przepisy na ulubione słodkości
Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec z jabłkami. Bez ciasta

Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez makowca na cieście drożdżowym. Nie zraża mnie nawet pękająca skórka, o czym pisałam już rok temu. Jednak w tym roku nie będę wierna tradycji i zamienię makowiec na nowy przepis.

Makowiec ma wiele zalet: wilgotny, pełny bakalii, szybki do wykonania, no i skórka nie pęka ;-) Może nie wygląda zbyt pięknie, ale smak to wynagradza.

Będzie gościł na tegorocznym świątecznym stole. Spróbujcie i Wy!

składniki (prostokątna blaszka 20x20 cm):

  • 30 dag suchego maku
  • 1/2 l mleka
  • 30 dag cukru
  • 3 szklanki utartych jabłek (starte na grubych oczkach)
  • 6 jajek
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 1/2  opakowania Kasi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, orzechy, figi
  • aromat migdałowy

Mleko zagotować. Wsypać mak i gotować 15 minut. Ostudzić i dobrze osączyć na gęstym sicie. Mak zmielić dwukrotnie w maszynce.

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Porcjami dodawać mak, kaszę mannę, proszek i aromat. Dodać namoczone bakalie, skórkę i orzechy. Wmieszać utarte jabłka. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać wierzch. Piec 50 minut w temp. 180oC.

Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi.

smacznego

niedziela, 19 grudnia 2010, gosiakr76
Komentarze
Gość: Bastet, ip-93-154-138-165.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2010/12/19 18:22:16
Mój ulubiony makowiec. U mnie też będzie w święta.
-
2010/12/19 21:22:39
Gosiu, śliczny makowiec :) Z jabłuszkami jeszcze nie jadłam, a chętnie bym skosztowała:) Pozdrawiam Cie:)
-
2010/12/20 12:59:13
makowiec bez ciasta jest zdecydowanie najpyszniejszy.
-
2010/12/24 02:03:04
Pięknych Świąt Bożego Narodzenia Gosiu!:)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010