przepisy na ulubione s這dko軼i
Blog > Komentarze do wpisu

Tort orzechowo - kawowy? i 80. urodziny

a

Dzi moja Babcia ko鎍zy 80 lat! Po 篡czeniach, kwiatach i prezentach przyszed czas na tort ze 鈍ieczkami oczywi軼ie. Nie chcia豉m piec swoich znanych ju w rodzinie tort闚, wi璚 skorzysta豉m z przepisu od Dorotki.

Wybra豉m tort orzechowo - kawowy z kremem z serka mascarpone i bitej 鄉ietany. Smaczny? Bardzo, cho mam pewne ale, kt鏎e nast瘼nym razem skoryguj:

  • tort ma s豉bo wyczuwalny smak kawy, co dla niekawoszy mo瞠 by zalet, ale skoro w nazwie pojawia si kawa, mo積a si by這 spodziewa wyra幡iejszego aromatu
  • krem ma 豉godny smak (nie chc powiedzie, 瞠 md造) - mo瞠 warto go "doprawi"?
  • wysoki biszkopt wymaga zdecydowanie wi瘯szej ilo軼i nas帷z瘽ia, gdy jest suchy.

Do嗆 narzekania! Biszkopt ro郾ie fantastycznie, ma wspania造 smak orzechowy. Krem robi si w kilka chwil. Jeszcze tylko dekoracja (tym razem bez lukru plastycznego) i mo積a cz瘰towa si kawa趾iem.

Przepis z pewno軼i do ponownego wykorzystania, ale z pewnymi poprawkami.

sk豉dniki (tortownica 23 cm,bo masy jest du穎 i pi瘯nie ro郾ie):

biszkopt:

  • 8 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 20 dag zmielonych orzech闚 (da豉m 15 dag laskowych i 5 dag w這skich)
  • 13 dag m彗i pszennej
  • 15 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy - 16 g
  • sk鏎ka starta z 1 cytryny
  • 2 造磬i mocnej zimnej kawy
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Bia趾a ubi z sol. Stopniowo dodawa oba cukry i miksowa na wysokich obrotach ok. 4 minuty. Doda 鄴速ka, kaw i sk鏎k cytrynow. M彗 z proszkiem przesia do masy, doda orzechy i delikatnie wymiesza.

Mas przela do nasmarowanej tortownicy. Piec w temp. 170oC. przez 1 godz. Ostudzi i przekroi na 3 blaty.

nas帷zenie (warto zwi瘯szy ilo嗆):

  • 100 ml mocnej kawy
  • 2造磬i brandy lub w鏚ki (da豉m 4 造磬i brandy)

Kaw wymiesza z alkoholem,nas帷zy blaty ciasta.

krem:

  • 50 dag serka mascarpone
  • 20 dag 鄉ietany krem闚ki (da豉m 30 dag)
  • 5-6 造瞠k mleka (pomin窸am)
  • 1 造磬a soku cytrynowego
  • 3 cukry waniliowe
  • 2 造磬i startej czekolady (da豉m 4 造磬i gorzkiej)

妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Serek zmiksowa z mlekiem i cytryn. Domiesza bit 鄉ietane oraz czekolad. Kremem prze這篡 blaty biszkoptowe.

Krem jest sztywny, wi璚 mo積a u篡 go do dekoracji tortu lub obla go czekolad.

a

smacznego

wtorek, 30 marca 2010, gosiakr76

Polecane wpisy

Komentarze
2010/03/30 12:51:28
Wszystkiego najlepszego dla babci! :) A torcik 鈍ietnie si prezentuje
-
2010/03/30 13:33:34
Piekny tort i piekne urodziny. Duzo zdrowia dla Szacownej Solenizantki!
-
2010/03/30 15:15:33
Te robi豉m ten tort i mia豉m te same uwagi! A moi go軼ie nie mogli uwierzy, 瞠 w og鏊e doda豉m tam kawy. Nast瘼ne torty robi豉m ju mniej dok豉dnie trzymaj帷 si przepisu.
Krem z serka mascarpone rzeczywi軼ie wymaga solidnej ilo軼i dodatk闚 smakowych, ale za to go kocham. To m鎩 ulubiony krem do tort闚, 鈍ietnie komponuje si z rumem, kaw, mi皻 i czekolad. Tylko zawsze trzeba pr鏏owa, czy ju jest tak jak chcemy.

Pi瘯nie udekorowa豉 ten tort.
Pozdrawiam
-
2010/03/30 18:56:02
Wszystkiego dobrego dla Babci :) Cudownie jest miec Babci...
-
2010/03/30 21:08:53
Wszystkiego najlepszego dla Babci, du穎, du穎 zdr闚ka! A tort wspania造!!!:)))
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010