przepisy na ulubione s這dko軼i
Blog > Komentarze do wpisu

kruche ciasto dla pocz徠kuj帷ych

Ciasto kruche ma moim zdaniem same zalety:

po pierwsze - jest proste do wykonania

po drugie - sk豉dniki mamy praktycznie zawsze w domu

po trzecie - daje mn鏀two mo磧iwo軼i jako baza do tart, sernik闚, ciasteczek lub s這nych kisz闚

Dlatego warto je piec. A jak zrobi?

Podstaw ciasta jest m彗 pszenna - najlepiej, aby by豉 to krupczatka, mas這 lub margaryna oraz cukier. Obowi您kowo cukier puder, bo kryszta nie rozpu軼i si w czasie zagniatania i po upieczeniu b璠zie widoczny, jako ma貫 ciemne plamki. Proporcje tych podstawowych sk豉dnik闚 powinny by jak 3:2:1.

Do ciasta kruchego dodajemy tak瞠 鄴速ka (w niekt鏎ych przepisach s to ca貫 jajka) oraz g瘰t kwa郾 鄉ietan.

wykonanie:

1. na stolnic wysypa porcj m彗i. Doda szczypt soli. Zimne mas這 pokroi na kawa貫czki i doda do m彗i. Szerokim no瞠m sieka mas這 z m彗, a kawa趾i t逝szczu b璠 ma貫 i obtoczone m彗.

2. teraz kolej na dodanie 鄴速ek (lub jajek), cukru oraz 鄉ietany. Wszystkie sk豉dniki nale篡 zagnie嗆 r璚znie w kr鏒kim czasie, aby wszystko si po陰czy這. Czas jest wa積y, bo im kr鏂ej zagniatamy - tym mniej ogrzewamy d這闓i t逝szcz i ciasto nie zd捫y si klei.

3. g豉dkie ciasto zawijamy w foli spo篡wcz i chowamy do lod闚ki na co najmniej 1 godz. Po tym czasie ciasto mo瞠my wa趾owa. Aby wypiek by kruchy po upieczeniu nie podsypujmy ciasta m彗 przy wa趾owaniu! Lepiej wa趾owa mi璠zy arkuszami folii - im mniej m彗i tym lepiej!

pieczenie:

1. poniewa ciasto kruche jest t逝ste nie trzeba smarowa formy przed pieczeniem: wystarczy przela j zimn wod.

2. kruche ciasto wk豉damy zawsze do nagrzanego piekarnika i pieczemy w do嗆 wysokiej temp. 200 - 220oC. na z這ty kolor.

3. je郵i ciasto kruche ma stanowi sp鏚 np. do tarty - pieczemyje na "郵epo" to znaczy:

  • na rozwa趾owanym, wy這穎nym do formy cie軼ie uk豉damy papier do pieczenia (przyci皻y do kszta速u formy) i nasypujemy suche ziarna fasoli, grochu itp., aby obci捫y ciasto.
  • pieczemy przez ok. 15 min., a nast瘼nie zdejmujemy papier z fasol i dopiekamy przez ok. 10 min. Dzi瘯i tej metodzie sp鏚 jest idealnie p豉ski, bez wybrzusze.
  • fasol mo積a wykorzystywa kilkakrotnie

przechowywanie:

1. kruche ciasto mo積a mrozi na surowo lub ju upieczone.

2. warto upiec wi瘯sz porcj np. babeczek, a potem przechowywa je w zamkni皻ym pojemniku. W razie "ataku" niespodziewanych go軼i - w kilka minut mamy s這dko軼i do kawy.

ζtwe? A zatem do dzie豉!

Z kruchego ciasta mo積a upiec:

wtorek, 02 marca 2010, gosiakr76

Polecane wpisy

Komentarze
2010/03/02 21:40:30
cenne rady
i strasznie fajna instrukcja przygotowania!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010