przepisy na ulubione słodkości
Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki z kokosową kruszonką i dżemem

To taki trochę zimowy przepis, gdy brakuje świeżych owoców, za to w spiżarni mamy słoiczki z własnoręcznie przygotowanymi dżemami. Smaczne muffinki z chrupiąca kruszonką kokosową. Szybkie, łatwe, smakowite.

składniki (12 muffinek):

ciasto:

  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 300 g mąki
  • 12 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek wiórek kokosowych
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoiczek dżemu malinowego

Wszystkie składniki połączyć razem aż powstanie gładkie ciasto. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać ciasto. Piec w temp. 180 oC ok. 20 minut (wierzch ma być zarumieniony).

kruszonka:

  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Delikatnie domieszać wiórki. Podpieczone muffinki posmarować dżemem i nałożyć pianę. Piec aż piana lekko się zezłoci.

smacznego

niedziela, 03 listopada 2013, gosiakr76

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/03 15:22:07
muszą być pyszne!
-
2013/11/03 18:57:30
O, muszą być pyszne z taką kruszonką :)
-
2013/11/04 00:19:33
O mniam, kruszonka... :)
-
2013/11/12 17:25:41
oooo mniam i do tego latte najlepiej czekoladowe!!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010