierem.

Po這w porcji 鄉ietany miksowa przez ok. 1 minut razem z serkiem a masa b璠zie g瘰ta. Wla 瞠latyn. Reszt 鄉ietany ubi na sztywno z cukrem i delikatnie wmiesza do masy.

Krem rozsmarowa na warstwie 簑rawiny. Ciasto sch這dzi w lod闚ce do czasu st篹enia kremu.

polewa czekoladowa:

· 130 ml 鄉ietany krem闚ki

· 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady

妃ietan zagotowa razem z kawa趾ami czekolady a powstanie g豉dka masa. Ostudzi. Polew posmarowa wierzch ciasta. Mo積a udekorowa namoczon w amaretto suszona 簑rawin.

smacznego

sobota, 08 lutego 2014, gosiakr76

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/08 21:14:29
Super po陰czenie ;D
-
2014/02/08 23:13:05
Wygl康a wspaniale. Kawa, mak , 簑rawina - to po prostu musi by pyszne ! Nie ma innego wyj軼ia :)
-
2014/02/10 18:32:24
O mniam, pysznie wygl康a :)
-
2015/01/26 23:23:32
Oryginalne po陰czenie sk豉dnik闚
Pozdrawiam

Zapraszam slodkieokruszki.blox.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010