przepisy na ulubione słodkości
Blog > Komentarze do wpisu

ciasteczka roztapiające się bałwanki

Chyba każdy, kto widział je u Dorotki zakochał się w nich do szaleństwa! Wyglądają tak słodko i zabawnie. Ja też postanowiłam je upiec na tegoroczny finał WOŚP organizowany w naszym mieście (była to słodka kawiarenka w Centrum Kultury Dziecka).

Że wyglądają obłędnie to pewne, ale smak? Często tak jest, że coś lepiej wygląda niż smakuje. Kruche ciasto, pianka i lukier nie mogą powalić smakosza, ale uśmiech na twarzach dzieci – też się liczy! Jeśli zatem chcecie sprawić radość dzieciom jeszcze tej zimy – upieczcie. A że (przynajmniej u mnie) odwilż - to wypiek bardzo na czasie!

składniki na ok. 40 sztuk:

ciasto:

·         200 g masła

·         ½ szklanki cukru pudru

·         1 duże jajko

·         2 ½ szklanki mąki

·         szczypta soli

·         ekstrakt waniliowy lub starta skórka z połowy cytryny (u mnie cytryna)

Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto(wg tych wskazówek). Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę (można nawet całą noc).

Wałkować porcje ciasta na grubość ok. 3 mm i wycinać kółka o średnicy 8 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w temp. 180oC przez ok. 15 min. Aż się zezłocą. Ostudzić.

lukier:

·         2 białka

·         2 szklanki cukru pudru

·         barwniki spożywcze: czarny, czerwony, zielony lub inne

·         pianki marshmallow

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać cukier i miksować aż masa będzie błyszcząca i sztywna.

Na każdym ciastku zrobić plamę z lukru i przykleić piankę. Resztę lukru zabarwić na wybrane kolory i udekorować ciastka dodając oczy, guziki, łapki, nosy i… co Wam podpowie wyobraźnia.

smacznego

sobota, 01 lutego 2014, gosiakr76

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/02 22:06:30
Świetnie wyglądają te ciasteczka. Działają na wyobraźnię. :)
-
2015/07/20 15:00:55
Wow! Ale pyszności. Szkoda, że automaty sprzedające u mnie w pracy nie sprzedają takich smakołyków.
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010