przepisy na ulubione s這dko軼i
Blog > Komentarze do wpisu

jogurtowe latte macchiato

Dzi debiutuj w Weekendowej Cukierni! Ju kilkakrotnie przymierza豉m si do wst徙ienia w jej progi, ale... jako nie wychodzi這. Wi璚, gdy zobaczy豉m zaproszenie do edycji majowej, a w niej torcik latte macchiato - ja - mi這郾iczka kawy wreszcie jestem.

Torcik sk豉da si ze spodu i warstw kawowo - waniliowych na bazie jogurtu. Ot, taki delikatny serniczek na zimno. Pope軟i豉m jednak pewne drobne modyfikacje w przepisie, a ju po spr鏏owaniu, my郵, 瞠 jeszcze kilka by si przyda這:

  • sp鏚 z ciasta ucieranego wystarczy piec w 180oC. Zbyt wysoka temperatura daje spieczon sk鏎k na wierzchu tego delikatnego ciasta
  • ciasto jest do嗆 suche - warto je lekko nas帷zy
  • do mas jogurtowych warto doda nieco wi璚ej cukru - zw豉szcza do cz窷ci ciemnej, gdzie smak kawy jest bardzo intensywny
  • aby wysz這 latte macchiato z cz窷ci obu krem闚 zrobi豉m jeden dodatkowy - jasno kawowy

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

sp鏚:

  • 125 g mas豉 lub margaryny
  • 100 g m彗i pszennej
  • 50 g m彗i ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 2 造瞠czki cukru waniliowego
  • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Mi瘯ki t逝szcz utrze z cukrami i sol. Dodawa po jednym jajku i nadal uciera. Przesia obie m彗i z proszkiem. Wymiesza. Ciasto wy這篡 do nasmarowanej tortownicy. Piec w temp. 180oC. przez ok. 30 minut. Ostudzi. Sp鏚 mo積a i warto nas帷zy.

krem ciemny:

  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 80 g cukru (warto doda wi璚ej)
  • 4 造磬i kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 4 造瞠czki 瞠latyny

Jogurt wymiesza z cukrem i kaw, a do rozpuszczenia kawy. 疾latyn namoczy w po這wie fili瘸nki zimnej wody. Gdy nap璚znieje - rozpu軼i w mikrofali. Doda do jogurtu. 妃ietan ubi na sztywno. Delikatnie wmiesza do jogurtu. 2/3 masy wy這篡 na sp鏚, sch這dzi w lod闚ce.

krem jasny:

  • 750 g jogurtu naturalnego
  • 90 g cukru (warto wi璚ej)
  • 2 造瞠czki cukru waniliowego
  • 5 造瞠czek 瞠latyny
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki

Krem przygotowa tak samo, jak ciemny. 1/3 masy wymiesza z pozostawionym kremem kawowym, wy這篡 na ciemny krem. Gdy st篹eje - na這篡 jasny krem. Wierzch posypa kakao.

smacznego

niedziela, 16 maja 2010, gosiakr76

Polecane wpisy

Komentarze
2010/05/16 16:47:56
Boski. Wi璚ej s堯w nie trzeba.
-
2010/05/16 17:13:49
jestem pod wielkim wra瞠niem tego ciacha!
-
2010/05/16 20:54:36
no.. no.. no.. ;) Pi瘯nie :)
-
2010/05/16 20:55:58
Pi瘯nie si prezentuje. Jak zrobi豉 te kakaowe wzory? Wygl康aj rewelacyjnie.
-
2010/05/16 21:17:50
Super wygl康a. Ciasto w moim typie :)
-
2010/05/16 23:24:09
Gosiu,jakie pi瘯ne Ci si upiek這! Mniam,mniam! Bardzo apetycznie wygl康a :)
-
2010/05/17 21:01:38
Ewo: te wzorki zrobi豉m z kakao przesiewaj帷 je przez szablon (szablony firmy Wiltonl, np. do posypania pianki na cappuccino).
dzi瘯uj Wam wszystkim za tyle pochwa!
-
2010/05/17 21:02:24
mia這 by Wilton - przepraszam ;-)
-
2010/05/17 22:08:47
Chyba sie nie opr - kawa latte to moja s豉bo嗆
-
2010/06/04 09:09:57
W豉郾ie pr鏏uj zrobi podsumowanie :)
Bardzo dzi瘯uj za udzia w Cukierni i mam nadziej, 瞠 jeszcze kiedy si przy陰czysz :)
Torcik niebo w g瑿ie i wygl康a pi瘯nie :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010