przepisy na ulubione słodkości
Blog > Komentarze do wpisu

torcik warstwowy z wiśniami i bezą

Przepis na prezentowane ciasto znalazłam na jednym z serwisów internetowych pod nazwą "zemsta teściowej". Nie wiem czemu akurat taka nazwa, ale mnie teściowa (zwłaszcza moja!) z żadną zemstą się nie kojarzy, więc nazwy powielać nie będę!

Ciasto jest niezwykle smaczne, wygląda bardzo elegancko, jest wyyysokie. To połączenia warstw ciasta kruchego z bezą, bita śmietana i kwaskowe wiśnie zatopione w galaretce. U mnie gościł na wielkanocnym stole, bo jest to wypiek na szczególne okazje. "Zemścijcie się" i Wy!

składniki (blaszka 25x35 cm):

kruche spody:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonać ciasto kruche wg moich wskazówek. Podzielić na 2 równe części, schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

Jedną część ciasta nałożyć do wyłożonej papierem blaszki i upiec na złoty kolor w temp. 190-200C. przez ok. 30 minut.

Drugą część ciasta również nałożyć do blaszki, nałożyć ubitą pianę i posypać płatkami migdałów. Piec w temp. 160oC. aż beza się lekko zezłoci.

beza:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płatki migdałowe

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca. Dodać sok.

wiśnie i galaretka:

  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 1 szklanka soku wiśniowego
  • 2 szklanki wody
  • drylowane wiśnie (mrożone lub z kompotu) około 2 szklanek

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, dolać sok wiśniowy. Dodać wiśnie. Gdy masa zacznie tężeć - nałożyć na kruchy spód (ten bez bezy). Schłodzić.

śmietana:

  • 3/4 l śmietany kremówki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać żelatynę. Śmietanę wyłożyć na galaretkę z wiśniami. Przykryć ciastem z bezą. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu.

smacznego

czwartek, 26 kwietnia 2012, gosiakr76

Polecane wpisy

Komentarze
2012/04/26 08:50:24
ŁAAA!!! Ale piękny!
-
2012/04/26 08:51:32
ale cudne ciacho!!!
-
Gość: , *.limes.com.pl
2012/04/26 08:57:53
Wygląda wspaniale! Pyszne połączenie smaków!
-
2012/04/26 15:14:06
Ach, znakomicie wygląda! To musi być kulinarna pieszczota na języku :)
-
2012/04/27 07:05:51
torcik świetny, same pyszne warstwy :)
-
2012/05/01 19:40:32
Piękne ciacho, fantastyczne połączenie smaków, faktycznie idealne na wyjątkowe okazje :)
Choć teściową jeszcze nie jestem i raczej jeszcze długo mi to nie grozi to z pewnością "zemszczę się" z wielką przyjemnością ;) Pozdrawiam cieplutko :)
-
Gość: mika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/15 11:19:35
wiśnie można zastąpić malinami lub truskawkami?
-
2013/03/30 22:56:25
moim zdaniem wiśnie są kwaskowe i dzięki temu równoważą smak pozostałych - słodkich warstw. Jesli jz miałabym dokonac zmiany, to raczej na maliny
-
Gość: iwona, *.koscierzyna.vectranet.pl
2015/08/16 20:59:11
WITAM! CIASTO OKAZAŁO SIE STRZAŁEM W DZIESIĄTKĘ. BARDZO SMACZNE!!! DZIĘKI ZA PRZEPIS. POZDRAWIAM!!!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010