przepisy na ulubione s這dko軼i
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z kajmakiem i orzeszkami

Nie do嗆, 瞠 pi瘯nie wygl康a, to jeszcze super smakuje!3 kolorowe warstwy: ciemny czekoladowy sp鏚, paseczek masy kajmakowej i masa serowa... Sernik trzeba upiec dzie przed podaniem ,aby dobrze zastyg, ale potem zniknie ze sto逝 w mgnieniu oka!

Oryginalny przepis u Asi, tu podaj moj wersj:

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

sp鏚 brownies:

  • 120 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 120 g mas豉 lub dobrej margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 du瞠 jajka
  • 70 g zmielonych orzech闚
  • 2 czubate 造磬i m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Czekolad roztopi razem z mas貫m w rondelku, nie podgrzewa zbyt d逝go - sk豉dniki maj si tylko rozpu軼i. Doda reszt sk豉dnik闚 i dok豉dnie wymiesza.

Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, wy這篡 ciasto. Piec w temp. 175oC przez ok. 10 minut a na wierzchu ciasta pojawi si skorupka. Ostudzi.

masa kajmakowa:

  • 1 puszka (510 g) gotowej masy kajmakowej
  • 75 g drobno posiekanych solonych orzeszk闚 ziemnych

Mas rozsmarowa na przestudzonym spodzie, posypa orzeszkami.

masa serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g serka 鄉ietankowego (kanapkowy, Almette, Tw鎩 smak)
  • 175 g ricotty
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 3 造磬i cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki 鄉ietany krem闚ki 30%

Wszystkie rodzaje sera zmiksowa. Doda m彗 i cukry. Dodawa po 1 jajku i kr鏒ko miksowa, aby sk豉dniki si po陰czy造. Wla 鄉ietank.

Mas serow wla delikatnie na sp鏚 z orzeszkami (mo積a to robi 造磬, aby kajmak i orzeszki nie zmiesza造 si z serem).

Piec w temp. 175o C przez 15 minut, a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 120o i piec ok. 90 minut (masa serowa musi by 軼i皻a).

polewa:

  • 200 g 鄉ietany 12%
  • 2 造磬i cukru

Sk豉dniki polewy wymiesza i zala ni sernik. Piec dalsze 15 minut. Ostudzony sernik przechowywa w lod闚ce.

smacznego

sobota, 25 stycznia 2014, gosiakr76

Polecane wpisy

Komentarze
2014/01/25 22:28:51
Pysznie wygl康a! :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010