przepisy na ulubione s這dko軼i
Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec z jab趾ami. Bez ciasta

Nie wyobra瘸m sobie Bo瞠go Narodzenia bez makowca na cie軼ie dro盥穎wym. Nie zra瘸 mnie nawet p瘯aj帷a sk鏎ka, o czym pisa豉m ju rok temu. Jednak w tym roku nie b璠 wierna tradycji i zamieni makowiec na nowy przepis.

Makowiec ma wiele zalet: wilgotny, pe軟y bakalii, szybki do wykonania, no i sk鏎ka nie p瘯a ;-) Mo瞠 nie wygl康a zbyt pi瘯nie, ale smak to wynagradza.

B璠zie go軼i na tegorocznym 鈍i徠ecznym stole. Spr鏏ujcie i Wy!

sk豉dniki (prostok徠na blaszka 20x20 cm):

  • 30 dag suchego maku
  • 1/2 l mleka
  • 30 dag cukru
  • 3 szklanki utartych jab貫k (starte na grubych oczkach)
  • 6 jajek
  • 7 造瞠k kaszy manny
  • 1/2 opakowania Kasi
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • rodzynki, kandyzowana sk鏎ka pomara鎍zowa, orzechy, figi
  • aromat migda這wy

Mleko zagotowa. Wsypa mak i gotowa 15 minut. Ostudzi i dobrze os帷zy na g瘰tym sicie. Mak zmieli dwukrotnie w maszynce.

Margaryn utrze z cukrem i 鄴速kami. Porcjami dodawa mak, kasz mann, proszek i aromat. Doda namoczone bakalie, sk鏎k i orzechy. Wmiesza utarte jab趾a. Ubi pian z bia貫k i doda do ciasta.

Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia, wy這篡 mas, wyr闚na wierzch. Piec 50 minut w temp. 180oC.

Ostudzone ciasto pola polew czekoladow, posypa wi鏎kami kokosowymi.

smacznego

niedziela, 19 grudnia 2010, gosiakr76
Komentarze
Go嗆: Bastet, ip-93-154-138-165.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2010/12/19 18:22:16
M鎩 ulubiony makowiec. U mnie te b璠zie w 鈍i皻a.
-
2010/12/19 21:22:39
Gosiu, 郵iczny makowiec :) Z jab逝szkami jeszcze nie jad豉m, a ch皻nie bym skosztowa豉:) Pozdrawiam Cie:)
-
2010/12/20 12:59:13
makowiec bez ciasta jest zdecydowanie najpyszniejszy.
-
2010/12/24 02:03:04
Pi瘯nych 安i徠 Bo瞠go Narodzenia Gosiu!:)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010