przepisy na ulubione s這dko軼i
Blog > Komentarze do wpisu

klasyka deser闚, czyli Pavlowa

Dopiero od oko這 roku trwa moja znajomo嗆 z Jej Wysoko軼i Bez- podchodzi豉m do niej z du膨 ostro積o軼i, ale gdy pozna造鄉y si bli瞠j... Nie jest a tak s這dka - jak mi si wydawa這, nie jest a tak skomplikowana - jak my郵a豉m, ale niezwykle delikatna, idealna na letni deser.

Dzi zatem bezowy klasyk - torcik Pavlowa ob這穎ny truskawkami (to ju jedne z ostatnich w tym roku) :-( z dodatkiem likieru jajecznego i pierzynk bitej 鄉ietany. Krucha na zewn徠rz, mi瘯ka w 鈔odku. Znika ze sto逝 b造skawicznie!

sk豉dniki:

  • 4 bia趾a
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 造磬a bardzo zimnej wody

Bia趾a ubi na sztywn pian. Nie przerywaj帷 ubijania, doda cukier i m彗. Doda wod i ocet, wymiesza delikatnie 造磬.

Na papierze do pieczenia narysowa okr庵 o 鈔ednicy 23 cm. Na這篡 bez tworz帷 niewielki brzeg. Piec w temp. 130oC. przez ok. 20-30 min. Zmniejszy temp. do 100oC. i suszy bez przez 2,5 - 3 godz. a wierzch lekko stwardnieje.

ob這瞠nie:

  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 2-3 造磬i cukru pudru (do smaku)
  • ok. 40 dag truskawek
  • likier jajeczny

妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Na這篡 na bez. Ob這篡 obranymi i pokrojonymi na kawa趾i truskawkami, pola likierem. Podawa od razu.

smacznego

sobota, 03 lipca 2010, gosiakr76
Komentarze
2010/07/04 00:20:42
mhmm z likierem, robi豉m ostatnio Pavlov, bez likieru ale wysz豉 przepysznie.
-
2010/07/04 07:25:24
Pi瘯nie i pysznie wygl康a! RObi豉m tylko raz, bardzo nam smakowa豉. Chcia豉bym kiedy zrobi te czekoladow:)
-
2010/07/04 08:46:53
Pyszna klasyka :) Uwielbiam Pavlow. Bita 鄉ietana i owoce - poezja smaku.

Pozdrawiam:)
-
2010/07/04 09:15:30
i ja te uwielbiam Pavlov.....pyszna jest
-
2010/07/04 09:15:34
pi瘯na... wygl康a ob喚dnie!
-
2010/07/04 09:25:11
cudowny jest ten klasyk. z zazdro軼i patrz jak pi瘯nie Wam wychodzi. sama si jeszcze nie odwa篡豉m. a moze faktycznie powinnam..
-
2010/07/04 12:25:24
ja nigdy za bez nie przepada豉m, do czasu. Zmieni豉m zdanie po spr鏏owaniu australijskiej (tam to tradycyjny deser) Pavlovej z egzotycznymi owocami. Cudo..
-
2010/07/04 13:58:12
Pavlov uwielbiam, bia陰 klasyczn i czekoladow na r闚ni, z sezonowymi owocami - jak najbardziej!

ps. u mnie truskawki maj by jeszcze 2 tyg (:
-
2010/07/04 19:50:37
ja z bez wci捫 na bakier.. jako nam przyja潯 nie idzie :( No ale c騜.. trzeba pr鏏owa, mo瞠 za kt鏎ym razem si uda ;)
-
2010/07/04 21:04:45
Jak by豉m ma豉 to beziki darzy豉m wielk mi這軼ia teraz juz mniej ale Pavlov uwielbiam ;)
-
2010/07/04 23:10:02
ja si jeszcze z Pai Pavlov nie pozna豉m... mo瞠 ju czas nadszed ? :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010