przepisy na ulubione słodkości
Blog > Komentarze do wpisu

placek z jagodami i masą serową

Mimo, iż zdjęcie nie jest najwyższych lotów, to ciasto jest smakowite. Kruchy spód, masa serowa z lekkim posmakiem cytryny i jagody. Placek nie jest wysoki, ale smaczny. W sam raz do popołudniowej herbatki.

Przepis znalazłam u niezawodnej Asi.

składniki (prostokątna blaszka):

kruchy spód:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto wg  tych  wskazówek.Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godz.

masa serowa:

  • 400 g gładkiego twarogu
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • ok. 400 g jagód

Śmietanę ubić na sztywno. Pozostałe składniki masy serowej zmiksować razem do połączenia składników. Delikatnie domieszać bitą śmietanę.

Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki blaszki (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto klei się i rwie, więc warto zmoczyć dłonie zimną wodą wylepiając blaszkę.

Na ciasto wylać masę serową, posypać jagodami. Piec w temp. 180oC przez ok. 35 minut (masa serowa musi być ścięta).

smacznego

poniedziałek, 05 sierpnia 2013, gosiakr76

Polecane wpisy

Komentarze
2013/08/05 16:11:35
Takie widoki poprawiaja mi nastroj :) Nigdy nie jadlam sernika z jagodami... Dziekuje za podsuniecie pomysłu na jutrzejsze popoludnie!
-
2013/08/05 18:59:54
Zapowiada sie naprawdę pysznie. :)
-
2013/08/20 21:37:39
Ja co prawda nie mogę jeść na razie jagód, ale chętnie popatrzę - prezentuje się świetnie! Pozdrawiam.
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010